Skip directly to content

Recept: Med smak av sommaren

on fre, 08/04/2017 - 14:44

Låt dig inspireras av Erica Palmcrantz Aziz. Foto: Rawfoodbyerica.se

Har du slut på idéer till picknick-korgen? Här får du några färgglada tips av rawfoodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz.

Läs även: Här är matkonstnärernas favoriter

Sedan Erica Palmcrantz Aziz upptäckte fördelarna med rawfood har hon gett ut tio böcker om den gröna livsstilen och föreläst både i Sverige och internationellt. Idag delar hon även med sig av sin kunskap via sin blogg, Facebook och Instagram.

– Jag vet hur viktigt det är att få en knuff i hälsans riktning varje dag, utan pekpinnar och rädsla för att göra fel. Jag vill istället visa hur vi kan leva i överflöd, glädje och uppleva det som är, med större närvaro, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Rawfood har hjälpt henne att balansera blodsockret, lugna hennes krånglande och uppblåsta mage, samt bibehålla sin naturliga vikt.

– Du som utövar och lever med yoga känner säkert igen dig – att din practice är individuell för varje dag, och precis så är det med rawfood för mig.

Med sin senaste bok Superfood boost vill hon ge läsaren kunskap och lust att börja planera enkla och snabba rätter som ger effekt på välmåendet.

– Flera av recepten i boken fungerar också utmärkt till frukost, lunch eller middag. Enkla och snabba rätter som gör dig pigg och frisk. På köpet gör du en insats för vår miljö.

Text: Stina Johansson

Erikas recept

Blåbärsbowl

Jag har svårt att inte smyga in gröna blad även i en bowl. Spenat är bra, för smaken tar inte överhand och tillsammans med blåbär ser man inte färgen. Men alla nyttigheterna kommer med! Klorofyll och fibrer från spenaten, fibrer även från chiafrön samt antioxidanter som finns i både chia och blåbär. En tokigt bra hälsoboost helt enkelt! Boosta extra med blåbärspulver om du vill.

2 portioner

2 bananer

1 dl blåbär, frysta eller tinade

1 näve gröna blad

1 avokado

2 msk chiafrön

ev. ½–1 dl vatten

valfritt: 1 msk blåbärspulver

Topping: ½ dl frysta blåbär

1 skivad banan

Mixa ingredienserna till en len kräm. Chiafröna behöver inte vara blötlagda, utan gör bara att bowlen blir fastare i konsistensen om du låter den stå en stund. Toppa med blåbär och banan.

Exotisk broccolibowl

Broccoli är grönt och liksom de gröna bladen innehåller det klorofyll. Men broccoli innehåller även C-vitamin och andra antioxidanter. Tillsammans med ananasens nyttigheter – enzymet bromelain som är bra för magen, och som motverkar inflammationer – är det här en riktig skjuts för din hälsa.

2 portioner

1 ½ dl broccolibuktter, färska eller frysta

250 g fryst ananas eller exotisk mix

2 dl kokosvatten

1 banan

1 avokado

en skvätt citronjuice

Skär broccolibuketterna i mindre bitar. Mixa med övriga ingredienser till en len konsistens.

Chili- & kakaochia

Vi har alla olika favoritkryddor – kanel och kardemumma är några av mina. Men varför inte göra en chili- och kakaopudding? Chilin ger inte bara hetta utan stabiliserar även blodsockret och boostar ämnesomsättningen och kan därför få fart på en viktnedgång. Ett annat förslag på smaksättning är torkad ingefära, muskot och lite saffran.

2 portioner

3 dl mylk

4 msk chiafrön

2 tsk raw kakaopulver

½ tsk torkat chilipulver

1 msk honung

Topping:

valfria hackade nötter

mullbär

torkat bovete

Blanda samman alla ingredienser till puddingen. Låt stå i minst 30 minuter och toppa med hackade nötter.

Mjuk grön smoothie med mandelmylk

Krämiga smoothies – I love it! Med lagom sötma från päronet och krämighet från avokadon blir den här smoothien så skön för magen. Tränar du och vill boosta kan du tillsätta hampaprotein, risprotein eller riskli.

2 glas

½ gurka

1 päron

1 avokado

3 nävar spenat, ca 70 g

4 dl mandelmylk

1 msk citronjuice

1 näve färsk basilika

Skär gurkan och päronet i bitar. Gröp ur avokadon. Mixa alla ingredienser till en len konsistens.

Jordgubbsglass

Nice cream kan göras i olika steg. Den enklaste varianten är att bara mixa bananer och bär. För en lyxigare känsla kan man skiva frukt eller bär och lägga ner i glassformen och göra ett chokladöverdrag.

4 pinnar

3 bananer

20–25 jordgubbar, frysta (tinade) eller färska

2 msk mandelsmör

ev. sötning (4 dadlar, 1 msk honung eller 1 msk lönnsirap)

Mixa bananer och jordgubbar tillsammans med mandelsmör. Tillsätt valfri sötning om du vill. Frys in i glassformar i minst 6 timmar.

Varianter:

• Skär 4 jordgubbar i skivor och lägg dem på sidan av glassformen, innan du fyller på med glassmeten.

• Doppa de frysta glassarna i chokladsås (se här intill) och mandelströssel – 3 msk finhackad mandel.

Chokladsås till nice cream

Den absolut enklaste chokladsåsen, som även kan bli chokladöverdrag till pinnglassarna. Kokosoljan blir flytande i vattenbad med varmvatten från kranen.

1 dl kokosolja

3 msk raw kakaopulver

4 msk lönnsirap eller agavesirap

Se till att kokosoljan är flytande och rör ner övriga ingredienser. Ringla över glassen eller vänd glasspinnarna i såsen.

Psst. Har du kakaosmör hemma kan du testa att byta ut kokosoljan mot 1 dl kakaosmör. Hittar du kakaomassa kan du utesluta hälften av kokosoljan och allt kakaopulver och tillsätta sötning. De olika råvarorna ger olika smak.

Avokadoglass

Avokado, fullt av nyttiga fetter, är en perfekt bas för en nice cream. Avokado har en ganska neutral smak men fettet höjer smakerna på övriga ingredienser. Svarta vinbär är syrliga och svenska och har anti­inflammatoriska egenskaper.

4 portioner

2 avokado

225 g frysta svarta vinbär eller körsbär

2 msk yacon- eller lönnsirap

Topping:

2 msk frysta eller färska svarta vinbär

2 msk bipollen

ev. yacon- eller lönnsirap

Mixa avokado, frysta bär och sirap till en krämig glass. Servera i skålar och toppa med frysta svarta vinbär och bipollen och eventuellt sirap, om du vill ha lite extra sötma.

 

Stora förmåner för dig som prenumererar, teckna prenumeration redan nu!

Mervärden för dig som prenumererar:

  • 300 kronor rabatt på Veda Lilas grund- och helgkurs i ayurveda. Uppge ditt prenumerationsnummer vid anmälan. Läs mer om kursen här.
  • 15 % rabatt på MySpirit shop, och 15 % rabatt på yogaklasser på MySpirit.
  • Rabatt på Mediyogainstitutets onlineyogatjänst BalansOnline, Din månadskostnad 59 kr oavsett vilket abonnemang du väljer (en, tre eller tolv månader).
  • 300 kr rabatt på Yoga Games, Yoga Games går i Göteborg varje år och från och med 2015 även i Stockholm.
  • Full tillgång till vårt arkiv, vilket gör att du kan läsa tusentals tidlösa yogaartiklar och -reportage i din surfplatta eller dator. Läs mer här!
  • Våra specialtidningar om rawfood, ayurveda och fitness utan extra kostnad.
  • Yoga och träna hemma med några av Sveriges främsta yogalärare: - Testa Yogobe för 99 kr din första månad. (90 kr rabatt) - Årsprenumeration på Yogobe för 1699 kr. (200 kr rabatt) Använd ditt friskvårdsbidrag. Träna och yoga var du vill, när du vill online. Enkelt och utan bindningstid.
  • 10 procent rabatt på standardpriset på Ängsbackas festivaler, No Mind, Yogafestivalen och Tantrafestivalen. Se mer här!
  • 150 kr rabatt på våra halvdagsretreater på Hellasgården. 
  • 100 kr rabatt på Yogagalan som vi arrangerar i februari varje år.
  • Ta del i en mängd utlottningar från våra samarbetspartners.

Mer information om hur du tar del av prenumerationsförmånerna får du i ett svarsmejl när du tecknar din prenumeration