Malin Mendel bjuder på 4 gröna favoriträtter från nya boken Yogaköket
SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel startar alltid dagen på yogamattan. Nu är hon aktuell med boken Yogaköket (Vulkan 2018) där hon avslöjar sina bästa hälsoknep som bidrar till en friskare kropp och lugnare mage.
Tillaga ett av recepten och vinn Yogaköket! Tillaga något av de fyra recepten nedan, lägg upp en bild eller ett videoklipp på Instagram och tagga Yogatidning. Det går också bra att mejla ditt bidrag till info@yogafordig.nu. Fredag 16 september samlar vi alla bidrag och lottar ut tre exemplar av Yogaköket.
TV-journalisten Malin Mendel har precis kommit tillbaka från ett reportage om indiska bönder när Yoga för dig når henne i hemmet. Nu återstår att klippa ihop inslaget i den lilla lägenheten i Mumbai, eller Bombay som hon själv föredrar att säga. Hon bor i de populära kvarteren Bandra, där exklusiva barer och yogastudios trängs med grönsaksförsäljare och kyrkor som minner om tiden under det portugisiska kolonistyret.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
– Jag trivs verkligen här för det finns en mix av människor: hinduer, muslimer, kristna, fattiga, rika och så vidare. Det finns en spännande historia och så har du närheten till havet. Det finns en känsla av äventyr och att allt är möjligt, säger Malin Mendel, som sedan 2005 är SVT:s Indienkorrespondent.
Det som utmärker henne är att hon arbetar på egen hand, och både filmar och intervjuar. Ett av hennes knep för att komma nära människor som hon har med i sina reportage är att laga mat med dem.
– Jag har alltid varit intresserad av indisk mat och tar alla chanser med alla jag träffar att prata om indisk mat och lagar gärna mat med dem. Det är en tacksam ingång till att lära känna varandra och förstå kulturen, säger Malin Mendel.
Holistisk syn på mat
Under de otaliga intervjuerna har hon lagt märke till att många indier har en holistisk syn på mat och känner till vad som är hälsosamt och inte. De vet vilka ingredienser som bör ätas under olika säsonger och hur gurkmeja och andra kryddor verkar hälsoförebyggande.
Malins matintresse väcktes redan i ung ålder när hon som barn bodde i Pakistan tillsammans med sina föräldrar och sin syster. Pappan arbetade för Volvo Bussar.
– Jag tyckte maten var så god. Men sen när jag kom hem till Sverige igen fanns ju varken spiskummin eller basmatiris. Det dröjde tills jag kom till Nepal 1996 innan jag fick känna kryddorna igen. Jag minns att det var en så stark upplevelse. Sen dess är det bara så att jag älskar den maten.
Yogan viktig
Sin mångåriga kunskap om och kärlek till den indiska maten har hon nu sammanställt i boken Yogaköket, där vegetariska recept blandas med yogapositioner. För yogan spelar också en viktig och självklar roll i Malins liv.
Det var i samband med flytten från Göteborg till Stockholm i slutet av 1990-talet som hon började med yoga. Efter att ha provat några olika ställen fastnade hon för Yogashala på Södermalm. Där kom hon i kontakt med ashtangayogaläraren Lisa Lalér som idag driver studion och som i flera år har studerat vid KPJAYI-institutet i Indien.
– Det jag gillar med Yogashala är att de inte experimenterar så mycket med nya grejer utan har fokus på andningen och traditionell hatha och ashtanga. Jag har testat vinyasa flow och liknande yogastilar på andra studios, men jag har aldrig gillat det. Jag är likadan när det kommer till matlagning. Jag gillar inte fusion utan vill att det ska vara som det är.
Lisa Lalér är en viktig del i Yogaköket, där hon bidrar med sin kunskap om en yogisk livsstil.
Vill inspirera
Malin hoppas att boken ska inspirera folk till att leva ett hälsosammare liv.
– Det behöver inte vara så krångligt. Man behöver inte gå till ett ställe att yoga på eller köpa en massa grejer. Man kan bara promenera eller yoga lite för sig själv. Det gäller även med maten. Du behöver inte köpa alla indiska kryddor och fräsa och mortla. Gör något väldigt enkelt. Det är lätt att det blir ett projekt som man gör en gång och sen slutar med.
David (Batra) sa till mig att av alla saker som jag utsatt honom för så gillar han ändå yoga.
Malin är noga med att ha så bra vardagsrutiner som möjligt. Det handlar bland annat om att starta dagen med att vakna tidigt – helst redan vid sex – dricka grönt te och äta gröt. Allt för att hålla magen nöjd.
Hon måste vara extra varsam med sin mage sedan blindtarmen sprack för över tjugo år sedan. Det var i samband med hennes första reportageresa som journalist, när hon var på väg till Annapurna Basecamp i Nepal i Himalaya. Några medhavda antibiotikatabletter höll henne vid liv när hon bars ner från berget. Efter otaliga antibiotikakurer hemma i Sverige blev magen helt förstörd.
Ofta på resande fot
Att bibehålla hälsosamma rutiner är en utmaning i det stressiga och ombytliga uppdraget som Indienkorrespondent. Malin är ofta på resande fot för att kunna ge en representativ bild av ett land som består av 29 delstater, med drygt 1,3 miljard invånare.
Flera av rutinerna bryts under jobbresorna – med ett undantag: morgonyogan. Har hon tid och möjlighet gör hon ett ashtangapass på cirka 45 minuter, men lika ofta kan det bli fem solhälsningar på ett hotellrums stengolv eller några enkla stretchövningar på en flygplatstoalett.
– Det måste inte vara så att yogan är något man bara gör på en strand i soluppgången. Det är okej att göra lite fulyoga här och där. Det är inte så glamoröst, men man mår definitivt bättre.
Hon intar gärna rollen som en hälsoguru, oavsett om det gäller att övertala hennes överviktiga granne i Bombay att börja promenera eller komikern David Batra att göra något åt sin trötthet.
I höstas sändes SVT-serien ”Världens sämsta indier”, som gick ut på att David Batra skulle finna sina indiska rötter med Malins hjälp. Många indiska hälsokurer viftar komikern bort, men en sak fastnade.
– Ja, David sa till mig att av alla saker som jag utsatt honom för så gillar han ändå yoga och det tänker han fortsätta med.
Lyxigaste fruktsalladen
Ingredienser:
- 4 smakportioner
- 1 lime
- 4 aprikoser
- 1 nektarin
- 1 persika
- 4 fikon
- 1 dl granatäppelkärnor
- 2 dl visp- eller kokosgrädde
- 1dl turkist eller grekisk yoghurt
- 1 tsk hounung
- 1 msk riven kokos
Gör så här:
Riv zesten av limen och ställ åt sidan. Dela och blanda aprikoser, nektarin och persika. Toppa med fikon och strö granatäppelkärnor över. Pressa över lite limesaft. Lägg upp i små skålar.
Vispa grädden och blanda med yoghurt och honung. Lägg en klick yoghurtgrädde i varje fruktsalladsskål. Rosta kokosen i en torr stekpanna, blanda med limezest och strö den över fruktsalladen.
Grillade morötter och ingefära, rostade frön och koriander
Ingredienser:
- 4 smakportioner
- 1 dl torkade munglinser
- 1 citron
- 1-2 msk rapsolja
- 1 kg skalade morötter i stavar
- 1 msk riven ingefära
- 2 dl pumpa- och/eller solrosfrön
- 1/2 kruka hackad koriander
- salt och peppar
Gör så här:
Lägg munglinserna i vatten och låt stå i minst 20 minuter, gärna längre. Sätt ugnen på 225 grader. Riv zesten på citronen på ett fat. Dela citronen i klyftor och spara en till senare.
Olja en ugnsform och lägg i citronbitar, morötter och ingefära. Salta och peppra, blanda och rosta i ugnen i 10 minuter eller tills morötterna har fått färg. Ta ut och låt svalna något. Rosta under tiden pumpa- och/eller solrosfrön i en torr stekpanna.
Häll av vattnet från munglinserna och skölj dem. Blanda linserna med morötterna, vänd ner citronzesten och pressa lite citronsaft över. Strö frön och koriander över morötter och linser. Smaka av med salt och peppar.
Tomatsoppa med garam masala och kryddrostade kikärtor
Ingredienser:
- 4 smakportioner
- 1 sats mustig tomatsås
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk garam masala
- 1 sats kryddrostade kikärtor
Gör så här:
Utgå från basreceptet på den mustiga tomatsåsen, mixa den slät och späd med buljong. Värm olja i en panna och fräs garam masala. Häll upp soppan i skålar, lägg i kryddrostade kikiärter (eller naturella). Ringla lite garam masala över. Servera med chapati eller annat bröd.
Bananglass med choklad & nötter
- 4-6 mogna bananer
- 1 dl hasselnötter
- 1-3 msk kakao
- 1/2 dl valfri mjölk (kan uteslutas)
Gör så här:
Frys in bananerna i skivor. Rosta hasselnötterna i en torr panna och mortla dem grovt. Kör bananskivorna i en mixer med kakao och eventuellt en skvätt mjölk. Lägg upp bananglassen i glas och toppa med nötterna.