Så kan du enkelt klimatkompensera din yogastudio
Du som driver en verksamhet inom yoga vet att många av dina kunder är medvetna, inte minst när det gäller klimatet.
Men visste du hur enkelt det kan vara att beräkna din verksamhets klimatutsläpp och – om du vill – även kompensera för det?
Vi som driver Yoga för dig har klimatkompenserat vårt event Yogagalan från första upplagan 2017, då med tjänsten MyClimate, som är stationerat i Schweiz.
Många tjänster att välja på
Sedan dess har mycket hänt och idag finns ett stort antal företag som erbjuder verktyg för att beräkna koldioxidutsläpp per person, hushåll och företag.
Ett av dessa verktyg är Världsnaturfondens Klimatkalkylatorn som tagits fram i samarbete med Stockholm Environment Institute, andra exempel är IVL Svenska Miljöinstitutets Klimatkontot, GoClimate, Utsläppsrätt.se och Naturvårdsverkets vägledning för att beräkna klimatpåverkan.
Verktygen är snarlika.
Genom att ställa frågor om lokaler och hur dessa värms upp, resor, mat och konsumtion räknas ett klimatavtryck fram.
Grundaren var en ”klimatbov”
I den här artikeln har vi valt att titta närmare på tjänsten ClimatHero som tillhandahålls av det svenska företaget Climate Hero AB.
Företaget ägs och drivs av Anna och Robert Sadelström som i nära två decennier arbetat med digital utveckling och hållbarhetsfrågor. De startade företaget 2018 efter att Robert hade kommit på sig själv med att vara en ”klimatbov”.
Svar inom fem minuter
Genom att klicka sig fram i en enkät som finns i två versioner, en för privatpersoner och en för företag, får du inom loppet av fem minuter dels ett besked om hur stort ditt avtryck är, dels förslag på vad du kan göra för att minska avtrycket.
Därefter kan du välja att kompensera för den del av ditt avtryck som du inte tror dig kunna påverka genom att ändra dina vanor eller livsstil.
Satsningar på förnybar energi
Pengarna som du betalar går till ”klimatpositiva projekt” som inte hade blivit till utan finansiering från klimatkompensering.
De effektivaste projekten sker enligt ClimateHero i utvecklingsländer med fokus på att byta ut fossila bränslen mot förnybar energi, som vind- och solenergianläggningar.
– Vi förordar Gold Standard, som har de högsta granskningskraven och också kräver att andra utvecklingsmål som exempelvis hälsa och fattigdom förbättras, säger Robert Sadelström.
Uppvärmning av yogastudion
För dig som driver yogastudio är uppvärmning av din lokal troligtvis en av de största utmaningarna.
Det bästa för klimatet är om du kan välja ett miljömärkt elavtal med enbart förnybar energi.
– Uppvärmning och elavtal är viktiga nycklar, men det finns även komponenter i det indirekta avtrycket som kan göra stor skillnad. Här ingår exempelvis utsläppen från hur deltagarna tar sig till yogastudion eller yogalägret samt eventuell mat som köps eller säljs, säger Robert Sadelström.
Här kan du beräkna din yogastudios klimatavtryck.
Här kan du som privatperson beräkna din klimatpåverkan.
Så här gick det när Yoga för dig gjorde testet
Först fick vi besvara några frågor om kontorets storlek och hur lokalen värms upp, därefter följde frågor om medarbetarnas resor i tjänsten och hur många av dessa som sker med flyg eller bil och slutligen frågor om vilken kost, matsvinn, inköp av kontorsmaterial, mobiltelefoner och datorer samt återvinningsgrad.
Resultat per medarbetare
Resultatet vi fick var att varje medarbetare på Yoga för dig medför i snitt 0,6 ton koldioxid per år.
Vi fick också veta att kompenseringen kostar 180 kronor per anställd och år.
Då Yoga för digs medarbetare i de allra flesta fall jobbar på frilansbasis, så gjorde vi en rimlig uppskattning av deras arbete omräknat till tjänster.
Därefter föreslog ClimateHero hur vi kan kompensera för dessa avtryck.
Så här gick det till när chefredaktören kollade sitt eget klimatavtryck
Klimatavtrycket jag fick var 4,3 ton koldioxid per år.
Om jag gick med på att avge några löften, så kunde jag sänka detta till 2,9 ton.
Löftena som jag gav var:
Byt till miljömärkt elavtal (-0,1 ton)
Om jag gick med på att avge några löften, så kunde jag sänka detta ytterligare.
Klimatlöften som jag gav var:
- Byt till miljömärkt elavtal (-0.1 ton)
Jag bor dock i lägenhet, så här måste jag börja med att försöka påverka min bostadsrättsförening. Jag har dock miljömärkt el för mitt lantställe.
- Promenera eller cykla mer (-0.1 ton)
- Försöka handla mat efter säsong (-0.1 ton)
- Prioritera närodlade matvaror (-0.1 ton)
Jag inser att jag lägger stor vikt vid att de livsmedel jag köper är Kravmärkta och eller ekologiska, men att jag sällan tittar på ursprung.
- Bekämpa matsvinnet (-0.2 ton)
- Undvik produkter med palmolja (-0.1 ton)
- Plastbanta (-0.1 ton)
- Shoppa mindre (-0.3 ton)
- Prioritera produkter av trä och bambu (-0.1 ton)
- Handla mer cirkulärt (-0.2 ton)
Mitt klimatavtryck efter klimatlöften är 2.9 ton koldioxid per år.
Att kompensera för det avtrycket kostar mig 90 kronor per månad.
Att kompensera för det avtrycket kostar mig 90 kr/mån.
Men hur gör man då om man hellre skulle vilja sänka sitt klimatavtryck ytterligare, med ännu fler löften?
ClimateHero resonerar så här: Om vi ska lösa klimatkrisen måste vi senast 2030 banta ner våra klimatavtryck till under 2 ton CO2 per person och år.
I väntan på teknologiutvecklingen (billiga elbilar, elflygplan etcetera) är det enklaste sättet att ta ansvar för ditt återstående klimatavtryck att klimatkompensera.