I chiball möts yoga, dans och kinesisk medicin

Träningsformen chiball syftar till att ge balans och styrka i både kropp och själ. ”Chiball har fokus på kroppens insida och energier”, säger Anette Ljungberg på Chiball Scandinavia.

Första gången Anette Ljungberg kom i kontakt med träningsformen chiball var 1999. Hon arbetade som gymnastikledare i Onsala och deltog i ett träningskonvent arrangerat av Svenska gymnastikförbundet. En av programpunkterna var chiball, som kortfattat går ut på att röra sig mjukt till musik tillsammans med en boll. Hon förstod direkt att det här var något för henne.

– Som före detta dansare och aerobicsinstruktör är jag van vid koreografi och att det händer mycket under passen. Men här upptäckte jag att jag gjorde upprepande rörelser utan att tappa fokus eller bli uttråkad. Det förvånade mig, säger Anette Ljungberg.

Då, i slutet på nittiotalet, hade chiball precis introducerats i Sverige. Anette Ljungberg bestämde sig för att gå grundkursen på fem dagar för att bli chiballinstruktör och började därefter att undervisa. Sedan 2011 är hon själv ansvarig för utbildningarna i Skandinavien.

Obereonde journalistik i yogans värld

Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.

Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!

Lite av varje

– I chiball ingår kinesisk medicin, qigong, tai chi, dans, yoga, pilates och feldenkrais. Det är stora områden och som chiballinstruktör förväntas man inte bli expert på varje del. Men vi lär oss hur allt hänger ihop och vi kan lite om många områden.

Som namnet chiball skvallrar om används en mjuk, lätt boll i greppvänlig storlek under passet. Bollarna är lätta att blåsa upp och släppa ut luft ur, för att kunna justeras efter den som tränar. De finns i tio olika färger med lika många dofter gjorda på eteriska oljor. Varje arom har en speciell inverkan på deltagaren. Till exempel doftar den orangea bollen apelsin och stimulerar lekfullhet och glädje.

Börjar lugnt

Ett klassiskt chiballpass är en timme långt och leds av en instruktör. Uppvärmningen präglas av långsamma tai chi- och qigong-rörelser. Passet går sedan över till snabbare och mer flödande rörelser.

– Vi får komma ihåg att den här träningsformen skapades på nittiotalet när aerobics var stort.

Sen är det dags för deltagarna att komma ner på golvet för pilates­övningar. Under avslutningen placeras bollen under ryggen och övningarna är inspirerade av feldenkrais, som syftar till att frigöra spänningar och öka kroppsmedvetenheten.

Landar i sig själva

– Jag som instruktör leder avspänningen verbalt. Det är oftast den här delen som folk är mest nöjda med. De landar verkligen i sig själva och slappnar av, säger Anette Ljungberg.

Som chiballinstruktör är det viktigt att känna till och guida deltagarna i vilka övningar som gynnar vilka organ och meridianer i kroppen. Det finns en tanke bakom varje rörelse. Klasserna kan också anpassas till vilken tid på året det är, och idag kan certifierade chiballinstruktörer gå påbyggnadsutbildningar i hur man årstidsanpassar klasser. När det är höst och vinter går man ner i chi, eller i energi, i träningen och har inte lika snabba rörelser som under våren och sommaren.

– Det är stor skillnad på om du har ett pass på morgonen eller kvällen, eller på sommaren eller vintern. Det är viktigt att känna till de olika energierna för att veta hur de gagnar oss och hur vi kan lossa blockeringar, säger Anette Ljungberg.

Chiball är träning för alla

Hon poängterar att chiball är en träningsform för alla. Det enda som behövs är bollen och musik.

– Det fantastiska med chiball är att det går att modifiera och anpassa till så många olika grupper och människor tack vare den magiska bollen. Jag har haft med mina bollar överallt, till exempel till personer som har varit väldigt sjuka i Parkinson och MS – och det har gått utmärkt, säger Anette Ljungberg, som också är legitimerad arbetsterapeut.

Mer om chiball

* Chiball utvecklades i Australien 1997, av aerobicsinstruktören och dansaren Monica Linford, med gammal kinesisk medicintradition som förlaga.

* Idag är chiball spritt i världen, bland annat i Sverige, Finland och Belgien.

* Träningsformen erbjuds på rehabiliteringscenter och tränings- och spaanläggningar runt om i Sverige. Den ges också på exempelvis reumatikerförbund och träffpunkter för äldre.

* För att bli certifierad chiballinstruktör finns det en grundutbildning på fem dagar, som hålls två gånger per år på Masesgården i Dalarna. Under fyrtio timmar får kursdeltagarna lära sig om tai chi, qigong, dans, yoga, pilates och feldenkrais.

* Utbildningen kostar cirka 15 000 kronor, inklusive kost och regi. Utöver det finns det olika påbyggnadsutbildningar.

För mer info: www.chiball.se

Hitta massor av yogaformer i vår stora guide!

Går du i tankar på att bli lärare inom chiball eller någon annan yogaform, rekommenderar vi att du läser vår artikel om fördjupningar och att tänka på när du ska välja yogalärarutbildning.

Journalist, yogainstruktör och krönikör