Driva yogastudio mycket mer än att bara hålla klasser

Ett arbete och en livsstil. Vi tar ett snack med Yoga Devis Pernilla Cristvall om hur det är att bygga upp och driva ett eget yogaföretag.
Yoga för digs trogna läsare känner säkert igen Pernilla Cristvall – som tidigare var redaktör för tidningen. Sedan ett par år tillbaka arbetar hon dock heltid med företaget Yoga Devi, som hon äger tillsammans med Anne-Sophie Sjöblom. Utöver att driva två yogastudios – båda på Kungsholmen i Stockholm – arrangerar de även workshops, resor och yogalärarutbildningar.
– Vi bedriver yogaverksamhet, och våra studios är en del i det. När folk hör att jag driver en studio undrar de ofta hur många klasser jag håller i veckan.
– Men det handlar om så mycket mer än det. Bara för att man sysslar med yoga slipper man inte ekonomi, administration, försäljning och marknadsföring, konstaterar Pernilla, när vi träffas i den nyrenoverade yogastudion på Garvargatan, som hon och Anne-Sophie köpte förra året.
Hon visar runt i lokalerna och jag förstår snabbt att de lagt ner en hel del arbete på att göra den anrika studion – som tidigare hette Ashtangayoga Stockholm – till sin egen.
– Hela hösten smög vi runt som två möss här, och bara kände in allt. Men nu efter nyår, när vi har renoverat ytterligare och gjort ett nytt schema, med vår stämpel på, börjar vi landa. Det kändes bra att det fick växa fram, att vi inte gjorde allt på en gång, säger Pernilla.
”Det får inte bli något rosa fluff-fluff bara för att man arbetar med det man brinner för.”
Hon menar att det på många sätt är lättare att starta något nytt än att ta över en verksamhet. Och hon borde veta, eftersom hon har gjort både och. Vi återkommer till det, men backar bandet till 2002, när Pernilla startade sitt första företag.
– Jag läste till marknadsekonom, och när jag var klar kände jag mig sugen på att göra en egen affärsplan. Jag ville göra något eget, och det blev startskottet. Först tänkte jag starta något inom marknadsföring, men bestämde mig till slut för att arbeta med det jag brinner mest för – hälsa.
Sedan dess har hon gått en rad utbildningar och arbetat som massageterapeut, coach, ayurvedisk hälsorådgivare och yogainstruktör.
– Det ena har lett till det andra. Jag började med poweryoga, och har sedan fortsatt med bland annat ashtanga och yin, samtidigt som jag har fördjupat mig inom yogafilosofi. För mig är det en livsstil, berättar Pernilla.
Den första egna yogastudion, på Pontonjärgatan, startade hon och Anne-Sophie 2013.
– Från början tänkte vi bara dela lokalen. Men det är svårt att skriva kontrakt när man har två enskilda firmor. Så vi startade ett aktiebolag tillsammans. Till en början delade vi upp dagarna, men det blev allt svårare att hålla reda på vilket nätverk som var mitt och vilket som var hennes. Till slut kände vi oss mogna att förena allt det här, och det gjorde vi egentligen på riktigt först förra sommaren, när vi köpte upp Ashtanga Stockholm.
När de tog över den nya studion köpte de inte bara lokalerna, utan hela företaget.
– Hade vi bara köpt innehållet hade vi behövt förhandla om hyresavtalet, och då kanske föreningen hade passat på att höja avgiften. När man köper ett aktiebolag rullar alla avtal vidare. Men det var ganska läskigt. Det här är en stor investering för oss, och det tog ett halvår att ta beslutet.
– Många tror nog att det är lättare att ta över en befintlig verksamhet, för att det redan finns kunder. Men det är mycket med rutiner och kultur som sitter i väggarna. Kunderna är vana vid att det är på ett visst sätt.
Eftersom de lånade till uppköpet var de tvungna att göra en väldigt specifik budget för båda studiorna.
– Det är något jag verkligen kan rekommendera alla att göra. Man får en överblick och ser hur verksamheten kan bära sig, hur vi måste arbeta. Vi kan aldrig veta att det kommer 18 personer till nästa utbildning vi håller i, utan det är något vi måste jobba för hela tiden. Ska vi hålla i en utbildning i augusti ska allt helst vara klart redan innan sommaren.
Både Pernilla och Anne-Sophie undervisar, men ”bara” fem klasser var i veckan, plus lite inhopp. Resten av klasserna hålls av ett 20-tal yogalärare, som anlitas som konsulter.
– Ska jag vara ärlig så tjänar vi inte så mycket pengar på klasserna. Det vi går runt på är främst våra yogalärarutbildningar. Men klasserna är jätteviktiga för att bygga nätverk och skapa intresse för våra utbildningar.
Den nya studion är helt inriktad på ashtangayoga. Pernilla och Anne-Sophie turas om att hålla morgonklasserna, men närvarar oftast båda två.
– Inom ashtanga har man oftast en huvudlärare, men vi har två. För att få det att fungera är vi oftast på plats båda två. Så om det är Anne-Sophie som undervisar kan jag höra vad hon säger och följa upp det dagen därpå.

Yogaklasserna lockar ofta deltagare till Yoga Devis utbildingar.
Det är inte bara undervisningen de delar på – utan även övriga sysslor, och eftersom de båda har liknande bakgrund fungerar det bra.
– Vi träffades på en yogalärarfördjupning och insåg snabbt hur mycket vi hade gemensamt. Hon jobbade också med marknadsföring, var egenföretagare och hälsorådgivare – och brann dessutom för ashtanga, säger Pernilla och skrattar.
Hon menar att det är en stor fördel, eftersom de kan hoppa in för varandra oavsett om det gäller att hålla en yogaklass eller ta hand om administrativa uppgifter.
Att den nya studion är helt inriktad på ashtanga gör att den sticker ut och lockar de som verkligen är intresserade av just den yogaformen. I den andra studion kör de även lite mjukare yogaformer, som yin-, hatha- och mediyoga.
Marknadsföringen består av annonser i lokaltidningen och Yoga för dig, affischer på stan samt olika kampanjer i sociala medier. Dessutom skickar de ut nyhetsbrev till det stora nätverk de byggt upp genom åren.
– Jag älskar att prata med alla, och gillar att bygga nätverk. De flesta personer som går våra yogalärarutbildningar har gått någon kurs eller varit med på någon resa vi hållit i. Nätverket är a och o om man ska driva något eget inom yoga.
Pernilla Cristvall
Ålder: 48
Bor: Bromma
Gör: Sprider yoga genom företaget Yoga Devi
Familj: Två vuxna barn, Pontus och Marie, och katten Shanti
Intressen utöver yogan: Träning och att vistas i naturen
Lyssnar på: Gillar svensk musik, den berör mig mer. Allt från Taube till Laleh.
Mål: Att fortsätta göra det jag gör, men med mer tid att förkovra mig själv inom samma ämnen.
Pernillas tips till dig som vill driva egen studio:
* Gör det tillsammans med någon. Man kan bolla saker och täcka upp för varandra.
* Skaffa en karmayogi. Vi har en tjej som kommer stå i vår reception ett par kvällar i veckan, mot att hon får yoga gratis hos oss.
* Tänk på att det är ett företag – det får inte bli något rosa fluff-fluff bara för att man arbetar med det man brinner för.