Tystnadskultur inom yogans värld gör det svårare att komma tillrätta med övergrepp
Yoga för dig publicerade tidigare i år en uppmärksammad artikel där en yogautövare kom ut och berättade om hur hon utsatts för manipulation och psykologiskt våld av en hyllad och populär yogalärare.
När jag träffar yogaläraren och före detta studioägaren Johanna Alvin, en av grundarna till Yogalärarrummet, är det bland annat för att höra hennes syn på hur denna form av övergrepp kan ske i yogans värld på 2020-talet.
Veronica Jäderlund. Foto: Malin Wittig
Vill ventilera svåra frågor
Några som vill lyfta på locket och inte är rädda för att tala om och ventilera svåra frågor är personerna bakom Yogalärarrummet, Johanna Alvin och Veronica ”Vevve” Jäderlund.
De startade Yogalärarrummet, en mötesplats online för yogalärare, år 2020 med syfte att höja standarden på yogaläraryrket.
– Vi ville att yogalärare skulle prata mer med varandra och våga ställa frågor till varandra, och samtidigt inte vara så rädda för att ha fel. Det är omöjligt att kunna allt och ha koll på alla traditioner och filosofier inom yogans värld, säger Johanna Alvin.
Vill lyfta yogalärare som yrkesgrupp
Johanna tror att det finns en möjlighet att lyfta yogalärare som en yrkesgrupp och yoga överlag som en väg till välmående.
– Jag vill inte använda orden ”för att läka folk” för det låter så pretentiöst och lite som att bara du går på yoga så kommer du må jättebra. För så är det inte. Men det är något som inte behöver vara så flummigt heller. Att det sågs mer som en legitim verktygslåda för folkhälsan. Och det tror jag kan ske genom att yogaläraryrket blir mer legitimt.
Skolans lärarrum är en förebild för Johanna och Veronica. Foto: Pexels
Inspireras av allt prat i lärarrummen
Det hela började med att Johanna Alvin, som från början är högstadie- och gymnasielärare, började reflektera över att man i skolans värld ofta pratar lärare sinsemellan i personalrummet.
Det kan handla om sådant som man går och tänker på och som man undrar över men som man kanske inte vill säga i ett mer formellt sammanhang som exempelvis i ett möte, utan bara vill vädra och bolla med sina kollegor.
Tankar och funderingar som kanske inte heller är helt färdigformulerade i huvudet.
– Och det var därifrån det kom, man är ju ganska ensam som yogalärare även om det nog är olika på olika ställen, hur mycket man pratar med varandra.
Som ny yogalärare kanske du tänker att alla hjälper varandra. Men riktigt så är det inte, säger Johanna Alvin. Foto: Unsplash
Yogavärlden tuffare än de flesta tror
Hennes uppfattning är att yogavärlden är lite tuffare än vad många tror. Speciellt om man är ny som yogalärare och kanske tänker att alla hjälper varandra och riktigt så är det inte.
– Det klart att vi stöttar varandra men man kanske inte alltid hamnar i det sammanhanget som man hade tänkt. Och det behöver inte alltid handla om konkurrens, utan det kanske bara är att folk inte har tid eller intresse.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Hennes tro och förhoppning är att många yogalärare skulle vilja hjälpa och stötta varandra mer även om det kanske inte alltid verkar så.
– Jag tror att många yogalärare har en önskan om att ses mer och prata mer med varandra, men att det saknas en struktur för det.
Ett forum för utbyte av tankar och idéer
Och det var i den saknaden som idén till Yogalärarrummet föddes, att det på något vis borde kunna gå att skapa ett forum där yogalärare kan stötta varandra mer och fråga varandra saker. Ett forum med fokus på gemenskap, där man kan prata om yogalärarrollen i stort och ventilera alltifrån bokningar, betalning och exempelvis hur andra gör när deltagare kommer och berättar om sitt psykiska mående.
Hade tänkt vänta lite
Johanna hade gått och tänkt på det här i flera år men hon ville ha någon att starta det ihop med så hon frågade Veronica om hon ville göra det och på den vägen är det.
– Vi hade egentligen tänkt vänta lite till innan vi lanserade idén men sen kom pandemin och det kändes som att alla fick panik och då bestämde vi att vi startar upp det nu trots att vi inte var helt klara.
Att det skulle vara online hade de bestämt redan före pandemin, för att kunna innefatta hela Sverige.
Sagt och gjort.
Under våren 2020 sjösatte de sitt projekt, Yogalärarrummet, och idag har de 1600 medlemmar i sin Facebookgrupp, samt en hemsida.
Enbart för utbildade yogalärare
Alla som är utbildade yogalärare kan gå med i Yogalärarrummet och det spelar ingen roll hur mycket eller lite erfarenhet du har.
Alla har en plats att fylla enligt Johanna.
– Den som jobbat länge kan bidra med erfarenhet medan den som är relativt ny kan bidra med frågor.
Johanna Alvin hävdar att det råder något av en tystnadskultur inom yogans värld. Foto: Emma-Klara Sandberg
Tystnadskultur i branschen
I våras skrev Yoga för dig en artikel där en deltagare kom ut och berättade om hur hon farit illa av en yogalärare. Vad tänker du om det?
– Man blir… det väcker väldigt många känslor. Dels blir jag väldigt ledsen, dels blir jag arg. Men jag blir inte förvånad att det förekommer för de flesta yogalärare har också möjligheten att föra sin egen agenda. För vi har inte, och då pratar jag som före detta studioägare, alltid koll på alla som jobbar för en. Något jag tycker att man ska ha men som dock kan vara svårt när det råder något av en tystnadskultur i branschen.
Jag tycker att det är en skyldighet som studioägare att kolla upp lärare samtidigt som du inte kan veta allt – just för att det också är en tystnadskultur. Det är ingenting man pratar om.
Som studioägare får du många förfrågningar från personer som vill hålla workshops och kurser.
– Jag tycker att det är en skyldighet som studioägare att kolla upp lärare samtidigt som du inte kan veta allt – just för att det också är en tystnadskultur. Det är ingenting man pratar om.
Så även om du har gjort din research väl kanske det inte hjälper.
Inte ”yogiskt” att ifrågasätta andra
Skulle du vilja förtydliga vad du menar med tystnadskultur?
– När det kommer till yogalärare tror jag att det är många som inte vill, eller inte vågar, säga till andra kollegor eller berätta för varandra om de ser eller hör något som inte känns okej. En del gör det absolut, det som jag tror att osäkerheten ligger i är att man vet själv att man inte känner till hela sammanhanget, oftast inte heller kan vara säker på sanningen om man inte själv varit där och att det i slutändan faktiskt kan bli så att man själv blir den som ”blir uthängd” för att man har ifrågasatt någon eller något och det är inte ”yogiskt”.
Och det handlar inte om att baktala varandra utan om man får reda på något sådant här, när det är något som inte stämmer, som när någon inte står för bra saker eller inte beter sig på ett okej sätt – och att man då kollektivt kan sätta ned foten.
– Därför är det ännu viktigare att även studioägare och yogalärare vågar prata med varandra. Och det handlar inte om att baktala varandra utan om man får reda på något sådant här, när det är något som inte stämmer, som när någon inte står för bra saker eller inte beter sig på ett okej sätt – och att man då kollektivt kan sätta ned foten.
Vill höja medveten om hur yogalärare påverkar andra
Att sätta ned foten är inte alltid så enkelt att göra själv. Speciellt inte om det handlar om en känd yogalärare som drar mycket folk.
– Jag tror att det finns ett svårt dilemma i det där och att du som lärare måste bestämma dig för var dina värderingar ligger. Men också i relation till yogalärarrollen, att förtydliga för oss själva vad det är vi håller på med. Vad är vårt ansvar och vad är det vi förmedlar till andra människor och på vilket sätt. Och höja medvetenheten om hur vi påverkar andra människor och att de litar på oss.
Johanna är inne på att det också handlar om att dels utbilda varandra, dels utbilda människor som går på yoga.
– Jag har absolut inte funderat klart på det här men vi sätter ju vissa människor uppe på piedestaler och litar blint på allt de säger och det sker ju inte bara i yogavärlden. Och jag tänker att en del av yogaläraryrket handlar om att hjälpa människor till att bli självständiga, att kunna bära sig själva. Det är inte vi som yogalärare som ska bära dem. Vi kan vandra bredvid men att hela tiden undervisa på ett sätt som gör att individen blir stärkt i sig själv och inte blir beroende av oss. Och det är här vi hamnar i det svåra, när det kommer en lärare som vill ha människor som är beroende. För det finns ju, uppenbarligen.
Tror du att de vet vad de gör eller är de helt omedvetna?
– Jag tror det är både ock. Hemskt att säga, men jag tror att det faktiskt finns de som också vet vad de gör. Och sen är det ju klart att man kan bli förblindad, så som hon i artikeln upplevde att hon blev. Att man blir vilseledd och att man i sin tur då också vilseleder andra.
Hur ställer ni er till den här typen av frågor i Yogalärarrummet?
– De frågorna får väldigt gärna vara i Yogalärarrummet. Nu är ju Yogalärarrummet enbart öppet för utbildade yogalärare och inte deltagare. Alltså en utövare kan ju inte lyfta den frågan i forumet. Men däremot om en yogalärare får reda på det så kan ju den lyfta det i ett sånt forum. Och kan vi bidra till att såna saker kommer fram, som faktiskt är skadligt för andra, så är ju det det bästa som kan hända.
Vem som helst kan starta en utbildning
Johanna förtydligar att det inte handlar om att hänga ut någon i forumet utan om att lyfta frågan och hjälpa varandra, att hänvisa vidare eller bolla hur en sådan sak kan hanteras.
Hur kommer vi tillrätta med det här tror du?
– Jag tror, återigen, att det handlar om att vi måste våga prata mer om och med varandra.
En annan infallsvinkel är att i Sverige kan vem som helst starta i princip vilken utbildning som helst, med vilket innehåll som helst.
Som tidigare studioägare kan jag säga att det inte alltid kollas upp vad lärare har för utbildning och erfarenhet.
Det finns inga riktlinjer om vem som får utbilda, vilket innehåll som ska vara med och hur en utbildning kontrolleras.
– Som tidigare studioägare kan jag säga att det inte alltid kollas upp vad lärare har för utbildning och erfarenhet, och att vi som kollektiv yrkesgrupp ibland uttalar oss om varandras undervisning fast vi själva inte deltagit på den.
Som studioägare eller arrangör kan det därför vara viktigt att delta på anlitade lärares undervisning för att säkerställa kvaliteten.
Den amerikanska organisationen Yoga Alliance finns världen över och för ett register över registrerade yogalärare samt utfärdar certifieringar för både lärare och skolor inom yoga.
Organisationen har exempelvis krav på hur mycket utbildning du behöver ha och hur mycket du måste ha undervisat för att få hålla i en yogalärarutbildning.
Men det är helt frivilligt att gå med i Yoga Alliance och långt ifrån alla yogalärare och skolor i Sverige är med här.
Ingen garanti mot maktmissbruk
Men även om en studio skyltar med etiska riktlinjer och är ansluten till Yoga Alliance, är det ingen garanti mot att maktmissbruk och övergrepp kan inträffa också där, vilket Yoga för dig nyligen visat.
– Jag hade önskat att det fanns ett svenskt yogalärarförbund eller liknande där det fanns riktlinjer om lägstanivå, typ som ett fackförbund. Ramar, riktlinjer. Att det fanns en grundnivå på något vis.
Är yogan i behov av en motsvarighet till sjukvårdens kontrollorgan? Foto: Unsplash
Sjukvården har ju IVO, inspektionen för vård och omsorg, där du både kan anmäla dig själv, en kollega eller att en vårdtagare kan anmäla någon. Är yogan i behov av något liknande?
– Både ja och nej. Jag tror att det behöver finnas någonting, det är jag fast besluten om. Men den svåra frågan blir ju vem som ska sitta där. Vem ska avgöra vad som är rätt och fel. Vem ska exempelvis avgöra vilka utbildningar som är tillräckligt bra. Vem ska sätta agendan för det här.
Erfarenhet är inte alltid tillräckligt.
– Bara för att man håller en utbildning sitter man inte på alla svar och även om du har jobbat inom yogan, säg i trettio år, så sitter du inte på alla svar. Så vem ska göra det eftersom vi inte har vad vården har med sin universitetsutbildning och legitimation.
Måste börja någonstans
Samtidigt poängterar Johanna att vi måste börja någonstans.
Ett förbund med etiska riktlinjer och uppförandekod, som i andra branscher. Sköter du dig inte så blir du avstängd och förlorar din legitimation. Som yogalärare kan du ju idag bara gå från en studio till en annan utan att något kommer fram.
– Jag tror absolut att det behövs och jag önskar att det fanns och att det gick att finansiera på något sätt.
Finns det något ni saknar i yogavärlden?
– En öppenhet och en kommunikation, som jag tror att ett yogalärarförbund skulle kunna tillföra. Jag tror att man skulle behöva ha mer struktur i yrkeskategorin, vad som gäller om du till exempel driver en studio så att du kan ha koll på saker.
Men Johanna ger samtidigt uttryck för en viss tveksamhet.
– Jag kan ibland tänka att vi kanske gör det för svårt, att vi kanske inte behöver det där. Samtidigt som ena halvan av mig tänker, jo vi behöver verkligen detta.
Men på en punkt tvekar hon inte.
– Vad vi verkligen behöver är att prata mer om vad det innebär att vara yogalärare idag, framförallt nu efter pandemin.
Tänker anordna en konferens för yogalärare
Vilka tänker ni kan bidra till det här som ni vill uppnå?
– Jag tänker att alla kan bidra på ett eller annat sätt, oavsett erfarenhet. Vi, jag och Vevve, kommer även anordna en yogalärarkonferens just för att vi behöver fler forum där vi kan prata med varandra mer. För det är lätt att säga att vi behöver prata med varandra mer, men hur ska vi göra det då? Och när ska vi göra det? Så det har vi planer på att genomföra under 2022.
Upplever du att det ifrågasätts mer nu än tidigare?
– Ja, och det tycker jag är bra.
Varför tror du att folk vågar göra det mer nu?
– Det tror jag har att göra med att vi överlag vågar ifrågasätta mer, inte bara i yogavärlden. Vad finns det egentligen för vetenskaplig förankring i det som personen säger? Allt behöver inte vara vetenskapligt, för vi vet ännu inte allt och allt kanske inte går att mäta, men det kan vara bra att åtminstone ställa sig frågan “vad kommer det här ifrån?”. Att fler skandaler kommit fram tror jag också bidrar till att fler vågar ifrågasätta mer.
Stängde studio under pandemin
- Johanna Alvin drev under fem år yogastudion Flow i Göteborg men tvingades stänga verksamheten i början på sommaren i pandemins spår.
- Idag arbetar hon som produktionsledare på den digitala plattformen Yogobe, samt håller utbildningar.