Så här utför du oljemassage – abyanga – som egenvård
Nu är sommarens semestertider över och en vardag med arbete, skola och andra rutiner har redan gjort sig påmind.
Många har längtat och tycker det är skönt att få styr på livet. Andra upplever att ångesten är nära för att prestation och måsten kommer att medföra alltför stor press på både liv och mående.
För många finns det också en osäkerhet om hur vardagen kommer att gestalta sig, efter över ett år då arbetsplatser och skola flyttade in i hemmen.
Osäkerhet är en känsla som lätt väcker oro, inte minst för en person med mycket vata i sin grund (här kan du testa vilken dosha som dominerar dig).
Hösten och vatadoshan
Vata-doshan bär bland annat luftens element och med det kommer rörlighet, kyla, torka, ombytlighet och idérikedom.
Med hösten kommer blåsigare väder, kallare temperaturer och torrare luft. Allt detta är i ayurvediska termer förknippade med vatadoshan och dess egenskaper från luftens element.
Som du kanske minns från tidigare krönikan Låt inte värmen ta överhand så uppstår obalans när vi har för mycket av något av naturens element. Alltså blir det med höstens klimat en ökning av vata, vilket gärna späs på genom att vi ändrar våra vanor och rutiner.
Vata är en entusiastisk energi
I balans är vatadoshan en entusiastisk och entusiasmerande energi med stor entreprenörsanda som gillar att ha många bollar i luften.
En person som har vata som dominerande dosha i sin grundkonstitution är ofta karismatisk, har hög energi, ett yvigt kroppsspråk och ett sinne med mycket tankar.
Individen föder ofta idén och presenterar den med stort engagemang som smittar och överlämnar därefter gärna idén till någon som kan verkställa, för att själv kunna gå vidare till nästa idé.
För att inte blåsa bort i höstens stormar, bör du vara i så god balans som möjligt innan sommaren avslutas.
Viss regelbundenhet kan vara bra för dig
Oavsett om du tycker om hösten och en vardag med mer rutiner eller inte, så mår vi som individer bättre av att ha bättre regelbundenhet i våra dagliga rutiner, speciellt om du har mycket vata i din grund.
Börja gärna införa goda morgon- och kvällsrutiner igen.
Minska på intaget av grillmat och det där extra glaset vin, framför allt sena kvällar.
Se till att skapa regelbundenhet i båda mat- och sovtider.
Glöm inte att ge dig egentid för att ta dig bort från yttre intryck, alltför mycket umgänge och för att kunna stilla dina tankar.
Öka chanserna till en god natts sömn.
Sömnsvårigheter när vata är i obalans
Vad kännetecknar då en obalanserad vata?
En vata i obalans fryser lätt. Hud och hår blir torrt. Tankarna blir alltför många och ostrukturerade med risk för att du tappar en och annan boll på vägen.
Oro infinner sig ofta som kan yttra sig i rastlöshet och stress.
Ett resultat av de två sistnämnda kan leda till dålig sömn. Du kanske somnar gott men vaknar framåt två-halv tre tiden på natten. Tankarna snurrar, du blir klarvaken och rastlösheten gör att du inte kan somna om.
Sömnen är en av de två viktigaste faktorerna för hälsa och ett högt välmående. Förlorar du din sömn alltför många nätter, späder det ofta på din oro och rastlöshet. Detta kan i sin tur ge känslor som lågt självförtroende, förvirring, flyktbeteende och i värsta fall dålig självkänsla.
Ett annat tecken på obalans i vata är när magen blir svullen och hård och fylld med gaser. Toalettbesök med tömning av tarm sker inte dagligen. Dålig sömn och en orolig mage är symptom som är viktiga att få bukt med för att hälsan ska bibehållas.
Börja med att ge dig bra kvällsrutiner så att sömnen blir god under nattens alla timmar.
Du bör varva ner och ta dig bort från yttre stimulantia såsom umgänge, tevetittande eller scrollande på sociala medier, ett par timmar före sänggående, som sker kring klockan tio. Utför gärna några yinyogapositioner som avrundas med meditation strax innan du ska sova, så hinner ditt centrala nervsystem lugna sig och dina tankar skingras.
På morgonen är det viktigt att du vaknar i tid för att inleda dagen på ett lugnt sätt. Yoga som grundar dig och närvaro vid frukosten som du äter i lugn och ro, ger dig stabilitet och trygghet inför dagen.
Ta gärna en värmande dusch.
Värm dig med mat och dusch
Drick och ät varmt. Sitt ner i lugn och ro när du äter. Duscha varmt och ge dig gärna bastu med bad om du har möjlighet. Det bidrar till att din kropps temperaturreglage stimuleras och du fryser mindre.
Ett extra tillskott av värme får du genom den klassiska ayurvediskamassagen abyanga som oftast utförs med varm sesamolja. Sesamolja i sig har värmande karaktär. Dessutom ger oljemassage känslan av trygghet och grundning. Abyanga kan du boka hos en ayurvedisk massageterapeut eller lär dig att utföra massagen som egenvårdande morgonrutin (se nedan).
Med andra ord, för att hålla din vata i balans bör du ha bra dagliga rutiner och regelbundenhet i både arbete, matintag, träning och sömn.
Njut hösten och dess vackra färgskiftningar med hög och fin luft som fyller dig med syre och välmående.
Massage med ljummen olja.
Abyanga som egenvård – så här utför du oljemassagen
- Häll 0,25 dl mognad sesamolja i ett rostfritt decilitermått.
- Häng måttet på insidan av en mugg med varmt vatten, så blir oljan lagom ljummen från vattenångan och skönare att stryka på din kropp.
- Massera kroppen uppifrån och ned. Längsgående rörelser över muskler, medsols cirkelrörelser runt dina leder. Undvik olja nära dina ögon. Hårbotten mår bra av sesamolja men kan vara svår att tvätta ur. Du kan göra det som en inpackning på helgen när du är ledig.
- Duscha av överskottsoljan i ljummet vatten och undvik att tvåla in hela kroppen, så du bevarar så mycket olja som möjligt på huden.
- Tänk på att rensa ditt avlopp regelbundet med miljövänligt och avloppsrenande medel.