Sanna Bråding bjuder på lättlagad vegansk mat till hemestern

Sanna Bråding började äta växtbaserad mat redan som tonåring, och för ett par år sedan övergick hon till vegansk kost.
Hon menar att hennes hälsa har förbättrats avsevärt av kostomläggningen, inte minst hennes besvär med IBS, och idag har hon nästan aldrig ont i magen.
Här bjuder hon på några recept att testa.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Vegansk bananpannkaka
Ingredienser:
Ca 8 stycken
Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl havrekli och 2 msk majsstärkelse i en bunke. (Om du vill ha dem ännu matigare kan du även lägga till 1 dl havregryn.) Vispa ner 7 dl växtmjölk, 0,5 dl rapsolja och några nypor salt. Vispa tills du har en jämn smet. Stek i mjölkfritt margarin eller olja. Njut med växtgrädde, frukt, kanel och bär.
4 stycken, glutenfria
Tag 2 stora bananer och mosa i en skål. Tillsätt 1 dl majsstärkelse, 2 dl växtmjölk och 4 msk nötsmör. Blanda allt. Stek i mjölkfritt margarin/olja och njut med exempelvis mer banan, nötsmör och kanel. Och kanske en klickväxtgrädde.
Rödbetssmoothie
2 stora glas
Mixa 3 medelstora rödbetor (färska), 2 bananer, 250 g frysta hallon, 1 dl naturell växtyoghurt, 1 dl vaniljväxtyoghurt och 1 dl växtdryck.
Domoda
Ingredienser:
4 portioner
Olja till stekning
2 gula lökar
5 potatisar
2 morötter
100 g champinjoner
1 rejäl bit ingefära (ca 3 cm)
1 pkt krossade tomater (ca 400 g)
0,5 dl tomatpuré
1 dl jordnötssmör
0,5 tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 citron
1 färsk habanero
1 pkt kidneybönor (380 g)
Habanerosås
1 gul lök
1 habanero
1 tomat
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
0,5 citron
Till servering:
Tomat, grönsallad, ev. ris (men grytan är fantastisk som den är)
Gör så här:
Häll olja i en gryta. Hacka 2 gula lökar, skala och skär 5 potatisar i kuber, 2 morötter i slantar, 100 g champinjoner och 1 rejäl bit ingefära i bitar och lägg allt i grytan för att snabbt stekas upp. Häll över 1 paket krossade tomater och fyll grytan med vatten så att det täcker alla ingredienser och någon centimeter till. Klicka i 0,5 dl tomatpuré och 1 dl jordnötssmör.
Krydda med ca 0,5 tsk salt, 1 grönsaksbuljongtärning och saften från 0,5 citron.
Lägg även ner 1 färsk habanero i grytan utan att hacka den.
Koka ihop tills potatisen mjuknat och allt gosat ihop sig gott i grytan. Gör under tiden habanerosåsen genom att mixa 1 stor habanero, 1 gul lök, 1 tomat, 0,5 dl rapsolja, 0,5 tsk salt och 0,5 pressad citron till en jämn röra. Så gott, till typ allt. Avsluta med att hälla ner 1 paket avrunna kidneybönor i grytan.
Rör om och värm upp.
Servera din domoda med färsk tomat, grönsallad och habanero-såsen. Är du en sådan som gillar att ha ris till din gryta funkar det förstås också. Den hela habaneron i grytan kan plockas bort vid servering.
Asiatiska färsfyllda salladsblad
Ingredienser:
4 portioner
250 g glasnudlar
500 g vegofärs
Olja att steka i
5 vitlöksklyftor
1 rejäl bit ingefära (ca 3 cm)
3 morötter
4–5 salladslökar
0,5 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 kruka koriander
1 lime
3 msk japansk sojasås
1,5 msk agave
(eller 3 msk honung om du äter det)
Ca 5 msk sesamolja
Vitkålssallad
250 g vitkål
2 små morötter
0,5 dl sesamfrön
1,5 msk risvinäger
1 msk agave (eller 2 msk honung om du äter det)
0,5 lime
Salt efter smak
Gör så här:
Koka 250 g glasnudlar efter anvisningarna på förpackningen.
Skölj snabbt i kallt vatten och låt rinna av i durkslag.
Häv ner 500 g vegofärs i olja i en panna.
Kasta ner 5 skivade vitlöksklyftor, 1 rejäl bit hackad ingefära, 3 morötter i små bitar och 4–5 skivade salladslökar. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Stek tills krispigt.
Gör under tiden en vitkålsallad genom att strimla 250 g vitkål och grovriva 2 små morötter. Torrosta 0,5 dl sesamfrön i en panna. Blanda allt i en skål med 1,5 msk risvinäger, 1 msk agave, saften från 0,5 lime och salt efter smak.
När färsen är krispig, klipp ner 0,5 kruka koriander, häll över saften från 1 lime, 3 msk japansk sojasås och 1,5 msk agave och ringla över ca 5 msk sesamolja. Lägg upp färsen i stora salladsblad och servera med glasnudlar, jordnötter och vitkålssalladen.
Till servering:
Stora salladsblad (ex. isberg, roman eller cosmopolitan), jordnötter
Vietnamesisk glasnudelsallad
Ingredienser:
4 portioner
300 g glasnudlar
100 g frysta gröna sojabönor
3 morötter
150–200 g vitkål
0,5 gurka
0,5 medelstor purjolök
100 g saltade cashewnötter
Dressing
1 apelsin
1 rejäl bit ingefära (ca 3 cm)
0,5 kruka koriander
3–4 msk risvinäger
1 lime
0,5 tsk salt
3 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
1 chili
1 tsk agave (eller 2 tsk honung om du äter det)
Gör så här:
Koka 300 g glasnudlar, skölj i kallvatten och lägg i en skål.
Tina 100 g frysta gröna sojabönor i en kastrull.
De får gärna bli lite varma.
Riv 3 morötter och 150–200 g vitkål grovt på ett järn.
Skär 0,5 gurka i små stavar och 0,5 purjolök i strimlor.
Lägg allt i samma skål som nudlarna, tillsammans med 100 g saltade cashewnötter. Häll sedan över en dressing bestående av 1 pressad apelsin, 1 rejäl bit riven ingefära, 0,5 kruka hackad färsk koriander, 3–4 msk risvinäger, 1 pressad lime, 0,5 tsk salt, 3 rivna vitlöksklyftor, 2 msk sesamolja, 1 hackad chili (ta bort kärnor och hinnor för mindre hetta) och 1 tsk agave.
Blanda väl och avnjut med hackad chili, färsk lime, apelsin och korianderblad, eventuellt tillsammans med något varmt som stekta vegobullar eller tofu.
Till servering:
Chili, färsk lime, apelsinklyftor, eventuellt vegobullar eller tofu, färsk koriander.
Rödbetssallad
Skär 400 g avrunna inlagda rödbetor i riktigt små kuber. Gör samma sak med 2 röda äpplen. Blanda i en skål tillsammans med 1 liten finhackad rödlök.
Blanda sedan i 1,5 dl vegomajonnäs (finns i många välsorterade livsmedelsbutiker, jag använder Hellmans), 1 dl växtfraiche, 1 msk senap (välj inte en för stark senap om du inte vill ha lite sting), 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Blanda ihop allt så att du får den där krämiga rosa färgen.
Och låt gärna salladen dra i någon timme i kylen så den får gosa ihop sig.
Indonesisk gryta med kokos, gurka och mango chutney
Ingredienser:
4 portioner
2 stora gula lökar
1 rejäl bit ingefära (ca 3 cm)
Olja till stekning
250 g champinjoner
300 g vegobitar
1 tärning grönsaksbuljong
4 msk kinesisk sojasås
100 g mandel
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk skivade bambuskott (410 g)
2 msk majsstärkelse
1 burk avrunna böngroddar (425 g)
Ris för 4 personer
Till servering:
Gurka, riven kokos, bananskivor, mango chutney, sambal oelek.
Glutenfri om du använder tamarii stället för sojasås.
Koka ris för fyra personer.
Gör så här:
Tag 2 stora gula lökar och 1 rejäl bit ingefära som du hackat och ös ner dem i en gryta med olja.
Stek upp snabbt.
Skär under tiden 250 g champinjoner i skivor och häv ner även dem. Tag sedan 300 g vegobitar och häll ner dem i grytan.
Stek upp allt snabbt. Smula ner 1 tärning grönsaksbuljong och häll på 5 dl vatten samt 4 msk kinesisk sojasås. Koka upp och låt koka i 10 minuter.
Skålla under tiden 100 g mandel och ställ åt sidan. Strimla 1 röd och 1 grön paprika. När grytan kokat sina 10 minuter, häv ner paprikan tillsammans med 1 burk avrunna bambuskott. Red grytan med 2 msk majsstärkelse som du skakat ut i 1 dl vatten. Koka vidare i några minuter.
Avsluta med att hälla ner 1 burk avrunna böngroddar och de skållade mandlarna. Blanda om allt med en slev.
Servera med ris och små skålar med hackad gurka, riven kokos, bananskivor, mango chutney och sambal oelek. Njut!
Mer om Sanna Bråding och Veganboken
I höstas släppte Sanna Bråding boken Veganboken vars innehåll ska hjälpa personer som precis börjat äta veganskt – men också tjäna som en inspiration för den som levt som vegan under en längre tid.
Hon bjuder på drygt 50 recept på allt från veganska versioner av barndomens klassiker till kongolesisk okragryta med fufu, vietnamesisk glasnudelsallad och himmelsk toscakaka.
Foto: Eva Edsjö