”Att undervisa yoga garanterar inte en smärtfri tillvaro”
Som yogalärare förväntas man alltid vara lycklig och balanserad. Mariell Ehlin berättar hur vardagen ser ut för någon som regelbundet drar lugna djupa andetag.
Du som är yogalärare måste veta precis hur du ska leva ditt liv. Den meningen får Mariell Ehlin ofta höra från människor hon möter i sitt arbete, men att undervisa yoga garanterar inte en smärtfri tillvaro, tvärtom handlar det om att lära sig navigera genom livets upp- och nedgångar på bästa sätt – och våga möta smärtan och inte backa för svårigheter.
– The goal in life is not to be happy all the time, but to live a happy life. Jag lever precis som alla andra ett liv med inslag av motgångar, och möter situationer som är svåra att hantera, allt är inte glamoröst och lätt bara för att man är yogalärare. Jobbet innebär många resor och det är mycket man ska läsa in sig på. Det som yogan bidragit med är att jag numera är bättre på att vara sann mot mig själv. Jag lyssnar och förstår vad jag mår bra av.
”Yoga är inget magiskt piller som automatiskt förändrar ditt liv över en natt.”
Mariell började sin yogaresa i San Fransisco och har undervisat i Sverige sedan 2005. Hon har sin grund i bikram- och ashtangayoga och undervisar i yin-, hatha- och vinyasayoga. Yogan är integrerad i allt hon gör, både på mattan och utanför.
– Yoga är inget magiskt piller som automatiskt förändrar ditt liv över en natt. Även om effekten kan kännas direkt efter en klass, är yoga precis som allt annat, det krävs tid och engagemang och handlar om vilken inställning du har till det du gör. Du behöver vara villig att vara lite nyfiken, lyhörd och närvarande.
Hur du möter din yogaträning, avspeglar sig i hur du hanterar saker i ditt vardagsliv, som på jobbet och i dina relationer. Om du hela tiden jämför och tävlar med dig själv och andra i yogasalen kommer du ha med dig det kaoset även utanför mattan.
– Vi har så bråttom, om man inte landar på mattan kommer man bara fortsätta att ånga på utan att upptäcka det yogatraditionen har att erbjuda, säger Mariell.
Hon menar att man som deltagare har ett stort eget ansvar för att gå varsamt fram, vara lyhörd på kroppens behov och låta andningen guida. Allt kan inte ske med en gång och man kan inte tvinga fram något. Det kommer ha motsatt effekt. Yoga är en process.
I allt som är bra finns det alltid något negativt, och allt kan utnyttjas på fel sätt. En sax kan exempelvis vara ett effektivt verktyg samtidigt som den kan orsaka skada om man inte hanterar den på rätt sätt. Samma idé kan man applicera på yoga och yogarörelserna. De kan antingen vara helande eller skadliga beroende på hur vi hanterar dem. Personlighet, dagsform, kost och sömn kan vara saker som avgör om man ska ta ett steg tillbaka eller gå framåt i en yogaposition.
– Om läraren är tävlingsinriktad kommer eleven att se det och ta efter. Jag försöker odla en miljö av kravlöshet, där man kan göra sitt bästa utefter ens förutsättningar och dagsform.
Mariell går runt mycket i salen när hon undervisar.
– Det är viktigt för mig att se varje elev, och jag försöker föra en dialog och förmedla en lugnande känsla. Man kan inte gömma något, jag ser direkt om någon slutar andas och vill prestera för mycket. Vi jämför oss för mycket med varandra. Någon kan säga ”jag är så stel”, men jag säger fokusera på det du kan istället. Bara det att du är här är ju stort, tänk på alla som inte kan det.
För vissa blir yoga som vilken fysisk träning som helst och i många mer kraftfulla yogaklasser missar man ofta att lära ut vikten av andningen, och de balanserande effekterna andningen har på nervsystemet.
– Armbalanser erbjuder ett kul och lekfullt sätt att hålla träningen inspirerande, men det är enbart gymnastik om man tappar kontakten med yogans syfte och kopplingen till yogaandningen. Men Mariell tycker ändå att den kommersiella delen inom yoga kommer vissa till gagn.
– Appar är till exempel en bra grej eftersom de kan nå människor som inte har råd med yoga eller inte har möjlighet att komma hemifrån. Och de kan vara bra att ha med på resor. En app kan dock aldrig fullständigt ersätta att bli guidad av en utbildad yogalärare.
Tips från Mariell
1. Man kan inte förutsätta att alla har råd med ett medlemskort.
2. Hur du använder dina redskap är nyckeln till hur du odlar dina vanor.
3. Ibland innebär det att man behöver ta ett steg tillbaka, ibland att man kan lägga i en
högre växel.
Mariell undervisar i Göteborg, på Yogayama och Hiyoga Sats Masthugget.