Här är yogaläraren som aldrig ställer väckarklockan
Hon valde yrket för att kunna förvalta sin egen tid, är kritisk till de låga lönerna och förutspår att vi går mot en snällare och mer individanpassad yoga. Här berättar Charlott Fernandez om sin roll som heltidsarbetande yogalärare.
– Jag är som Skalman, säger Charlott Fernandez med ett skratt om sin inre mat- och sovklocka. Men där slutar också likheterna. Att prata med henne är nämligen som att trampa gasen i botten. Det går undan. Med engagemang och målmedvetenhet berättar hon för Yoga för dig om sitt heltidsjobb som yogalärare och hur dagarna ser ut. Att sova när hon behöver, att äta när hon behöver äta och att jobba de tider på dygnet när hon fungerar som bäst.
– Vem har friheten att, som jag idag, ligga och sova mitt på dagen? Men nu kommer jag att prestera superbra på kvällsklassen om ett par timmar, för att jag har samlat energi. Tar man inte hand om sig kan man inte ge något till andra. Jag gjorde ett val för tio år sedan, att aldrig mer ställa en väckarklocka. Att själv välja min arbetstid är min hälsa.
”Jag gjorde ett val för tio år sedan, att aldrig mer ställa en väckarklocka. Att själv välja min arbetstid är min hälsa.”
Möjligheten att förvalta sin egen tid hade hon även i sitt tidigare yrke som frilansande dansare, och precis som då lämnar hon även nu schemat helt öppet och tar vikariat för en vecka i taget. På senare tid håller hon även sju fasta pass per vecka och därutöver tillkommer allt annat. Hon tänker inte i termer av ”semester” och ”vardag” utan försöker göra varje dag så rolig som möjligt.
– Jag jobbar på helgerna för att jag upplever att det är en härligare stämning då. Jag känner efter hur jag mår och därefter tackar jag ja eller nej till vikariat. Så vågar man inte göra från början, men jag har tillit till att jobben kommer.
Varje månad får hon nya erbjudanden om att synas i olika reklamsammanhang och att åka med på yogaresor, men hon tackar alltid nej.
– Jag har valt att stå utanför det där, det ger ingenting. Man får inte betalt utan förutsätts vara tacksam för äran att ha blivit tillfrågad. Eleverna hittar till mig på andra sätt, genom sociala medier och vänners vänner.
På frågan vad hon skulle vilja förändra i sitt jobb, svarar hon den låga lönen, som har varit ett ständigt problem redan från början.
– Jag är så himla stolt över att jag fortfarande orkar argumentera och förhandla. Om jag inte får en skälig lön efter alla mina år i branschen, då säger jag nej. Jag slutar minst ett jobb om året av den anledningen. Det finns inget annat yrke där du har samma lön i tio år. Det är så tråkigt att våra insatser inte premieras.
Hon menar att friheten i att styra sin egen tid kommer med den baksidan att inkomsten är osäker.
– Jag är delvis anställd men är man egen så kommer eleverna och går. Jag märker det bland mina kollegor, att de är populära ett tag och sedan står man där utan elever och ska betala lokalhyra. Jag blev exempelvis av med 40 procent av min inkomst under april månad för att en studio stängde.
Charlott önskar att fler stod upp för sig själva och att det fanns en standardlön som ingen yogalärare gick under.
– Som dansare fanns det en oskriven regel att ingen gjorde ett jobb under 1 500 kronor. Så skulle jag vilja att det var här också. Om vi går ihop och vågar ställa krav, då blir det en förändring på sikt. Ingen borde jobba gratis, det är lika mycket värt att gå till mig som att gå till frissan eller till en psykolog. Vi har alla gått en massa utbildningar, det handlar om en vördnad inför sig själv, om att vår tid är viktig.
4 frågor till Charlott Fernandez
Vilka krav och förväntningar har du i jobbet?
– Som yogalärare uppfattar folk mig som en förebild och jag tillskrivs en slags läkarroll. Folk vill prata med mig om sina sjukdomar, och då hänvisar jag ofta till en naprapat. Det handlar helt enkelt om att folk vill bli lyssnade till. Jag pratar själv mycket om att släppa på kraven, förväntningar har man ju alltid och jag brukar i varje klass be eleverna att fundera på vad de tänkte på vägen hit och ta med sig den intentionen in i klassen. Jag känner ingen stress eller press på mig, det är något jag försöker koppla ifrån.
Vad tänker du om dina möjligheter att förvalta din egen tid?
– Jag valde yrket mycket utifrån möjligheten att kunna förvalta min egen tid. Det är frihet för mig.
Vad står högst på önskelistan över din arbetssituation?
– Att min insats värderas utifrån vad jag ger, och att jag får lön därefter. Men annars har jag allt, jag jobbar där jag vill jobba och har fantastiska elever.
Vilka viktiga utvecklingstrender ser du?
– För sju år sedan var yoga mer elitistiskt, det fanns bara en form som skulle passa de flesta. Det är inget fel i det, men jag upplever att yogan har blivit lite mjukare nu. Vi går mot en snällare och mer individanpassad yoga. Jag skulle gärna se utvecklingen av något slags community för yogalärare där man får prata om sina åsikter. Som ny vet man ju inget. Något slags uppsamlingsplats där man kan vädra olika typer av frågor.