Stor intervju: Kristin Kaspersen om att välja sina tankar

När Yoga för dig når Kristin Kaspersen per telefon är det efter en hektisk föreläsningsvecka fördelad över fyra olika platser i Sverige – Linköping, Karlstad, Östersund och Stockholm. Att inspirera andra i konsten att leda sig själv, är något hon brinner för. Med sina många programledar- och moderatoruppdrag har hon också blivit rik på erfarenheter i ämnet, vilket hon frikostigt delar med sig av under utbildningsdagarna.
– Det rullar på och jag tycker att det är väldigt roligt att föreläsa om hälsa och hur man kan nå sina mål och bli en bra ledare i sig själv. Jag berättar utifrån mitt eget perspektiv och hur det har fungerat för mig. Jag brinner ju även för att själv hitta ett sätt att bli den bästa versionen av mig. Mår jag bra och har ett lugn i mig själv har jag mycket mer tid och energi över till andra, säger Kristin Kaspersen, som alltid har varit nyfiken på hur kroppen fungerar.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
– Framförallt det fysiska kring kroppen och kring kosten, och nu på senare tid även den mentala biten. Jag tror att min nyfikenhet kring min egen kropp och hur jag kan göra för att må så bra som möjligt, är vad som har lett mig till att utbilda mig i ämnet. Det är spännande och det är mitt eget ansvar att ge min kropp och mitt sinne de bästa förutsättningarna.
Hur blir man sin egen bästa ledare?
– Det som funkat för mig är att först utgå från sig själv. Andras sanningar är inte din sanning. Våga känna efter vad det är som stämmer överens med ditt liv. Exempelvis om någon annan tränar fem dagar i veckan så kanske det inte finns möjlighet att få in den tiden i ditt liv, men då kan du göra upp en planering efter dina förutsättningar och hur träning kan funka i ditt liv.
Att välja sina tankar
– Att välja sina tankar är också en viktig punkt upplever jag för att man ska lyckas leda sig själv. Om du har en negativ tanke eller är irriterad på något – stanna upp och fundera på hur du kan göra för att tänka på något annat sätt för att minska stressen inombords. Att utgå från sig själv är ibland svårt, det är inte alltid lätt att veta vad man behöver. Men att fråga sig själv ”känns det här lätt eller känns det tungt”, kan hjälpa en att fatta ett beslut. Vi påverkas så mycket av allt runtomkring. Det är så lätt att man gör något till sin egen sanning fast man egentligen inte känner helhjärtat för det.
”Jag håller fokus genom att se på vad jag kan förändra, och acceptera det jag inte kan förändra.”
– Den tredje biten är rörelse. Att kroppen får röra sig kontinuerligt oavsett vilken aktivitet du väljer, och kroppen är gjord för att röra på sig. Rörelse gör att kroppen bland annat får syre, blir starkare och mår bättre, och vi tänker klarare.
Hur gör du för att hålla fokus på det viktiga?
– Jag håller fokus genom att se på vad jag kan förändra, och acceptera det jag inte kan förändra. Jag strävar efter att inte lägga så mycket energi på saker som inte går att göra något åt, utan fokuserar på det som jag faktiskt kan göra något åt. Det minskar stressen ganska mycket.
– Sömnen är också jätteviktig för mig. Sover jag bra och får återhämta mig, då funkar det mesta. Sedan försöker jag ta en sak i taget. Förra veckan när jag reste mellan fyra olika städer och jobbade, tog jag en dag i taget och fokuserade inte på något annat. Jag kan inte lägga fokus på något annat än det jag håller på med för stunden.
Hon förbereder sig på olika sätt beroende på vilken publik hon ska föreläsa för.
– Jag kan ju min historia, så det är inte så väldigt mycket förberedelser. Däremot är det mer jobb med att vara moderator. Då är det nya platser och nya manus, så det tar mer tid.
En bok om tacksamhet
Under 2019 har Kristin Kaspersen även hunnit med att ta hem segern i Let’s Dance tillsammans med professionelle danspartnern Calle Sterner, samt ge ut en bok med titeln Tacksamhet, som handlar om hur man kan gå till väga för att erövra mer styrka och glädje i vardagen.
Reaktionerna har varit positiva, säger hon, och berättar om en boksignering för ett par dagar sedan.
– I lördags då jag signerade böcker så var det flera som kom fram och berättade sina egna historier, det var fint. Alla har vi våra resor och det är väldigt bra. Det märktes även på bokmässan att det är ett ämne som engagerar – det att kunna välja hur man ser på livet och känna tacksamhet inför det och stå vid det.
– Jag ser ett intresse för att lära sig att välja sina tankar för att må bra.
Vad vill du påverka och förändra?
– Att vi lär oss att leda oss själva. Det är aldrig försent. Man kan börja med att se sårbarheten i sig själv och finna styrka i det och bli bättre, istället för att bara lägga locket på. Jag läser väldigt mycket om det nu också och tycker att det är kul att reflektera kring det på Instagram.
– Men jag tänker inte så mycket på att så många följare ser vad jag skriver. Jag kan känna att ”åh, vilken skön tanke, den var bra, den skriver jag ner”. Sedan får den landa som den vill, jag förväntar mig inte att andra ska inspireras av mig.
Om hennes ord får betydelse för någon annan är det jättefint, säger hon, men det är inget hon räknar med.
– Jag blir fantastiskt glad om bara en enda av de 230 000 följare jag har blir intresserad av det jag uttrycker. Om jag lägger fokus på vad jag kan lära mig och vad jag kan ge, tror jag att det går mycket bättre än om jag skulle gå och tänka på vad andra förväntar sig av mig.
Barnets erfarenhet
I somras deltog hon på en workshop med Byron Katie om The work, som hon upplever som en intressant frågeställning och en hjälp i vardagen.
– Du kan ha en erfarenhet från när du var liten som du fortfarande som vuxen bär med dig som en sanning, men du har ingen aning om den är sann eller inte. Det var sant för dig som tioåring, men är det sant idag? Man kanske skapar en framtid utifrån en sanning som inte längre är sann.
Utifrån de verktyg som du föreläser om, hur har din egen vardag förändrats med hjälp av dem?
– Jag är mycket lugnare nu. Även om det är stressigt runt omkring mig och väldigt rörigt så behåller jag oftast lugnet. Det är ju så att om du tänker negativt så drar några DNA-trådar ihop sig, men om du tänker positivt så sträcker de på sig. Rent fysiskt funkar det likadant, är du ledsen drar du ihop dig och om du är glad så sträcker du på dig. Rent fysiskt funkar det likadant, är du ledsen drar du ihop dig och om du är glad så sträcker du på dig.
Yoga varje morgon
Kristin Kaspersen hade som ung flera musikalroller och jobbade även som bartender och servitris innan hon utbildade sig till flygvärdinna. Därefter arbetade hon som väderpresentatör för TV3 Norge, och fortsatte sedan som programledare för bland annat Sommar på Gröna Lund.
Hon har belönats med Hylandpriset för Sveriges mest populära tv-personlighet, samt Aftonbladets TV-pris för Sveriges mest populära kvinnliga programledare. Andra populära program där hon medverkat är Melodifestivalen, Svenska Idrottsgalan, Fångarna på Fortet, Humorgalan och Nyhetsmorgon. Parallellt med alla dessa uppdrag har Kristin Kaspersen alltid tränat. År 2000 hittade hon yogan, och gick en poweryogautbildning som åtföljdes av en yinyogautbildning och en kurs i transcendental meditation.
– Idag gör jag morgonyoga varje dag i cirka 20 minuter och mediterar i tio minuter. Hinner jag inte det försöker jag hitta meditationen i vardagen, att ta korta stunder där jag försöker varva ner, om det så är på bussen eller om jag åker bil. Att hitta de korta stunderna har varit bra för min del, sedan är det alltid skönt med meditation, men det var inte alltid jag fick in 20 minuter på morgonen och 20 minuter på kvällen som transcendental meditationen rekommenderar.
Hur ser dina återhämtningspunkter ut i vardagen?
– Framförallt är det yogan på morgonen. Jag kör cirka 20 minuter, men det kan även bli längre pass om det är skönt för kroppen. Jag väljer de rörelser som kroppen behöver för stunden, om jag är stel i vissa delar så fokuserar jag på dem, och tar de övningar som jag behöver just där. Men det är mycket yinyoga, där jag ligger länge i övningarna. Det tycker jag är skönt, det blir en form av meditation när man ligger ner med lugn andning, jag vaknar till och landar på något sätt.
Att gå upp tidigt på morgonen för att yoga har inte alltid varit självklart.
– Det är skönt att vara klar innan min son går upp, och innan vi ska iväg. Jag har hunnit vakna till ordentligt. Men jag är morgontrött och jag tycker att det tar emot på morgonen.
Då hjälper det, menar Kristin, att ha hunnit med det hon behöver göra, så att hon ligger lite före istället för att ligga efter.
– Rent fysiskt så är det ju så att kortisolet som sätter igång på morgonen sänks genom att man gör yoga och tar en varm skön dusch. Då utsöndras oxytocinet. Det gör att stressnivån sjunker vilket är bra och man ska försöka få ner kortisolet på morgonen inom 45 minuter.
– Många som jag har pratat med när jag föreläser säger att ”åh, jag är så morgonpigg, jag behöver inte yoga”, men jag råder dem att testa det ändå. Om man är morgonpigg och går igång direkt så kan det vara skönt att landa i yoga och komma ner lite i varv – även om man är pigg.
Yinyoga, löpning och styrketräning
Från början föredrog Kristin en mer aktiv form av yoga, men de senaste åren har hon använt sig av yinyoga som ett bra komplement till löpning och styrketräning, för att få upp rörligheten.
– Det var en period när jag inte yogade så mycket alls utan styrketränade mer, och det gjorde att jag blev stel i ryggpartiet och därför började jag med yoga igen. Då blev det bättre.
– Nu styrketränar jag och ska komma igång med löpning, men de senaste åren har det mest varit annan träning, bland annat somamove som påminner mycket om yoga och som utgår från kroppens naturliga rörelser. Jag tycker om att prova nya saker. Långdistanslöpningen är dock skön att alltid komma tillbaka till.
Hon berättar att hon mest har gått kurser och utbildningar för sin egen skull och inte för att vara yogalärare. Även de ledarskapsutbildningar hon har gått har varit med syftet att lära sig hur hon kan bli en bra ledare för sig själv. Härnäst väntar en föreläsningshelg om dans och om yoga, tillsammans med Calle Sterner – danspartnern från Let’s dance. Hälsa, säger hon, är för henne en helhet.
– Hälsa för mig är att må bra. Den fysiska hälsan kan hjälpa den psykiska hälsan och vice versa. Kosten, sömnen, träningen och att man värnar om sina tankar och omfamnar dem, är viktiga faktorer för att ha en god hälsa.
Underlättar morgonrutinerna
För att få en god natts sömn, föredrar Kristin att lägga sig ungefär vid samma tid på vardagarna.
– Sedan ligger jag och läser en stund till dess att jag blir trött. Jag hade en period för några år sedan då jag hade svårt att sova och då använde jag ett tyngdtäcke, det var väldigt skönt, det tynger ner kroppen och det blir som en omfamning. Då utsöndras oxytocin i kroppen som sänker stresshormonet och skapar ett lugn. Det brukar jag använda nu med, när jag har svårt att sova.
För att underlätta morgonrutinerna tycker hon om att ha det undanplockat och städat så att det inte är rörigt.
– Så att man inte behöver känna ”just det, jag måste städa också”. Jag försöker minska på sådana saker innan jag går och lägger mig och så brukar jag duka fram frukosttallrikar så att de står framme på bordet när man kommer till köket på morgonen.
Är det något särskilt du ser fram emot?
– Det kanske det är, men jag tänker inte så jättemycket framåt eftersom jag inte vet något om det. Däremot så vet jag vad jag kan göra idag, så jag ser mest fram emot varje dag som jag möter. Det är lätt att man om man har en resa inplanerad, planerar den in i minsta detalj. Det är skönt att veta att den finns där, men om jag går och tänker på den kanske jag bygger upp förväntningar, ”och jag ska göra det här och det här, det blir fantastiskt”, men jag vet ju inte hur det kommer att bli, jag är ju inte där än.
– Det är jättehärligt att se framemot att man har en veckas ledighet men jag möter den när den kommer. Då blir allting mer som en överraskning på något sätt. En planering kan man ändå ha så att man vet vad man kan göra, men man behöver inte fastna i det man har planerat. Det är skönt och tryggt att man vet att vissa saker är planerade men sedan tycker jag att det är skönt att vara i det som är, och det som händer nu.
Foto: Katarina Di Leva
Kristin Kaspersens övning i tacksamhet
- Välj tankar som du mår bra av och lägg märke till saker som gör dig glad, då känner du tacksamhet istället för att se saker och problem som inte tillför dig något.
- Välj det som gör gott. Den känslan är också en form av tacksamhet. Det behöver inte alltid vara så stora saker, ibland kan man bli jätteglad för något större som har hänt, men det kan också vara något så enkelt som att man vaknar på morgonen och känner att man har en kropp som faktiskt fungerar och som vill ta med en på de äventyr som man vill göra. Att ibland bara känna sig glad för det, kan ge tacksamhet.
- Innan du somnar kan du gå igenom vilka saker som skänkt dig glädje under dagen, ett leende, lite extra tid med din son eller något annat.
Med mor och far som förebilder
- Ålder: 50 är
- Bor: Stockholm
- Familj: Två söner. Filip Kaspersen Lamprecht, 23 år och Leon Kaspersen Fahlén, 16 år. Och vår lilla hund Minoo.
- Aktuell med: Boken Tacksamhet
- Senast sedda film: Eat, Pray, Love
- Senast lästa bok: Idententity Leadership av Stedham Graham
- Bästa yogaminnet: Många.
- Stark sida: Positiv, ser hellre möjligheter än hinder.
- Svag sida: Jag är inte svag. Men jag kan vara skör ibland.
- Förebild: Det är många. Bland annat Oprah. Och min mamma och pappa. För den enorma godhet de besitter och deras drivkraft.