Därför kan ayurveda göra arbetslivet bättre
Ayurvedan kan hjälpa dig både i yrkesvalet och på jobbet. Stefan Lagrosen förklarar hur.
Trots stora framsteg inom den fysiska arbetsmiljön minskar inte ohälsan i arbetslivet. Nu är det främst organisatoriska och sociala faktorer som gör att vi blir sjuka – stress, konflikter och mobbning leder till utbrändhet och sjukdomar av mer diffus karaktär. Kan ayurveda hjälpa oss med detta? Ja, eftersom ayurveda är en holistisk hälsolära som ser människan i ett sammanhang i interaktion med sin omgivning är det en utmärkt metod. Här följer några enkla tips som ayurveda kan bidra med när det gäller:
1. Att välja rätt arbete
2. Hur man bör leva på arbetet
3. Hur man bör leva utanför arbetet
4. Hur man som chef kan ta hjälp av ayurveda för att skapa en frisk arbetsplats
Här kan du lära dig grunderna inom ayurveda.
En sak som är viktig inom ayurveda är att vi människor är olika, man säger att vi har olika konstitution. Denna uttrycks bland annat i termer av de tre doshorna vata, pitta och kapha. Man brukar slarvigt säga att ”jag är vata” eller ”du är pitta”. Det är givetvis inte korrekt, alla tre doshorna fyller viktiga funktioner i alla människors kroppar och sinnen så vi är alla vata, pitta och kapha. Däremot kan de olika doshorna dominera konstitutionen olika mycket vilket ger upphov till tio huvudsakliga kroppstyper. Dessa har betydelse för alla punkterna ovan.
”Forskning visar att känslan av meningsfullhet i arbetet är avgörande för om vi ska hålla oss friska eller inte.”
När det gäller att välja jobb så är det viktigt att välja ett arbete som man trivs med. Det man tycker är roligt gör man ofta bra. Forskning visar också att känslan av meningsfullhet i arbetet är avgörande för om vi ska hålla oss friska eller inte. Enligt ayurveda har vi alla en särskild livsuppgift – ett dharma. Det innebär att det finns något som just du kan göra bättre än alla andra människor i världen. Det gäller bara att hitta det. Din egen känsla är en god hjälp – vad är det som känns bra? Om vi tar ledning av doshorna så kan man säga att har man mycket vata i sin konstitution så passar man ofta på yrken som är kreativa eller som innebär mycket social interaktion. Däremot är människor av vata-konstitution extra känsliga för stress och även för fysiska belastningar. Oregelbundna tider och särskilt nattarbete är också mycket skadligt för vata. Å andra sidan står vata-människor aldrig i längden ut i arbeten som är enformiga och saknar stimulans. De som har en konstitution dominerad av pitta är vanligen effektiva, fokuserade och prestationsinriktade. Det gör att de ofta blir framgångsrika i yrken som kräver precision och effektivitet men prestationshetsen kan lätt gå för långt så att de blir irritabla, konfliktbenägna och till slut utbrända. Även om pitta-personer är bra på att hålla skarpa deadlines är sådana sällan bra för deras hälsa. Människor av kapha-konstitution är normalt starka, lugna och uthålliga. De passar utmärkt i yrken där sådana egenskaper är viktiga.
När du sedan är på jobbet finns det några viktiga saker som ayurveda kan hjälpa dig med. En sak som även dagens medicin börjar upptäcka är faran med att sitta still. Vatarelaterade problem uppstår ofta genom för mycket påfrestande aktivitet men ironiskt nog kan vata också skadas av att man sitter stilla. Diskarna i ryggraden ”andas” när vi rör oss och om vi sitter stilla för länge riskerar de att torkas ut vilket är den vanligaste orsaken till ryggproblem idag. Dessutom hämmas matsmältningen av att vi sitter stilla vilket kan leda till övervikt och slaggprodukter i kroppen. Maten behöver skakas runt i systemet genom att vi rör oss. En annan viktig sak är att ta lunchrast och äta en ordentlig lunch i lugn och ro. Mitt på dagen är pitta-dosha som starkast och det är då vi bör äta vår huvudmåltid. Och om vi slänger i oss lunchen framför datorn samtidigt som vi jobbar kommer den garanterat inte att göra någon nytta i kroppen även om den består av nyttiga ingredienser. Är vi stressade stängs matsmältningen av så det är viktigt att sitta ner och äta i lugn och ro och verkligen njuta av maten. Genom smaksinnet får kroppen information om vad maten består av och förbereder sig genom att producera rätt enzymer.
”Att var uppe på nätterna är det effektivaste sättet att bränna ut sig.”
Sedan är det ju utanför arbetet som vi skapar grunden för hälsa. Det viktigaste råd som ayurveda ger här är att vara regelbunden med yoga och meditation. På så sätt kan vi lösa upp stressen, komma i balans och utvecklas som människor. En annan viktig sak är att motionera regelbundet. När vi blir stressade på jobbet frigörs stresshormoner, särskilt adrenalin och kortisol, som förbereder oss för att fly eller slåss. Men när sedan den fysiska aktiviteten inte kommer skapar de problem i kroppen. Genom att vara fysiskt aktiva ger vi stressen en chans att få ett naturligt utlopp. Forskning visar att motion är det effektivaste sättet att undvika hjärt-kärlsjukdomar – den största dödsorsaken i vår tid. Ayurveda rekommenderar att vi motionerar regelbundet men inte alltför hårt – tumregeln är 50 procent av din maxkapacitet. Hur det i praktiken ska tolkas råder det delade meningar om. Men en bra utgångspunkt kan vara att motionen ska kännas bra och du ska inte vara utmattad efteråt. Sedan är det också relaterat till doshorna. Eftersom all rörelse höjer vata bör människor av vata-konstitution ta det lugnt med motionen, kapha-personer däremot kan ta i ganska hårt medan pitta-människor ligger någonstans däremellan.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
Slutligen är sömnen avgörande för om vi ska klara ett stressigt arbetsliv. Att var uppe på nätterna är det effektivaste sättet att bränna ut sig. Här är grundregeln tidigt i säng och tidigt upp. Enligt ayurveda dominerar pitta-dosha mellan kl 22 och kl 02 (23 respektive 03 när det är sommartid). Då går pittan inåt och renar kroppen. Men för att den ska göra det måste man ligga i sängen och helst sova. Mellan kl 02 och 06 dominerar vata-dosha och då är det bra att stiga upp så att vi får med oss vatas lätthet och rörlighet under dagen. Om vi sover längre kommer vi in i kapha-perioden och då får vi istället med oss tröghet under dagen. Så se till att komma i säng före 22 och stig upp före 06.
Forskningen om hälsa i arbetslivet visar tydligt på ledarnas betydelse för medarbetarnas hälsa. Den viktigaste egenskapen hos en chef i det sammanhanget är empati – en förmåga att kunna lyssna, se och förstå medarbetarna. För att kunna ha empati är det viktigt att vara i balans själv och här har man stor hjälp av yoga, meditation och en ayurvedisk livsstil. Förståelsen för att människor är olika är också en stor hjälp och kan bidra till en förståelse för varför medarbetarna reagerar som de gör. Givetvis vet du inte vilken konstitution dina medarbetare har men ibland kan man ana. Det är också en hjälp när man sätter samman arbetsgrupper. I bästa fall få med sig både vatas kreativitet, pittas precision och kaphas uthållighet. En sådan grupp har alla möjligheter att lyckas.
Detta är bara några exempel på sätt som ayurveda kan bidra till ett friskare arbetsliv. Arbetet är en del av livet och ayurveda är kunskapen om livet, så med dess hjälp kan vi besegra stressen och få ett lyckligt arbetsliv.
Stefan Lagrosen är professor i företagsekonomi och forskar bland annat om hälsa i arbetslivet. Han är också certifierad Maharishi Ayurveda wellnesskonsult och har använt ayurveda i mer än 30 år. Han är en populär talare och har skrivit flera böcker.