Rawfood i vårsolen: Viktors vassaste recept
Kocken Viktor Ingemarsson var med och startade Sveriges första rawfood-restaurang. Här bjuder han på fyra råa recept – som passar perfekt för en picknick i vårsolen.
Morotschai
4 personer
7 dl morotsjuice (eller 1,3 kg morötter om du pressar egen)
5 st kardemummakapslar
8 st nejlikor
1 st kanelstång
10 st svartpepparkorn
5 cm krossad ingefära
1 tsk limejuice
Detta är en av mina absoluta favoritdrinkar att bjuda mina gäster på när de kommer hem till mig. Personligen älskar jag chaite och all dryck med marsala i sig. Att kombinera chaikryddor med morotsjuice resulterar i en helt galet god dryck som passar alla.
Börja med att göra morotsjuice om du inte väljer att köpa färdig. För det behöver du en råsaftscentrifug och ca 1,3 kg morötter. Om juicen blir lite besk kan man smaksätta denna med 1 msk agavesirap eller 1 msk honung beroende på humör. Häll upp juicen i en sluten behållare som går att skaka.
Krossa kryddorna i en mortel eller med knivbladet och häll i morotsjuicen. Skala och krossa ingefära på liknande sätt och häll i tillsammans med resterande ingredienser.
Skaka om juicen ordentligt och ställ in i kylen i 10 timmar. Rör gärna om eller skaka behållaren några gånger under tiden den står i kyla.
Sila sedan vätskan genom en finkornig sil och vår morotschai är färdig att avnjutas. Servera gärna i ett finare glas.
Morot innehåller folsyra, jakcuyn, järn, betakaroten, zink, fiber och kisel.
Raw-falafelwraps
4 personer (25-28 st)
Falafelsmet (27 st)
1,5 dl banan
2 dl cashewnötter
1 dl solroskärnor
2 dl hampafrön (skalade)
1 msk limesaft
1 msk tamarisoja
1 tsk gurkmeja
Panering
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1 msk garam marsala
1,5 tsk salt
Syrlig lök
1 rödlök
1 bananschalottenlök
1 silverlök
2 msk agavesirap
1/2 dl rapsolja
1/2 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
Dressing
1 vitlöksklyfta
1/2 msk tamarisoja
2 dl hampafrön
1 msk ingefära
3 dl vatten
1/2 dl sesamolja
Wraps
24 blad från rödbetsblast
Det här är en underbar förrätt som kan få alla intresserade av mat och rawfood. En perfekt rätt att ta med sig till knytkalaset eller ha som en rätt på buffébordet. För att göra denna rätt används en varmluftsugn, en blender/kannmixer och en kryddkvarn eller en mortel.
Panering
Börja med att göra paneringen. Mixa alla ingredienser i en kryddkvarn eller en blender tills vi har ett ”mjöl”. Häll över i en bunke.
Syrlig lök
Skär löken tunt med kniv eller använd en mandolin. Lägg i en bunke och blanda samman med resterande ingredienser och låt stå i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten.
Dressing
Skär ingefära och vitlök i mindre bitar och mixa i en kannmixer tillsammans med soja, vatten, olja och hampafrön. Häll över allt i en skål och ställ i kylen i en timme.
Falafel
Mixa samman banan, nötter, kärnor, kryddor, soja och limesaft i en matberedare. Låt gärna massan förbli grynig och inte alltför slät. Ställ in i kylen i cirka 30 minuter.
Använd två skedar och skapa små trekantiga ”ägg” av smeten och lägg dessa i paneringsskålen. Skaka om så att falafeln paneras jämnt. Ta fram en ugnsplåt och täck med en silikonmatta eller smörpapper och lägg upp falafeln på plåten. Totalt kommer det att bli 25-28 stycken.
Ställ plåten i ugnen på 40-50°C i cirka 8 timmar.
Wraps
Lägg rödbetsblasten i vatten så att de blir spröda till servering.
Servering
Börja med att ta fram ett rödbetsblastblad. Lägg en falafel i änden på bladet. Placera ut löken och rulla ihop till små knyten och placera på en tallrik. Häll upp dressingen i en skål vid sidan och dekorera med örter. Droppa några droppar olja över wrapsen och servera. Låt gästerna doppa knytena i dressingen själva. Nu är det bara att hugga in.
Pumpakärnor är ett bra kosttillskott för kvinnor och män. De innehåller magnesium, B-vitaminer, selen, omega-3 och omega-6, samt protein och kalcium.
Tomat- och pekannötskräm
10 st körsbärstomater
1/2 röd paprika
3 krm salt
1 schalottenlök
2 dl pekannötter (blötlagda 4 timmar)
1 dl cashewnötter
1 msk lucumapulver
1/2 vitlöksklyfta
Den här tomat- och pekannötskrämen är ett riktigt gott smörgåspålägg som passar närhelst under dagens 24 timmar.
Börja med att blötlägga pekannötter i 4 timmar och häll sedan av vattnet. Mixa sedan de blötlagda pekannötterna, paprika, tomater, lök och vitlök i en matberedare. När du har en slät kräm tillsätter du cashewnötter och mixar hastigt utan att finfördela nötterna helt.
Häll över i en skål och avnjut på en god bit bröd eller ett gott rawfoodkex. Skiva gärna på en avokado och toppa med lite goda nötter och kärnor. Salta och peppra och du har en av de mest delikata frukostmackorna att tillgå.
Paprika innehåller c-vitamin, lykopen, betakaroten och fibrer.
Rawfoodpaj
2-3 personer
Desserter är något jag lagar ganska sällan, men denna paj är utmärkt både till vardag och fest. Jag använder hallon i detta recept men naturligtvis går det bra att använda de bär som är i säsong. Nötter och mandel skall blötläggas, så läs igenom receptet och förbered i god tid.
Botten
1,5 dl kokosflarn
2 dl mandel
1 dl sultanrussin
1 msk agevesirap (ev. honung)
4 msk vatten
Fyllning
4 dl frysta/färska hallon
2,5 msk agevesirap (ev. honung)
Topping
2 dl mandel (blötlagda i 6 h)
2 msk agavesirap (ev. honung)
3,5 dl vatten
1 dl cashewnötter (blötlagda i 2 h)
3 tsk vaniljsocker
Steg för steg:
Blötlägg mandlar 6 h före de skall användas och cashewnötter 2 h före de skall användas.
Botten
”Stötmixa” mandel, sultanrussin och kokosflarn i en matberedare. Tillsätt vatten och agavesirap tills en bra pajkonstistens uppstått. Detta märker du när smeten börjar bli formbar.
Fyllning
Lägg frysta hallon tillsammans med agavesirap i en bunke. Rör om och låt stå.
Topping
Mixa de blötlagda mandlarna och cashewnötterna tillsammans med vatten, vaniljsocker och honung i en blender tills en tjock, krämig konsistens uppstått.
Sätta ihop pajen
När pajdeg, fyllning och topping är klara är det dags att sätta ihop Rawpajen. Hitta en passande form och täck kanterna och botten med pajdegen, cirka 0,5 cm tjock. Små brûleformar brukar vara precis lagom för en person, men en större pajform fungerar också bra.
Lyft hallonen ur sirapen och fyll formarna med dem. Toppa pajen med mandelmousse och dekorera med citronmeliss och basilika. Ett tips är också att dekorera pajen med några ätbara blommor.
Njut
Luta dig tillbaka och njut och låt pajen få tala sitt eget språk, skapa sin egen magi. Detta är en utmärkt dessert både till vardag och fest.
Hallon innehåller B3 och C-vitaminer, mangan, flovonoide, järn, fibrer och antocyaniner. Hallon kan också förebygga dåliga cellförändringar.