Ruthi Ljungsberg bjuder på ayurvedisk mat: Njut med alla sinnen!

Vill du äta gott, lätt och näringsrikt – och samtidigt må bra av det? Då ska du testa Ruthi Ljungsbergs smarriga ayurvedarätter.
När Ruthi Ljungsberg, ayurvedisk terapeut sedan 1985, fick önskemål från flera olika håll om en praktisk guide till ayurvediska maträtter, såddes fröet till boken Ayurvedisk vegetarisk kokbok : ät enligt din kroppstyp, som kom ut i november förra året.
– Det är många som vill ändra på sin kost och använda mer naturliga råvaror, men de vet inte hur de ska göra. Med den här boken vill jag ge svar på dessa frågor, säger hon.

I november 2016 lanserades Ruthi Ljungsbergs ayurvediska kokbok.
Rätterna är anpassade till de olika ayurvediska kroppskonstitutionerna och innehåller tips på olika kryddkombinationer och förklaringar till hur man ska använda dem och deras effekt, inte bara smakmässigt utan även terapeutiskt.
– Jag vill ge information till de som inte känner till ayurveda och till de som inte är vana vid matlagning. Med enkla medel går det att laga goda, snabba och nyttiga måltider.
En enkel tumregel är att ha med ris som innehåller kolhydrater, linser som innehåller proteiner och grönsaker som är varierande – då har man en komplett måltid, menar Ruthi.
– Svårigheten är ofta att en stor familj med olika konstitutioner ska ha olika grönsaker och olika kryddningar, men det går ofta lätt att ordna genom att man införskaffar många ayurvediska kryddor och lär sig de grundläggande principerna.
Det innebär bland annat att äta huvudmålet mitt på dagen och en lättare måltid på kvällen, samt att tänka på att sitta i lugn och ro när man äter och inte göra något annat under tiden.
– Och det allra viktigaste – att njuta med alla sinnen.
Zucchinisallad
(Balanserar vata, pitta och kapha)
1–2 personer:
2–3 zucchinier
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
valnötter till garnering
Riv zucchinierna på rivjärn och blanda med citron, olja, salt och peppar.
Servera gärna med valnötter.
Ett utmärkt sätt att äta rå zucchini på för vata, pitta och kapha.
Mungdahl – grundrecept
(Balanserar vata, pitta och kapha)
För 2 personer:
1 dl skalade gula mungbönor – mungdahl
2 1/2 dl vatten till kokning
1 tsk salt
Koka upp bönorna i vattnet. Häll av kokvattnet och det skum som bildats.
Koka upp bönorna i nytt vatten och häll av det också.
Koka sedan upp bönorna i ytterligare ett vatten och låt dem sedan koka sakta under lock i 15–20 minuter.
Till 1 dl bönor behövs cirka 2 1/2 dl vatten vid varje kokning.
Pulau-ris
(Balanserar kapha)
För 2 personer:
1 dl basmatiris
2 dl vatten
1 nypa salt
1 nypa gurkmeja
2 dl hackade, blandade
grönsaker: broccoli, ärter,
blomkål och spansk peppar
1–2 tsk ghi
1/2 msk ingefära
Skölj riset. Koka upp vatten och häll i ris, salt och gurkmeja och låt sjuda i 15–20 minuter på låg värme.
Ångkoka alla grönsaker i ångkokare eller i sil över en kastrull med lite kokande vatten. Eller fräs dem i ghiet, tillsammans med kryddorna.
Om du väljer att ångkoka grönsakerna, fräs ingefäran separat i ghiet och lägg sedan till den spanska pepparn.
Ta riset av värmen och låt det stå i 5–10 minuter till.
Blanda ner grönsakerna i riset. Rör också ner den frästa ingefäran och pepparn, om du har ångkokat grönsakerna.
Klart för servering.
Dahl med indiska kryddor
(Balanserar vata och kapha)
För 2 personer:
1 dl mungdahl
1–2 tsk ghi
1/2 tsk gurkmeja
1 nypa bockhornsklöverfrön
1 tsk hel spiskummin
1/2 tsk riven ingefära
1 knippe färsk koriander
Koka mungdahlen enligt grundreceptet. Värm ghi och fräs kryddorna däri en kort stund.
Rör ner kryddfräset i bönorna och koka alltsammans i cirka 5 minuter till.
Garnera med finhackad färsk koriander.
Bra för vata och kapha. För pitta – ta mindre ingefära.