Ayurvedayoga får eleverna att bubbla av skratt
Ett individuellt anpassat yogapass där man tar hänsyn till varje elevs nuläge, konstitution och livsfas. Det är ayurvedayoga, enligt yogaläraren Marie Nygren från Sundsvall.
Att äta enbart vegetariskt, öva yoga, utveckla sig själv och jobba med det hon verkligen brann för var inte tillräckligt för Marie Nygren.
– Jag hade ett personligt behov av att leva mer naturligt. Det som fattades var en stomme där alla bitar integrerades i vardagen på ett naturligt och harmoniskt sätt, säger hon.
Marie Nygren fann ayurvedayogan efter att ha arbetat som yogalärare i över tio år inom ashtanga-, yin- och gravidyoga.
” Det handlar om att följa den naturliga rytmen i årstiderna, dygnets timmar samt den egna kroppen.”
– Redan då ville jag införa individuellt anpassade positioner, men lärarna sa att ”de här serierna passar alla”. Nu inser jag att man inte kan vara så dogmatisk och låst till en och samma yogaserie, det ska kännas enkelt och årstidsanpassat. Förut höll jag exempelvis yogalektioner på lunchen, men det skulle jag aldrig ha nu. På lunchen äter man, allt annat är onaturligt. Yogan lämpar sig bättre på morgon eller kväll.
Vändningen kom efter att hon fått rådet att skära ner på ashtangaträningen.
– Det var som att få en käftsmäll. Jag tränade yoga sex dagar i veckan och att få höra att ashtangaserierna var för hårda för min kropp just då var svårt att ta in. Nu när jag ser tillbaka på allt inser jag att ashtangayogan var hela mitt liv, jämfört med nu när yogan är som en tårtbit bland alla andra delar i ayurvedalivet, som att följa dygnsrytmen, ha en bra morgonrutin, kost och sömn samt regelbunden yoga och meditation som är årstidsanpassad.
Hon bestämde sig för att utbilda sig till ayurvedisk hälsorådgivare på Ayurvediska institutet och kombinerar sedan 2002 de två disciplinerna.
– Efter ett pass så kan eleverna riktigt bubbla av skratt, det är unikt för ayurvedayoga och det hände aldrig inom ashtanga!
Ayurveda, eller läran om livet, är ett kunskapsarv som har sitt ursprung i Indien och eftersträvar balans i kropp, tanke och själ genom personligt anpassad kost och motion.
– När vi exempelvis tappar jordningen får vi minnes- och aptitstörningar och åldras i förtid.
Ayurvedayoga är därför till formen anpassad efter kroppstyperna (doshorna) vata, pitta och kapha. Grunden är klassisk hathayoga.
– Det handlar också om att följa den naturliga rytmen i årstiderna, dygnets timmar samt den egna kroppen. Att känna in vad jag har för rytm i min fas i livet och i min yogautövning. Fråga dig själv ”hur kan jag göra kloka val resten av livet för att främja hälsan”? Yogan baseras på behov och inte på begär.
Ett ayurvedayogapass börjar med uppvärmning där deltagarna får förankra sig på platsen och känna in vilken energi de har. Sedan övergår övningarna till solhälsningar, stående, liggande, sittande och armstående positioner samt vridningar av olika slag. Allt individuellt anpassat.
– Som lärare ser man vad var och en behöver och utformar passet efter det. Varje deltagare får ett schema över vilka positioner som passar dem utifrån pulsläsning. Någon som är kapha kanske behöver mer uppåtsträvande utmaningar medan en vata behöver uthållighet, mer jordande positioner och struktur. När man balanserar upp dessa doshor får man en mer kraftfull eld inombords, livsglädjen ökar och närvaron blir djupare. Det är vad ayurvedayoga främst handlar om; främst handlar om att förstå vem vi är, närvaro, jordning och att balansera den inre elden.
5 skäl att utöva ayurvedayoga
- Personligt säsongsanpassade pass.
- Balanserar livsenergin.
- Tar hänsyn till individens personliga konstitution.
- Ökad förståelse för de fem elementen och vår samhörighet i universum.
- Tar hänsyn till nuläge, konstitution, årstid och livsfas.
Passar för:
- De som är nyfikna på yoga ur ett ayurvediskt perspektiv och vill förbättra sin hälsa.
Passar inte för:
- De som är låsta vid en idé om att det de har nu är det bästa för dem.