Skådespelerskan blev yogalärare – sprider lugn bland tusentals barn

Lisa Ekenberg har landat i de lugna rörelserna och menar att undervisning i yoga är som att spela piano – du kan bara fånga upp de toner som du känner i din egen kropp.
– Du måste vara totalt närvarande i dig själv, barnen läser dig och gör som du gör, inte som du säger. Sitter du med en barngrupp som har myror i brallan, då måste du vara kvar i ditt hjärta. Kroppen reagerar alltid på tanken oavsett om den är sann eller falsk, därför försöker jag vara så öppen som möjligt mot mig själv och andra, först då kan jag lyssna in vad rummet behöver och avgöra hur länge jag ska göra rörelsen, berättar Lisa Ekenberg när vi ses hemma hos henne i det sjönära bostadsområdet Fredhäll i Stockholm.
Den stora balkongen, där hon ibland brukar övernatta till ljudet av vågor som bryts mot klipporna, badar i sol. I farvattnet rakt nedanför samsas segelbåtar, kajaker och motorbåtar om utrymmet mellan vägbroarna. Hon trivs med det korta avståndet in till city men skulle inte vilja vara utan lugnet och närheten till naturen, något som påminner henne om uppväxten i Värmland. Det är där hon tankar energi inför sina yogaklasser.
– Jag måste alltid se till att vara mitt bästa jag. Är jag stressad så funkar det inte. Jag försöker se det som att det inte är mitt ego som kommer dit utan att jag är en kanal för ett högre syfte än mig själv. Det hjälper mig att inte vara i ett dömande och det är då det blir resultat.
”Du måste vara totalt närvarande i dig själv, barnen läser dig och gör som du gör, inte som du säger.”
När Lisa Ekenberg för nio år sedan utbildade sig till barnyogalärare hade hon ingen aning om hur populär hennes verksamhet skulle bli, eller vilken betydelse yogan skulle komma att få för tusentals barn och unga, samt deras föräldrar, runt om i Stockholms län. De grupper hon håller i handlar till stor del om livskunskap, konflikthantering och retorik. En av de ursprungliga sexårsgrupperna har fortsatt gå hos henne i flera år.
– Och nu går även deras mammor och pappor, efter påtryckning, senare på kvällen.
Att skapa lugn och tillit i yogasalen, menar Lisa Ekenberg, är det allra viktigaste för att barnen ska lära sig andningen och bli trygga i rörelserna. Stresshormoner minskar och kroppen fylls av glädje och harmoni.
– I början gjorde vi sagorna ihop, vi döpte om hunden och trädet till annat. Vi lärde oss rörelserna och andningen och därefter kom det ett block med meditation. De fick träna på att hitta sin inre fantasivärld.
– Barnen får lära sig att de har kraften i sig, att de bär den med sig, och att tryggheten är i dem. Mycket av sagorna handlar om att sätta värdegrunder, det är något som inte skolan har tid för ännu, men det är a och o för att klara sig i livet. Nu byter vi av varandra, några av barnen leder yogan själva, de har blivit trygga ledare.
Gruppen har träffats en gång i veckan i 14 terminer. Utbildningen, som Lisa själv har grundat, heter No Limits Camp, och erbjuds både i skolor och på öppna läger för att jobba med självförtroende och självkänsla. Lisa vill få barn att lära sig att tala till punkt och uttrycka sina känslor (i tystnadsplikt) för att ventilera sina liv.
– Det är viktigt att aldrig tala illa om en person, utan medvetandegöra de inre tankarna. ”Jag upplever det här, hur ska jag komma ur det, hur ska jag göra med morsan eller brorsan?” Vi lär oss att se bredare och vidare.
– Jag vill förmedla att alla känslor är tillåtna, det tycker jag yogan skapar. Om någon gråter så sitter vi med det precis som om någon är glad. Om man har den öppenheten kan man styra sitt liv och hamna rätt och styra vidare till ett större perspektiv, man ska inte leva någon annans liv.
Det som sker i yogan i samklang med barnen beskriver Lisa som en sluss mellan sig själv och livet. Livet kan man inte påverka, men man kan se på det om det är mitt eller om det är någon annans stress eller ledsamhet.
– Det handlar om en självkännedom, om man inte yogar känns det som att livet ramlar på en. Man kan inte koncentrera sig riktigt och kan lätt bli utbränd. Yogan hjälper en att få en sluss. Barnen är så intelligenta varelser och jag behöver bara puffa dem framåt.
En övning i yogaklassen sker i en så kallad ”drottningstol”, där en får vara drottning som sitter på en fin röd kudde.
– Alla får säga något positivt om den personen, man plockar fram det goda i den människan. Vi kärleksbombar en person varje vecka. Den största behållningen i det här är att se barnen blomma ut.
Lisa Ekenberg är andningspedagog, coach, mediecoach, moderator, yogalärare och grundare av utbildningsprogrammet No Limits Camp, som stärker barn och utbildar pedagoger. I dag håller hon i tre grupper i veckan på Yoga nu, plus barngruppen samt deras föräldrar.
Därutöver föreläser hon runt om i landet genom produktionsbolaget Kompetenstjänst samt Medalgon och No Limits Camp. Kropp och uttryck har alltid varit hennes sätt att kommunicera, så när skådespelaryrkets resor och turnerande började ta för mycket tid, blev övergången till yogalärare naturlig.
Hon resonerar att man aldrig kan leda en grupp längre än dit man själv har kommit, och att man måste utsätta sig för utmaningar. Under sin egen tid i grundskolan upplevde Lisa att hon fick kämpa för att ”nå fram”. Hon var blyg och hade en känsla av att hon kommunicerade på ett annat sätt än vad skolvärlden förespråkade.
Senare skulle det visa sig att hon har dyslexi, men då var det försent. Dessa erfarenheter från att ha blivit bedömd som en elev som inte passade in i skolsystemet, har hon stor nytta av idag när hon bland annat föreläser om barns förhållningssätt till lärandet.
– Under ett år reser jag till tio olika platser och det kommer mer än 100 personer till varje föreläsning. Jag tror inte bara på att prata, utan gör även andningsövningar med publiken, som till största delen består av för- och grundskolelärare. Man måste få en egen upplevelse. Om du är osäker på hur du ska leda din grupp så måste du hitta en plattform först. Då är andningsövningar bra.
– Likadant med yogaklasser, för att vara autentisk måste jag som ledare göra rörelser som jag har någon relation till, eller där jag har känt av någon effekt, annars kommer man inte vidare. Som lärare måste jag förebereda mig och se till att jag är i min bästa form. Jag behöver springa, äta rätt och yoga. Om jag har valt att vara den här kanalen för en djupare kunskap kan jag bara förmedla den om jag själv har erfarit den.
– Jag har fastnat för yogaformerna där det är andning i fokus. Yoga är inte prestation för mig, jag vill inte ha den formen. För mig har den en helt annan grund, den får mig att få mer livskvalitet, jag yogar för att mitt övriga liv ska bli rikare, inte för att bli duktigare på att sträcka ut.
Lisa Ekenberg är uppvuxen i Karlstad med föräldrar som själva arbetat med personlig utveckling. Andlighet har alltid funnits med henne på ett naturligt sätt.
– Jag har mycket utbyte med min familj och jag var van vid att pappa och mamma satt inne och mediterade och yogade, trots att vi var en medelklassfamilj.
Hon tror att yoga i framtiden kommer att spela en allt större roll i gemene mans vardagsliv. Och att forskningen kommer att öka.
– Det finns redan nu evidens på andningens betydelse vid hjärtsvikt. Alla de goda effekterna av yoga är så härliga. Jag får ett mer balanserat liv av yoga, färgerna blir vackrare, maten blir godare och min arbetslust blir bättre. Jag ser inte mina medmänniskor som konkurrenter utan som medspelare.
– Yoga är ett fantastiskt verktyg för att hantera livet. Livet blir det du gör det till, det finns inget facit. Du måste hitta vägen till din lycka!
Lisa Ekenberg
Aktuell med: Barn- och ungdomsyoga, utbildning, föreläsningar, barnyogasagor samt yoga och livskunskap.
Född: 1970
Familj: Stor och varm.
Bor: Stockholm
Bakgrund: Skådespelare, programledare, andningspedagog, mindfulnessinstruktör, ceritfierad coach, yogalärare och föreläsare.
Styrka: Att jag är mig själv i alla möten med människor – mitt kroppsspråk och min röst skapar förtroende, jag menar det jag säger och skapar ett rum av tillit. Jag får människor i min omgivning att växa.
Svaghet: Mitt “nej” är i bland aldeles för svagt.
Längtar efter: Att få föreläsa och leda yogagrupper utomlands.
Äter helst middag med: Gamla och nya vänner med stora hjärtan.
Senast lästa bok: Tisdagar med Morris av författaren Mitch Albom
Senaste sedda film: Berättelsen om Pi
Bästa yogaminnet: Jag var på en resa i Nepal med min då elvaåriga dotter och fick en chans att leda vår grupp i yoga en morgon när vi var i djungeln (nära indiska gränsen) för att se tigrar. Platsen var otroligt vacker och energin var magisk.
Gör om tio år: Når ännu fler barn och ungdomar med yoga, andning och livskunskap.
Förebild: Selma Lagerlöf