Ayurveda förklarat: Så fungerar den tusenåriga läkekonsten
Du kanske har hört talas om ayurveda? Vi förklarar vad ayurveda är och ger dig både bakgrund och handfasta tips. Därtill kan du här göra ett test och ta reda på vilken kroppstyp du har.
Vad är ayurveda?
Ayurveda är en mångtusenårig indisk läkekonst, som uppstod i vedakulturen – och den vediska litteraturen – för cirka 4 500 år sedan.
Ayurveda är sanskrit och kan översättas till ”kunskap om livet”.
Ayurveda och yoga är nära besläktade, och vissa hävdar att Patanjali, den första människan som skrev om yoga, och Caraka, den första människan som skrev om ayurveda, kan ha varit en och samma person.
Både yoga och ayurveda härstammar från gamla sanskrittexter, de så kallade Vedorna.
Enligt den vediska forskaren David Frawley är ”yoga den praktiska delen av den vediska läran, medan ayurveda är den helande delen.”
Fördelar med ayurveda
Med hjälp av ayurveda kan vi hålla kroppen och sinnet i balans och förebygga sjukdomar.
Ayurveda är en lära i självläkning via kroppen, och de ayurvediska livsstilsrutinerna innefattar bland annat kost, massage, örter, oljor, livsåskådning, motion och sömn.
Ayurveda hjälper oss att lyssna på kroppens signaler och ger oss verktyg för att behandla de obalanser som uppstår vid exempelvis stress, depression eller sömnsvårigheter.
Genom ayurveda kan du gradvis – och hållbart – stabilisera ditt humör, bryta igenom blockeringar, skifta tankemönster och känna dig friskare i kropp och själ.
Vad är pancha karma?
Pancha karma är en avgiftande behandlingsmetod som används för olika sjukdomstillstånd och för obalanser mellan de tre kroppstyperna.
Metoden består av fem inslag: Nasyan (behandling via näsan), Vamana (kräkning), Virechana (rensning), Nirooha vasti (växtbaserade lavemang), samt Sneha vasti (lavemang med växtbaserade oljor).
Dessa fem behandlingar ska sedan göras i tre steg, förbehandling – primär behandling – efterbehandling; allt för att metoden ska ge korrekt verkan.
Ayurvedaretreat med pancha karma
Det finns även företag som anordnar ayurvediska retreater med pancha karma, ofta till Kerala i ayurvedans hemland Indien. Ett företag som sedan många år arrangerar den typen av pancha karma-resor är Skandinaviska Ayurveda-Akademin.
Tre doshor
En central del inom ayurveda är uppfattningen att vi människor är olika, och man säger att vi har olika konstitutioner, eller doshor, som styr över olika delar av kroppen och psyket.
De olika delarna benämns som vata, pitta och kapha.
Alla tre doshorna fyller viktiga funktioner i alla människors kroppar och sinnen, men under olika perioder i livet kan en av dessa doshor dominera och ge upphov till obalanser.
De tre doshorna fluktuerar ständigt beroende på vår kost, årstiderna, klimatet, vår ålder och många fler faktorer.
Vata
Har man mycket vata i sin konstitution så passar man ofta för yrken som är kreativa eller som innebär mycket social interaktion.
Däremot är människor av vata-konstitution extra känsliga för stress och även för fysiska belastningar.
Oregelbundna tider och särskilt nattarbete är också mycket skadligt för vata.
Å andra sidan står vata-människor aldrig i längden ut i arbeten som är enformiga och saknar stimulans.
Vata sägs vara sammansatt av luft. I likhet med vinden sägs den vara lätt, torr, kall och kan förflytta sig.
När vata inte är i balans – vanligtvis i överflöd – är vi benägna att få sjukdomar i tjocktarmen, som yttrar sig i förstoppning och gas, tillsammans med sjukdomar i nervsystemet, immunsystemet och lederna.
Pitta
De som har en konstitution dominerad av pitta är vanligen effektiva, fokuserade och prestationsinriktade.
Det gör att de ofta blir framgångsrika i yrken som kräver precision och effektivitet men prestationshetsen kan lätt gå för långt så att de blir irriterade, konfliktbenägna och till slut utbrända.
Pitta sägs vara uppbyggd av eld och vatten. Pitta anses vara mestadels eld, den är varm, lätt och varken för torr eller för fuktig; den rör sig inte på egen hand, men den kan lätt flyttas av vinden (vata).
När pitta dominerar är vi benägna att få sjukdomar i tunntarmen, som yttrar sig i diarré, tillsammans med sjukdomar i levern, mjälten, sköldkörteln, huden och ögonen.
Kapha
Människor av kapha-konstitution är normalt starka, lugna och uthålliga.
De passar utmärkt i yrken där sådana egenskaper är viktiga.
Kapha sägs vara sammansatt av vatten och jord, som kombineras med lera.
Kapha är tung, fuktig, sval och stabil.
När kapha dominerar, är vi benägna att få sjukdomar i mage och lungor, särskilt i slemhinnorna.
Testa dig själv – vilken dosha tillhör du?
Tre existentiella kvaliteter – gunas
Inom ayurveda talar man förutom om doshor, också om tre existentiella kvaliteter eller gunas – sattva, rajas och tamas – som ger oss möjligheter att utvecklas på ett personligt och andligt plan.
De används för att beskriva känslomässiga och andliga egenskaper.
Vår energi och livskraft samt vårt välmående beror på olika sammansättningar av vata, pitta och kapha samt olika existentiella insikter utifrån sattva, rajas och tamas.
Yogavideo med ayurvedisk touch
Ayurveda ökar din förståelse för din egen kropp och ditt sinne, och ger dig verktyg för att skapa en sund livsstil och bra vardagsrutiner. Här på Yoga för dig kan du ta del av ett yogavideopass Tia Jumbe som guidar dig på vägen.
Ayurvedisk kost – ayurvediska recept som du kan laga själv
Genom att veta vilka livsmedel och maträtter som dämpar olika obalanser i doshorna, kan du anpassa din diet för att skapa större balans och harmoni.
Till exempel bör vata-typer – som är torra, lätta och luftiga – undvika livsmedel med liknande egenskaper, som popcorn, och istället konsumera mat med motsatta egenskaper, som varm mjölk.
Här visar Marie Nygren hur du tillagar vegetariska biffar med quinoa och saffranssås.
Rostade rotfrukter och grönsakscurry.
Lila currygryta med ananaschutney.
Mungbönsgryta med äppelchutney.
Bra ayurvediska livsmedel att ha hemma:
Skalade mungbönor
Ghi, renat smör som stärker matsmältningen
Kokosolja
Rosenvatten
Basmatiris
Dadlar
Mandel
Chutney
Röda linser
Ayurvediska produkter
Det finns ayurvediska produkter av olika slag, såsom oljor, krämer och örter. Dessa finns att köpa i specialistaffärer och i hälsokostbutiker.
Bra oljor att ha hemma är exempelvis mandelolja för ansiktsmassage, sesamolja för daglig kroppsmassage (här kan du läsa om hur du utför oljemassage – abyanga – på egen hand) samt en hårolja för extra spänst och glans.
Bra krämer att ha hemma är exempelvis en rengöringskräm, en dagkräm, samt en ansiktsmask.
Bra örter att ha hemma är exempelvis en kryddblandning för gyllene mjölk, örter mot förkylning, samt rosenblad.
I Indien finns ayurvediska läkarutbildningar och ayurvediska sjukhus där alla slags sjukdomar behandlas med ayurveda.
Ayurveda och yoga
Ayurvedan har ett nära förhållande till yogan, vilket Göran Boll beskriver i artikeln Yoga och ayurveda är som två kundaliniormar.
Ayurveda är ofta ett viktigt inslag i yogalärarutbildningar, och en som tagit detta ytterligare ett steg är Wivi-Anne Nyberg, som håller utbildningar i vad hon kallar Ayur Yin och Ayur Yoga. I vår artikel Så blir du yogalärare hittar du ytterligare företag som erbjuder yogalärarutbildning med tydliga ayurvedainslag.
Ayurveda och årstiderna
Årstidernas påverkan på oss är central inom ayurvedan. I Sverige har vi tre ayurvediska årstider, vilka är:
Höst och tidig vinter, som återspeglar vatas egenskaper.
Senvinter och vår, som har många av de kvaliteter som kännetecknar kapha.
Sommaren har oftast samma kvaliteter som kännetecknar pitta
Ayurveda och västerländsk medicin
I Indien lärs ayurveda ut vid ett hundratal skolor och utövas delvis integrerad med västerländsk medicinsk vetenskap.
Tyskland är det land i Europa som kommit längst inom ayurveda, där finns många ayurvedakliniker.
WHO och forskningen om ayurveda
Världshälsoorganisationen WHO har nu erkänt ayurveda som alternativ medicin och ayurvediska läkare är numera representerade på årliga möten med WHO.
På senare år har forskningen om ayurveda intensifierats, här är exempel på två studier.
Ayurvedabehandling av Guillain–Barrés syndrom:
Guillain–Barrés är en immunologisk sjukdom som ger förlamningar. En rapport publicerades 2018 där man efter 14 dagar av ayurvediska behandlingar och 151 dagar av ayurvediska läkemedel, kunde se en återhämtning av sensoriska och motoriska färdigheter.
Behandlingarna bestod av Koshta shodhana (tarmrengöring), Abhyanga (massage av hela kroppen med olja), Ksheera parisheka (droppande mjölk över kroppen), Shastikashali panda sweda (rispulver gnuggas över kroppen), Anna lepa (applicering av ris över kroppen), Shirotalam (applicering av läkemedel över hårbotten), Basti (trans-rektal administration av läkemedel) och orala läkemedel.
Effekt av panchakarma och ayurvedisk behandling vid reumatoid artrit efter graviditet:
Reumatoid artrit är en inflammatorisk ledsjukdom som ger svullna och ömma leder. En fallstudie publicerades 2017 där patienten efter fyra månaders behandling kunde sluta med smärtstillande läkemedel, då skovet hade upphört. Tillämpningen av ayurvediska principer visade på bra resultat i detta fall där moderna medicinska behandlingsalternativ var begränsade på grund av amning.