På jakt efter en ayurvedameny
Restauranger med ayurvediskt tema lyser med sin frånvaro i Stockholm, men på Rörstrandsgatan i Birkastan har restaurang Touch of Bengal komponerat ihop en ayurvedisk thali. Yoga för dig gick dit för att få veta lite hur de tänkt kring tillagningen.
Maträtter som ”palak paneer” eller ”tikka masala” bärs ut till respektive matgäst som tagit plats på uteserveringen eller inomhus framför de öppna fönstren. Den tidiga eftermiddagen till trots är det näst intill fullsatt. Touch of Bengal är en av fem restauranger som Shantikoncernen driver i Stockholm och för en tid sedan adderade man en ayurvedisk thali till menyn. Upphovsmakaren till restaurangkedjans samtliga recept, tillika ägaren, heter Nahyd Hassan och han har den senaste tiden fått hjälp av Yogashala Stockholm med att fördjupa sig inom ayurveda.
– Jag har provat mig fram till ett hållbart recept. Man måste hela tiden ändra utefter vad folk vill ha.
I dagsläget är det inte fler än tre, fyra tallrikar per dag som beställs men han tror att efterfrågan kommer att öka.
– Vårt koncept är att använda färska grönsaker och kryddor i matlagningen. Ayurveda är bra för hälsan och det kommer nog fler och fler att upptäcka.
Ayurvediskt på Touch of Bengal
Innehållet på tallriksbilden, med start längst ned i mitten, och sedan medsols:
1. Chana daal (bönor och linser). Kryddat med sak sabji daal.
2. Grönsaker med youghurtdressing, melonskiva, ris.
3.Grönsakskofta med krossade grönsaker – broccoli, blomkål, lök ihopblandat med potatispulver. Chilikrydda.
4. Chapatibröd och sanpapri (ghee ihoprört med socker).
5. Pudina lassi (efterrätt) – i glaset.