Guide: Hållbara yogaresor och yogaretreat flyttar allt närmare gästerna

Flygskam och tidigare även coronakris tvingar svenska yogaresearrangörer att ställa om. Kanske har även du tänkt tanken att försöka välja bort retreatställen dit man måste flyga.
(Denna artikel publicerades första gången i juni 2020. Uppdaterad december 2023.)
– Det känns inte okej att dra med trettio personer till ett exotiskt land på andra sidan jordklotet, säger yogaläraren Magdalena Mecweld.
Tongångarna om planetens tillstånd har skruvats upp rejält under det senaste året. Europaparlamentet röstade för fyra pr sedan igenom en resolution där man utropar ett globalt klimat- och miljönödläge.
En drivande röst i debatten är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som blivit en global ledarfigur för klimatrörelsen. Hennes skolstrejk utanför det svenska riksdagshuset varje fredag har fått ungdomar världen över att haka på och hennes vägran att flyga har fått flygskammen att sprida sig.
Mot denna bakgrund har en del svenska yogalärare kommit att omvärdera val av retreatplatser i försök att skapa nya och hållbarare alternativ.
Anna Sunesson och Anna Asplund försöker få in hållbarhet i alla delar av de resor de arrangerar. Foto: Sara Nyström
Hållbart resande kräver kunskap om kultur och sedvänjor
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
Yogalärarna Anna Asplund och Anna Sunesson driver tillsammans ett företag med inriktning på yogaresor sedan 2015. Deras första retreat höll de på Bali och Baliresorna blev snart deras signum.
Redan från början har de haft ett hållbarhetstänk kring sina researrangemang.
– Vi har ett miljötänk genom hela resan. Det kan vara genom att informera hur deltagarna kan resa miljövänligt på plats på Bali eller hur de ska klä sig korrekt i templen för att det också ska vara kulturellt hållbart. Vi har kockar som lagar vegetarisk mat med ekologiska råvaror. Dessutom planterar vi alltid tio träd per resenär som åker med oss som en liten kompensering för klimatpåverkan, säger Anna Sunesson och tar en klunk från ingefärateet.
Plast i haven, korallåterväxt, barnhem och äldrevård
Ett fullvuxet träd binder i genomsnitt cirka 5 ton koldioxid vilket är ungefär vad en flygresa till Bali släpper ut. Därför tittar de på lösningar hur de kan stödja att också befintliga träd får stå kvar, förklarar de.
De stöttar också olika sociala projekt på ön genom organisationen ”Gaia Oasis Foundation”. Det rör sig om plastproblematiken, korallåterväxt, barnhem och äldrevård.
– Vi ser från år till år vad som behövs mest. I samband med jordbävningarna stöttade vi människor som drabbats kring området av vulkanen och i samband med coronakrisen bidrar vi till dem som svälter på grund av rådande läge, säger Anna Asplund.
Foto: Sara Nyström
Resmål dit yogaresenärer kan ta sig med andra färdmedel än flyg
Men när klimatfrågan vinner allt mer mark räcker det inte att plantera träd och engagera sig i lokala frågor. Anna och Anna har även börjat anordna retreater till platser dit svenska resenärer, om de vill, har lättare att nå med andra färdmedel än flyg.
Yoga för dig träffar Anna Sunesson under ett yogaretreat i västra Norge, på den familjeägda campingen Melkevoll Bretun som ligger nära den världsberömda Briksdalsbreen som i sin tur är en förlängning av Jostedalsbreenglaciären.
Området hör till den innersta delen av Nordfjord och erbjuder spektakulära omgivningar med glaciärer, brusande vattenfall, majestätiska berg, bördiga dalar och djupa turkosblåa sjöar.
Det är första gången som Anna Asplund och Anna Sunesson arrangerar en resa till Norge. De har sedan flera år tillbaka velat ha grannlandet i väster som resmål, men det är först nu som de har hittat en lämplig plats.
Paret som driver campingen tillsammans med andra familjemedlemmar är Johanne Sona Melkevoll och Frank Alexander Bjennmyr. De har båda ett mångårigt förflutet som yogalärare och terapeuter.
Förutom flera gäststugor i trä med mossbeklädda tak finns där en yogastudio, eller naturshala som de kallar den, som Johannes pappa har byggt som en gåva till dottern.
Salens ena vägg består av ett stenblock som härstammar från ett omfattande stenskred som ska ha inträffat här för 6000 år sedan. Flera fönster i taket släpper in ljus och bjuder på utsikt över glaciären, bergen och ett enormt vattenfall.
– Det är tydligt hur Johanne och Frank har en stark vision om sitt ställe. De delar gärna med sig av allt det vackra och gör det till människor som bidrar med en bra stämning och som respekterar området, säger Anna Sunesson.
Yogaresenärer väljer bort flyget
Så fort hon och kollegan tillika vännen Anna Asplund lanserade Norgeresan möttes de av många positiva reaktioner. Lovorden kom bland annat från Jenny Sjöblom som väljer bort flyget. För att ta sig hit åkte hon buss hela vägen från bostaden i Stockholm. Resan tog 16 timmar.
– Hade jag inte haft familj väntades hemma hade jag nog stannat i Oslo på vägen och tagit en etapp i taget. Men jag sov ändå helt okej och jag lyssnade jättemycket på ljudböcker vilket jag aldrig har ro med annars, säger Jenny Sjöblom.
På gång i yoga-Sverige: Här hittar du resor, retreater och utbildningar
I över tre år har hon avstått från att flyga, men hon har inte bestämt sig för att aldrig göra det igen. Som handläggare på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova kan det dyka upp uppdrag som kräver en flygresa.
– Men jag tycker att vi flyger för mycket utan att reflektera över det. Jag fick en fråga på jobbet om att delta i en konferens i Rom. Men när jag tittade igenom programmet kunde jag inte motivera för mig själv att det var viktigt att resa dit.
Flygandet minskade – redan före corona
Jenny Sjöblom är inte ensam i Sverige om att välja bort flyget. Flygresandet inom landet minskade med nio procent under 2019 jämfört med året innan, enligt det statliga bolaget Swedavia. Även utrikesflyget minskade med två procent under samma period.
Yogaresearrangörer märker av ett ökat intresse för klimatsmarta yogaretreater. Det har gjort att Anna Asplund och Anna Sunesson i år arrangerar resor till skånska Österlen och Järna utanför Stockholm. Framöver kan det även bli aktuellt med Lappland.
– Just nu är vårt fokus att utvidga med fler retreats i Sverige och andra platser dit man kan resa miljövänligt. Roligt är att både lärare och deltagare planerar att ta tåget till vårt retreat på Sicilien i höst. Vi kommer att fortsätta erbjuda yogaresor till Bali. Det lockar med sol och värme och de resorna fylls snabbt. Däremot är det andra lärare som åker. På ett personligt plan har vi pausat från Baliresorna för att kunna känna efter om flygresor är okej för vår del eller inte, säger Anna Sunesson.
Yogaresor till Indien och Bali eller till en svensk herrgård
Retreatdeltagaren Jenny Sjöblom tycker det är problematiskt att många förknippar yogaresor med sol och bad och att det är mycket enklare att hitta ett retreat på soliga varma platser som Indien eller Bali än på en svensk herrgård dit du kan ta bussen eller tåget.
– Om utbudet ser ut så blir det tyvärr att många väljer det vilket är synd när grunden i yogan handlar om det kollektiva och att vi inte ska förstöra vår natur, säger hon och tillägger att hon vill se ett ökat ansvar bland yogalärare genom att de erbjuder möjligheter till stillhet och natur i vår närhet såsom Norgeresan.
– Jag tror att de studios som satsar på det kommer att locka nya kunder och kommer att tjäna på det.
Magdalena Mecweld vill inte uppmuntra andra att flyga
Bland de svenska yogalärare som helt slutat arrangera retreater på platser dit man måste flyga finns bland annat yinyoga- och meditationsläraren Magdalena Mecweld. Det var framförallt Weeping Willows-sångaren Magnus Carlssons sommarprat i P1 som fick henne att fundera över sin miljöpåverkan genom sina yogaretreater till Indien och Gambia.
– Det var hans väldigt nyktra och faktabaserade program som fick mig att känna att det är en sak att jag själv flyger, det kan jag minska på, men att uppmuntra trettio personer att flyga till ett exotiskt land på andra sidan jordklotet kändes inte okej.
Därför hade hon och partnern Mats Nielsen deras sista yogaresa till Gambia hösten 2018. Samtidigt understryker hon att det inte är en fråga som är svart eller vit. Deras resor har inte bara förändrat elevernas liv till det bättre utan förbättrade även livssituationen för byborna i den lilla gambiska byn Kartung. De stödjer numera en hälsoklinik i byn, vänskap över kulturella gränser har vuxit fram och nya arbetstillfällen har skapats.
Vill inte fördöma yogaresor utomlands
Detta till trots höll Magdalena och Mats kvar vid sitt beslut att sluta med resorna.
– Men jag vill poängtera att jag inte fördömer andra som fortsätter med sina yogaresor utomlands. För många lärare är yogaretreats en stor del av deras annars så blygsamma inkomster. Men man måste nog tänka ett varv till när man har en yogaresa dit man måste flyga.
För många kan en yogaresa bli en underbar nystart i livet
Står man själv som yogaelev i valet och kvalet om man ska åka iväg på ett retreat dit flyget är ett måste tycker Magdalena Mecweld att man ska fundera om det är nödvändigt att göra den här resan och hur den kommer att påverka en själv, miljön, människorna på plats och ens nära och kära när man kommer hem.
– För många kan en yogaresa bli en underbar nystart i livet där man får nya verktyg i hur man hanterar svårigheter. En möjlighet till mer harmoni och frid med sig själv och andra.
Yogaretreater i Sveriges närområde
Magdalena Mecweld uppmanar även yogalärare att undersöka möjligheter till att anordna retreater i Sveriges närområde, som Estland, Lettland och Polen dit man kan ta sig på andra sätt än flyg.
Polen och de andra forna öststaterna behöver turistnäringen mer än exempelvis Danmark, Norge och Sverige.
– Jag kommer själv från Polen. Där finns en fantastisk natur, stränder och berg. Tyvärr är det fortfarande väldigt knapert för många polacker. Polen och de andra forna öststaterna behöver turistnäringen mer än exempelvis Danmark, Norge och Sverige.
Hon märker tydligt av att diskussionen och medvetenheten om flygandet har ökat inom yogavärlden och hon tror att klimatsmarta yogaretreater blir en nisch i framtiden.
Retreat online
En annan tydlig trend är att allt mer inom yogasfären kommer att erbjudas online. Utvecklingen har funnits ett tag men på grund av spridningen av det nya coronaviruset har nätet fullkomligt översvämmats av satsang, meditationsstunder, yogalektioner och retreater.
Entreprenören Henrik Johansson är en av alla dem som för första gången nu arrangerar ett retreat online. För hans del handlar det om ett retreat inom området personlig utveckling.
Idén till ett retreat online föddes efter att hans inplanerade jobbprojekt ställdes in på grund av pandemin.
– Jag ringade in behov som finns nu och det blev väldigt tydligt att när människor är mer isolerade behöver man mer än någonsin bli sammankopplad till sitt community. Man är orolig för att förlora sitt jobb och vad som ska hända med ens uppehälle.
Vanligtvis kopplar vi ihop ett retreat med att vi åker iväg till en vacker inspirerande miljö där vi vistas under en helg eller i en vecka. Kanske behöver vi vila eller så vill vi skapa en förändring i vårt liv.
Vad vill vi uppnå med ett retreat?
Det digitala kan aldrig konkurrera ut en sådan fysisk plats eller den mänskliga kontakten, understryker Henrik Johansson. Men han anser att det går minst lika bra att skapa ett retreat online.
– I vår kurs ligger retreataspekten i att skapa förutsättningar som stöder människor att komma till djupare insikt om vad som är viktigt för dem och hur de kan omvandla sina intentioner och visioner till verklighet. Detta gör vi bland annat genom daglig meditation, gruppcoachning och veckomöten.
Henrik Johansson anser att det finns flera fördelar med att arrangera retreater online. Ett exempel är att man som arrangör har råd att låta retreatet pågå längre. ”Normala” retreater går ofta på djupet under kortare tid medan hans kurs pågår under sex veckor och det ökar chanserna till att deltagarna kan göra långtgående förändringar, menar han.
– Nästan alla studier visar att när man ska jobba med att implementera nya beteenden så fungerar inte vanliga retreats. Vill du göra förändringar behöver du arbeta kontinuerligt över längre tid, säger han.
Det handlar om att skapa en trygg miljö
Lyckas man som retreatarrangör skapa en trygg miljö kan nätbaserade möten göra att folk lättare visar sin sårbarhet och öppnar upp sig för varandra jämfört med när man sitter i en cirkel med andra människor, enligt Henrik Johansson. Det digitala ger också möjlighet att nå och hjälpa fler personer.
Han är övertygad om att vi kommer att se fler workshops och kurser i yoga och personlig utveckling framöver. Tipset han ger till yogalärare och yogaresearrangörer är att kasta sig in i leken och lära.
– Det här är fortfarande nytt och folk har överseende med att man inte kan allting. Men samma toleransnivå kommer inte att finnas om, låt säga, fyra månader. Så antingen hakar du på den här trenden eller så riskerar du att bli överkörd.
Vill du visa upp din resa här?
Kontakta chefredaktören för mer information.