Så skyddar du ditt varumärke
Minanda Fritz tog hjälp av jurist efter att hennes varumärke hade använts felaktigt för andra gången på kort tid. Nu ser hon alltid till att ha ett avtal på plats innan hon påbörjar en ny utbildning.
Var går egentligen gränsen för plagiat inom yogan? Målet för många som går en yogalärarutbildning är att starta en egen studio och ett eget företag med ett unikt namn. Man använder sig av de kunskaper man fått och vill föra vidare en yogatradition, men vad är skillnaden mellan inspiration och det som kallas varumärkesintrång? Här delar Minanda Fritz med sig av sina erfarenheter på området och ger ett par tips till dig som själv driver en yogastudio.
Minanda Fritz har undervisat i yoga sedan 1995 och grundade 2003 en egen yogaform – My spirit yoga – som i år alltså firar 15 år. My spirit yoga är ett holistiskt yogasystem som bland annat baseras på rajayogan, de fyra hinduistiska benen och EMC-terapi – en smärthanteringsmetod med ljudning som hon utvecklat i kliniskt arbete som terapeut sedan början av 90-talet. Genom åren har hon utbildat mer än 100 yogalärare i My spirit yoga.
”Att anlita en avtalsjurist kostade en massa pengar, men när det väl var gjort var det skönt att ha sådana saker på plats så att man inte behövde tänka mer på det.”
För ett par år sedan upptäckte hon av en slump att delar av hennes utbildningsmaterial hade kopierats och använts vid undervisning i någon annans regi, utan att källhänvisning angivits.
– Jag visste inte hur jag skulle hantera det, och fick då rådet att kontakta en jurist för att få rätsida på det. Resultatet blev ett genomarbetat avtal som elever numera får underteckna inför varje ny utbildningsstart. På så vis kan man undvika att det blir någon form av oklarhet och både läraren/utbildaren och eleven kan ägna all energi åt yogan.
Kontraktet innehåller paragrafer gällande exempelvis sekretess, tystnadsplikt och reglering hur man får använda namnet på yogaformen. Juristen rekommenderade också Minanda att ha allt undervisningsmaterial dokumenterat i text, med copyright-symbolen.
– Jag har alltid tänkt på samarbeten som långsiktiga och att de per automatik befruktar respektive verksamhet, att det är en win-win-situation. Men samtidigt är det viktigt att värna integriteten av en yogaform så att den kan hållas inom ramarna för det som den är tänkt att göra.
Rent juridiskt går tillvägagångssätten i en verksamhet inte att skydda, men däremot innehåll och namn. Om exempelvis en serie av yogaövningar finns dokumenterad på papper tillsammans med namnet på företaget, måste den referensen anges när den används i andra sammanhang.
– Att anlita en avtalsjurist kostade en massa pengar, men när det väl var gjort var det skönt att ha sådana saker på plats så att man inte behövde tänka mer på det. Med ett avtal på plats så kan det läggas i byrålådan och behöver förhoppningsvis aldrig användas. Men utan ett avtal om vad som gäller är det lätt hänt att det blir oklarheter under resans gång.
Att ha ett avtal innebär att sätta en gräns, och ur ett yogiskt perspektiv kan det upplevas som ”fel”.
– Jag lär ju ut asteya (icke stjäla). Jag har tidigare inte konceptualiserat min yogaform, mera systematiserat mitt kunnande på ett inre plan och har mer eller mindre kanaliserat i nuet vad som behövts i undervisningen då jag även undervisar i swadyaya (självstudier) som en aktiv del under hela utbildningen. Men jag har nu insett vikten av att skriva ner allt så att det blir konkret. Och det är också bra.
– Alla skapar ju inte från nuet och det är viktigt att som lärare se vad man bidrar med och att korrekt referera om man hämtar fakta och inspiration utifrån andra yogaformer, så att man själv lever som man lär. Att leva i inre och yttre satya, det vill säga ärlighet, är en konst som kräver medvetenhet och förståelse. Då är ett avtal som reglerar vad som gäller viktigt, så att det finns tydliga ramar att förhålla sig till, som skapar trygghet både för lärare och elev.
Minandas 5 tips
* Ha ett avtal om vad som gäller på kursen och utbildningen. Det kan till exempel omfatta gemensamma överenskommelser kring samarbetet på utbildningen, sekretess/tystnadsplikt, betalningsvillkor, och reglera vad man som elev har rätt att undervisa i efter genomförd utbildning.
* Var tydlig med bokningsvillkor och följ ”Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler” (Lag 2005:59) om kursbokning sker via mejl, webb eller per telefon.
* Om du har utvecklat en egen yogaform och/eller håller kurs/utbildning med eget utvecklat kursmaterial, var noga med att ange copyright-symbolen om du inte vill att andra ska använda ditt material utan din tillåtelse.
* Be om hjälp om du stöter på juridiska problem, det kan betyda mycket att få support av personer som faktiskt kan sådana här frågor.
* Ett extra tips från juristen var att om du utvecklat en egen yogaform är det bra att ge ut en bok om yogaformen för att nå så kallad verkshöjd.