Så här gör du valnötsfudge och tryffel med citron, kaffe, kardemumma, hallon och lakrits
Pralinmakaren Lotta Sunnås-Everaere vill få dig att njuta i stunden – och då och då unna dig en belöning. Här bjuder hon på några smarriga recept för vintermörkret.
Coeur de Praline, ”Pralinhjärtat”, är ett litet pralinmakeri i centrala Åkersberga. Här jobbar Lotta Sunnås-Everaere sedan 2014 med att skapa chokladprodukter i nya smakkombinationer och vackra färger. Alldeles i anslutning till pralinmakeriet ligger hennes lilla choklad- och lakritsbutik, Bönan & Roten. Hon håller också kurser och provningar för nyfikna kunder.
– Att tillverka praliner är ett väldigt kreativt hantverk som kräver stor noggrannhet och mycket tid. För mig är det roligaste uppdraget att skapa unika praliner som representerar något speciellt, berättar Lotta Sunnås-Everaere.
– Då jag själv är en aktivt praktiserande yogi har ett av mina käraste uppdrag varit att utforma en unik yogi-kollektion, där alla sju chakran är representerade i var sin pralin.
”Hösten 2014 bestämde jag mig till slut för att med hjärtat i halsgropen satsa allt och byta ut livet som olycklig ingenjör till lycklig pralinör.”
Alla Lottas praliner görs för hand och i så lång utsträckning som möjligt används ekologiska och närproducerade ingredienser. Idén att börja skapa egna praliner föddes efter en lång tid av stress och ohälsa.
– Hösten 2014 bestämde jag mig till slut för att med hjärtat i halsgropen satsa allt och byta ut livet som olycklig ingenjör till lycklig pralinör. Valet att bli entreprenör har varit en mycket arbetskrävande men fantastisk resa, som jag är oerhört tacksam för att jag har fått uppleva.
Hennes mål med verksamheten är att inspirera sina kunder till att verkligen våga njuta av stunden och ge sig själv en liten belöning då och då.
– Även om man får vara beredd på att det tar lite tid att lära sig hantverket, är recepten anpassade för att kunna fungera även för mindre erfarna pralinmakare i ett vanligt kök.
Lottas smarriga recept
Citrontryffel
(ca 20 st)
Citronen i den här tryffeln balanserar sötman i den vita chokladen och gör sig bäst med ett hölje av mörk choklad som ramar in smakerna och ger en fin balans. Försök gärna hitta en fin vit choklad med lite lägre sockerhalt för bästa resultat.
Ingredienser:
200 g vit choklad
50 g grädde
10 g zest och saft från ekologisk citron
Gör så här:
1. Hacka och smält chokladen i vattenbad eller i micron på medelvärme (max 500 W), cirka en minut i taget. Rör om tills all choklad smält.
OBS! Om du använder vattenbad, se upp så att inget vatten hamnar i chokladen!
2. Koka upp grädden och citronen, låt svalna under omrörning.
3. När både choklad och gräddblandning håller rumstemperatur, blanda ned grädden i chokladen och rör till en jämn och fin tryffel.
4. Plasta in tryffeln i bunken och låt stelna i kylen under cirka en timme.
5. Ta ut bunken och forma tryffeln till runda kulor.
6. Rulla i smält choklad och dekorera med citronzest.
7. Låt stelna i kylen och förvara sedan torrt och svalt.
Maffig valnötsfudge
(ca 60 st)
Det här receptet har jag lånat från Johanna Westmans kokbok om julgodis. Det är en härligt maffig mörk fudge med saltstänkta nötter som är ljuvlig att ätas som den är men som också kan doppas i choklad om man vill ha ännu maffigare resultat och längre hållbarhet.
Ingredienser:
300 g fin mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk (cirka 395 g)
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g (ca 2 ½ dl) rostade valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175ͦgrader. Klä en form (cirka 20 x 20 centimeter) med bakplåtspapper.
2.Hacka nötterna och sprid ut dem glest på en plåt.
3.Rosta försiktigt i ugnen i cirka 10 minuter. Se upp så att de inte bränns!
4. Lägg smör och salt i en skål och rör ned de varma nötterna. Ställ åt sidan och låt svalna.
5. Hacka och smält båda chokladerna tillsammans i vattenbad eller i micron på medelvärme (max 500 W) cirka 2 minuter i taget. Rör om tills all choklad smält och låt svalna till rumstemperatur.
OBS! Om du använder vattenbad, se upp så att inget vatten hamnar i chokladen!
6.Blanda chokladen med den kondenserade mjölken och rör om till en jämn och fin smet.
7. Blanda ned nötter och vanilj i chokladen och häll upp den i formen. Släta till ytan med baksidan av en sked eller en liten palett
8. Plasta in fudgen i formen och låt stelna i kylen under cirka en timme.
9. Ta ut fudgen ur formen och skär den i fyrkanter.
10. Förvara i tät burk i kylskåp
Kaffe & kardemummatryffel
(ca 20 st)
Det här är en favorittryffel som smakar extra bra till en god fika framför brasan nu när mörkret kopplat sitt grepp om oss och vi behöver unna oss många små stunder av njutning för att hitta balans.
Ingredienser:
220 g ljus mjölkchoklad
50 g grädde
15 g starkt espressokaffe
3 krm kardemumma
Gör så här:
1. Hacka och smält chokladen i vattenbad eller i micron på medelvärme (max 500 W) i cirka 2 min. Rör om tills all choklad smält.
OBS! Om du använder vattenbad, se upp så att inget vatten hamnar i chokladen!
2. Koka upp grädden och kaffet och låt svalna under omrörning.
3. När både choklad och gräddblandning håller rumstemperatur, blanda ned grädden i chokladen och rör till en jämn och fin tryffel.
4. Tillsätt malen eller stött kardemumma efter smak
5. Plasta in tryffeln i bunken och låt stelna i kylen under cirka en timme.
6. Ta ut bunken och forma tryffeln till runda kulor. Rulla i valfri smaksättning (kakaopulver, kaffenibs, chokladnibs, smält choklad, färgat råsocker etc.)
7. Förvara i kylen.
Hallon- & lakritstryffel
(ca 25 st)
Hallon och lakrits är en oslagbar kombination och funkar lika bra med söt lakrits som salt. Lakritssirap finns att hitta på nätet eller i välsorterade delikatessbutiker. Vill du koka din egen hallonpuré använder du dubbel vikt frysta eller färska bär mot receptet och låter dem koka ihop och reducera till halva vikten. Om du vill behålla lite tuggmotstånd i tryffeln behåller du kärnorna, annars kan de silas bort innan du blandar med sockret.
Ingredienser:
80 g mörk choklad
30 g mjölkchoklad
20 g (ca 2 msk) honung eller annat socker
30 g (ca 3 msk) ren hallonpuré eller hallonsylt
30 g lakritssirap
30 g rumsvarmt smör
Gör så här:
1. Hacka och smält båda chokladerna tillsammans i vattenbad eller i micron på medelvärme (max 500 W) cirka 2 min i taget. Rör om tills all choklad har smält. OBS! Om du använder vattenbad, se upp så att inget vatten hamnar i chokladen!
2. Blanda hallonpuré, socker och lakritssirap och koka upp. Om du använder färdig sylt behöver inget extra socker tillsättas. Låt svalna under omrörning.
3. När både choklad och fruktblandning håller rumstemperatur, blanda ned frukten i chokladen och rör till en jämn smet.
4. Finfördela smöret och rör kraftigt till en fluffig och fin tryffel.
5. Plasta in tryffeln i bunken och låt stelna i kylen under cirka en timme.
6. Ta ut bunken och forma tryffeln till runda kulor.
7. Doppa halva kulan i smält choklad och dekorera med lakritsgranulat eller frystorkade hallon eller något annat du gillar.
8. Låt stelna och förvara i kylen.
Artikeln publicerades första gången 2017 och har sedan uppdaterats.