Yogaprenören Leela Grethe Hansen om hur du anpassar yogan under sommaren

Drop-in-yoga och gratisklasser. Leela Grethe Hansen, som driver Göteborgs yogacentrum, berättar hur hon anpassar verksamheten under sommaren.
Hur anpassar man sin yogaverksamhet till de speciella förutsättningar som råder under semesterveckorna? Leela Grethe Hansen, som driver Göteborgs yogacentrum, märker en stor skillnad i efterfrågan under sommaren.
– Vi lever i en del av världen där vi söker oss till ljuset, utomhus och ute i naturen så mycket som möjligt under sommaren. Det är ljust länge, dygnet känns längre och vi sover mindre och vi vill passa på att umgås så mycket som möjligt. Det påverkar självfallet intresset för våra yogaklasser, berättar hon.
Under terminerna erbjuder centret i regel 36 klasser i veckan. Men från midsommar till mitten av augusti drar man ned hela till fem klasser i veckan plus några intensivkurser.
– Vi har experimenterat med detta och kommit fram till att dessa fem klasser någorlunda täcker yogaintresset för vår verksamhet. Klasserna blir nästan fulltecknade, men i regel inte överbokade. De elever som kommer är jättetacksamma för att de också i mitt i sommaren kan delta på lärarledda yogaklasser, säger Leela.
I vanliga fall består den största delen av verksamheten av kurser, där man går med samma grupp, samma dag och tid i veckan. Men på sommaren kör man istället med drop-in-yoga
– Då får våra yogaelever större frihet att spontant kunna gå på yoga. Alla klasser är på 90 min, så man hinner jobba djupt och grundligt. En klass i veckan är endast för fortsättare. På de andra klasserna är även folk som är nybörjare välkomna.
I slutet av sommaren kör centret även två veckor med gratisklasser.
– Alla är välkomna, även våra befintliga yogaelever. Extra tacksamma blir vi om de tar med sig en vän, som inte har varit på Göteborgs yogacentrum tidigare. Då får man möjlighet att bekanta sig med iyengaryoga och prova att bli undervisad av våra olika lärare.
Jag upplever att det finns en stor längtan efter fördjupning, att landa, lugn och ro utan hundratals intryck.
Utöver drop-in-klasserna arrangerar man även intensivkurser, retreats och workshops.
– Jag upplever att det finns en stor längtan efter fördjupning, att landa, lugn och ro utan hundratals intryck. En vanlig yogaklass fyller detta behov en kortare stund. Men om man vill förstärka det, gå djupare och integrera känslan så är ett yogaretreat något av det bästa man kan unna sig. Förutom att du praktiserar yoga morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll, hjälper den fysiska miljön också. Mitt yogaretreat i slutet av augusti är på en helt ekologisk gård i Halland. Naturen är mycket vacker och mellan passen njuter folk att umgås med andra med stort yogaintresse.
När studion arrangerar workshops med internationella gästlärare har de ofta ett speciellt tema, beroende på vad läraren är expert på.
– I augusti kommer Stephanie Quirk från Australien. Hon har varit observatör och assistent hos B.K.S. Iyengar i mer än 20 år, stått bredvid honom dagligen. Hon har en guldgruva av inspiration och insikter, som hon gärna delar med sig av. Särskilt duktig är hon på iyengaryogaterapi och hur man kan hjälpa sina elever, så att deras begränsningar och skador inte hindrar dem från att göra yoga, utan tvärtom blir en inspiration till att komma in på yogavägen.
Leela Grethe Hansens tips för att fylla yogalokalen:
”Följ ditt hjärta och var långsiktig. Gå efter vad du önskar att erbjuda, i stället för att försöka att gissa vad dina kunder vill ha. Vad är det som du brinner för att dela med dig av? Hur mycket vill du göra det och hur länge åt gången? Sedan får du ha tålamod och vara långsiktig, inte bli rädd och byta till ett annat koncept så fort din idé inte funkar. Saker tar tid. Så småningom hittar du den kundgrupp som passar med det som du har att erbjuda. Detta gäller hela året om.”