Ayurvedapicknick i det gröna

Eva Forsberg Schinkler är en av de ledande förespråkarna inom ayurveda. Här delar hon med sig av sina bästa tips till en picknick i det gröna.
Förutom jobbet som ledarskapskonsult, föreläsare, utbildare och författare, driver Eva Forsberg Schinkler även utbildningen Ayurveda life training, där fokus ligger på beteende, hälsa och de psykologiska aspekterna av ayurveda, tillsammans med grundkunskaperna inom ayurvedisk medicin.
En tredje bok är på gång, som kommer att handla om ayurvedisk psykologi ur ett modernt perspektiv.
– Jag föreläser ofta om att skapa enkelhet i livsstilsförändringar och att se till att utveckla våra styrkor, där jag ser ayurveda som en stor inspirationskälla, säger Eva.
Undvik att äta om du bara är sugen, vänta då tills matsmältningselden har kommit igång. Då smakar maten så väldigt mycket mer!
De rätter hon föredrar under sommaren är mer pitta-balanserande med svalka och kryddor som balanserar.
– Det är bästa tiden för att äta sallader och skaldjur, då vi har lättare att smälta detta under pittatid.
Att inte krångla till mat och tillagning är en bra tanke under sommaren, då det mesta är färskare och smakar så mycket mer.
– För mig är att äta ayurvediskt, framför allt att se till att vara hungrig när man äter. Undvik att äta om du bara är sugen, vänta då tills matsmältningselden har kommit igång. Då smakar maten så väldigt mycket mer!
Närmast på agendan står etableringen av Schinkler life science center på en ö i Bohuslän, där Eva kommer att hålla kurser och utbildningar i ayurveda.
– I september åker jag med mitt Hållbar Hälsa-team till Mallorca, där vi genomför en mycket fin ayurveda-retreat i fyra dagar. I oktober startar nästa omgång av Ayurveda life training i Stockholm och i november-december åker jag som vanligt med en grupp till Kerala på ayurvedaretreat i tolv dagar.
Saffranspaella med räkor, musslor och gröna grönsaker
4 portioner
- 3 st spanska pepparfrukter
- 1 st citron, skal och saft
- 1 st gul lök
- 1 st solovitlök (mildare)
- 400 g räkor, skalade
- 400 g ris, gärna rundkornigt
- Olivolja
- 8 dl grönsaksbuljong från hälsokosten
- 1 paket saffran
- 1-2 dl vitt vin
Till garnering:
- 1 st grön paprika
- 250 g blåmusslor
- 75 g gröna ärtor, kokta
Borsta och koka musslorna separat i saltat vatten under lock. De är färdigkokta när skalen öppnar sig, se till att slänga alla musslor som inte öppnat sig. Sila av och spara buljongen. Hacka och fräs varsamt lök, vitlök och spansk peppar i en paellapanna, stekpanna eller wok. Det ska inte ta färg. Tillsätt vin och låt det reducera (koka ner) något. Skär paprikan i lagom stora bitar. Blanda i saffran och grönsaksblandningen, rör om väl. Blanda ner riset, och häll i buljongen från musselkoket (ca 2-3 dl) och grönsaksbuljongen. Mängden musselbuljong ska vara ungefär hälften så stor som mängden grönsaksbuljong. Låt småputtra i ca 20 minuter under omrörning. Lägg i räkorna, de gröna ärtorna och paprikan när det återstår någon minut av koktiden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Dekorera med musslor eller så lyxar du till det och serverar paellan med havskräftor.
Hummus
- 3 dl kokta kikärter
- 3 msk tahini (sesampasta)
- 1 st vitlöksklyfta eller en halv solovitlök
- 1/2 citron, skalet och saften
- 3 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk paprikakrydda
- 1 msk hackad färsk koriander
Riv citronen och pressa ur saften. Mixa alla ingredienserna till en jämn smet. Smaka av med kryddorna och späd med vatten om du vill ha en tunnare konsistens.
Matig sommarsallad
4 personer
- 1 st haloumiost
- 600 g färsk potatis
- 100 g sockerärtor
- 1 st grillad squash
- 4 ägg
- 50 g rucola
- 3 msk färsk koriander
- 2 msk rostade pinjenötter
Koka potatisen i saltat vatten. Tvätta rucolan och lägg på ett vackert fat. När potatisen är klar, tärna den grovt och lägg upp på fatet med rucolan. Tvätta och skär socker-ärtorna på snedden. Lägg dem i iskallt vatten för att få dem mer krispiga.
Skär squashen i tunna skivor och lägg dem med lite olja på en bakplåtstäckt långpanna. Grilla i några minuter på hög värme, ca 220°, ta ut dem ur ugnen och låt svalna för att sedan läggas i salladen. Koka äggen i ca 6 min, skala och skär dem i bitar och lägg på potatisen.
Ha i de krispiga sockerärtorna i salladen och strö på färsk koriander. Skiva och grilla haloumiosten och lägg den i salladen. Slå över dressingen. Rosta pinjenötterna i ugnen i några minuter. Toppa salladen med dessa och servera salladen med hummus. Njut!
Dressing
4 personer
- 2 msk balsamvinäger gärna vit
- 6 msk olivolja
- 3 msk finhakad gräslök
- 2 krm salt
- 1 krm grovmald svartpeppar
Blanda vinäger och olja så att de går ihop. Hacka gräslöken fint oh blanda i den i oljan tillsammans med kryddorna.
Ört- och chililax
4 personer
- 700 g filead lax
- 1 st röd chili
- 2 msk örtolja
- Salt och peppar
Skär laxen i kuber. Blanda örtolja med den finhakade chilin. Vänd ner laxkuberna i oljan och lägg dessa i en ugnsform. In i ugnen på 170° ca 10 minuter.
Örtolja
- 1 kruka persilja
- 1 kruka timjan
- 1 msk färsk basilika
- 2 dl citronolja
- 2 msk vit balsamvinäger
- Flingsalt
Jordgubbar med inlagd ingefära
4 personer
- 500 gr jordgubbar
- 1 st inlagd ingefära (i sockerlag)
Skär jordgubbarna och finhaka ingefäran. Lägg upp gubbarna portionsvis och toppa med den hackade ingefäran. Lättare kan det inte bli!
Heta päron i kryddlag
4 personer
- 4 päron
- 1 l vatten
- 1 dl muscovadosocker
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm kryddnejlika
- 1 krm kanel
- 1 kvist rosmarin
Skala päronen men behåll gärna kvisten på. Blanda muscovadosockret och kryddorna i vattnet och koka päronen hela i kryddlagen. Sjud tills päronen är lagom mjuka. Låt svalna i lagen. Serveras med lite av lagen och en kvist rosmarin.
Smuldessert
4 personer
- 4 digestivekex
- 3 dl grädde
- 100 g valrhonachoklad
- Lite bär till topping
Smält chokladen genom att fylla en kastrull med lite vatten och ställ en liten rostfri skål i kastrullen, värm upp så chokladen smälter. Låt den svalna något. Smula ett digestivekex i varje portionsskål. Vispa grädden och tillsätt den något avsvalnade chokladsåsen, som du försiktigt vänder ner i grädden. Klicka grädden ovanpå smulkexen, toppa med bär och ringla eventuellt lite av chokladen ovanpå.
I boken The Art Of Eating hjälper Eva Forsberg Schinkler dig att hitta energin och balansen med hjälp av Ayurveda.