Fira Vegetariska världsdagen med en syrlig pumpasoppa
Idag är det Vegetariska världsdagen. Pia Kollin, aktuell med Rawfoodkalendern 2019, bjuder på ett passande recept – och berättar varför rawfood passar bra året om.
Det finns en föreställning om att rawfood bara passar bra på våren och sommaren. Men det är fel, menar Pia Kollin, som i dagarna ger ut Rawfoodkalendern 2019.
Under de kallare årstiderna kan man krydda mer istället, och på det sättet få igång ämnesomsättningen och öka värmen inifrån, säger Pia Kollin, när Yoga för dig träffar henne en av sommarens sista heta dagar.
”Det är inte gott med mat direkt från kylen. Ät den istället rumstempererad.”
Hon ger även rådet att undvika kylskåpskall mat.
– Det är inte gott med mat direkt från kylen. Ät den istället rumstempererad. Har jag preparerat något i förväg så tar jag fram det ur kylskåpet i god tid, säger hon.
Rawfoodkalendern 2019 (Vattumannen) ges ut i dagarna. Pia Kollin har producerat den tillsammans med Cecilia Vinde Scherdin, som står för layout, illustrationer samt en del foto.
Det hela är ett ambitiöst projekt med receptförslag för varje vecka, introduktion till varje månad med bland annat livsmedel, köksredskap och annat som behövs för varje månads recept.
Det finns även med recept som passar till våra svenska högtider.
– Det här är bra mat att ställa på buffén på jul, påsk och midsommar, säger hon.
Pia Kollin försöker även motarbeta andra föreställningar om rawfood.
– Det är kul med tränande män som inser att det faktiskt går att bli mätt på rawfood, säger hon.
Här bjuder hon på en favoritsoppa från kalendern:
Solgul syrlig pumpasoppa
Ingredienser (cirka 4 portioner):
Soppa
cirka 1 pumpa, motsvarande 7 dl skalat och urkärnat pumpakött i bitar
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad och skalad färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 dl citronjuice
1/2 dl olivolja
1 msk tamari
1 msk curry
1/2 dl kokosflingor
1 tsk salt
ev. vatten
Garnering
färsk koriander
pumpafrön
Så här gör du
Skala pumpan. Kärna ur och skär köttet i cirka 3 x 3 centimeter stora bitar. Har du en höghastighetsmixer kan du lägga alla ingredienser i kannan och mixa. Har du inte det kan det vara bra att först köra pumpabitarna i matberedare, så att den blir grovriven, eller riva pumpan för hand. River du för hand, skär då inte i för små bitar, eftersom det är lättare att riva större bitar.
Lägg sedan över alla ingredienser i en blenderkanna och kör tills det blir en slät soppa. Späd eventuellt med vatten så att du får den soppkonsistens som du vill ha.
Häll upp i skålar eller fina glas och garnera med färska korianderblad. Garnera även med pumpafrön om du tycker om det. Krossa pumpafrön i en mortel eller kör dem i blenderkannan eller använd hela pumpafrön om du hellre vill det. Strö sedan över soppan om du vill bryta av med något krispigt.
Enkelt och så gott. Soppan går också att frysa, det brukar jag göra om det blir något över, men oftast går den åt på en gång. Det här är också en utmärkt förrätt eller som en del på ett buffébord.