Rawfoodkocken Viktor vill att bönderna ska få rättvist betalt

Från e-sportare till rawfoodkock till råvaruleverantör – Viktor Ingemarsson ligger inte på latsidan. Här berättar han om sin senaste passion: att driva och utveckla Nordens enda ekologiska direktimportbolag.
Rawfood-kocken Viktor Ingemarssons kärlek till grönsaker och råkost kom i ett skede av livet där han hade en annan, lite oväntad karriär.
– För åtta år sedan var jag ett dataspelsproffs i spelet World of warcraft och en gogo-dansande eldjonglör vid sidan av mitt klassiska yrke som kock. Alla har vi ju våra vägar till hälsokosten och det brukar ju oftast börja med något personligt problem. Så även i mitt fall, berättar Viktor.
Under tiden som han tävlade i dataspel hade han nämligen en mycket dålig kosthållning med stora magproblem som följd. Samtidigt orsakade extraknäcket som kock så mycket stress att han till slut gick in i väggen. Efter en tid med magkatarr och begynnande magsår beslöt han sig för att söka hjälp.
”Under mina år som grön entreprenör har jag märkt hur korrupt och monopolstyrd livsmedelsbranschen är. Där spelar de mjuka värdena en mycket liten roll. Allt är PR och pengar.”
– Jag blev sjukskriven och medicinerades för magproblemen. Men inget hjälpte. Efter att ha blivit sängliggande i fyra månader började jag tvivla på vanlig läkarvård och sökte istället alternativa metoder på nätet.
Under ett par veckor studerade han området noggrant och tog del av andras historier om hur kosten kunde förändra livet.
– Det som alla hade gemensamt var att det fanns mycket att vinna på att äta mer vegetariskt.
Efter att ha varit sjuk i över sex månader var han trött på att ständigt ha ont i magen och grep efter halmstrån. Till slut bestämde han sig för att åka till det land som har flest vegetarianer i världen, Indien, och blev kvar där i ett halvår.
– Jag blev nyfrälst, vegan och helt hjärntvättad av att dagligen praktisera medveten närvaro.
När Viktor kom hem till Sverige igen tog en annan karriär fart. Först blev han medskapare till Sveriges första rawfood-restaurang, som dessutom vann pris som årets spakök. Därefter fylldes mejlboxen med olika uppdrag. Det blev starten för en kokboks-app (Raw and Delicous) för Itunes, kokboken En grön kärleksaffär, Gröna kassen, Hjärtat juiceri, egna köksmärket Raw Obsession och en rad olika konsultuppdrag.
– Men det som jag blev helt upprymd av och som är det största åtagandet i mitt liv hittills är
natessen.com och råvarumärket Mother Earth. Under mina år som grön entreprenör har jag märkt hur korrupt och monopolstyrd livsmedelsbranschen är. Där spelar de mjuka värdena en mycket liten roll. Allt är PR och pengar.
Alla varumärken han hade kontakt med hade svårt att berätta var deras råvaror kom ifrån, eller när de var skördade. Och ännu mindre om vilka bönder de hade anlitat.
– Varumärken som jag tidigare sett upp till blev besvikelser och en känsla av svek växte inombords. I denna stund träffade jag mina nya kollegor. Med familjekopplingar till både Peru och Sri Lanka kunde vi tillsammans skapa ett av Nordens få ekologiska direktimportbolag, med de råvaror som vi ville sälja utan onödiga mellanhänder – och med rättvis betalning till bönderna.
– En stor del av min drivkraft finner jag i att kunna bidra till en bättre miljö och hälsa genom att hjälpa verksamheter att få tillgång till råvaror som de annars inte visste fanns.