Rytmen viktig när Torgny Vikbladh sänder yogaklasser via Zoom
Liveklasserna på Yoga i Höllviken kom i gång först i höstas, vilket var senare än många andra studior.
Men när de väl startade blev de anmärkningsvärt uppskattade.
Och intresset har hållit i sig. Här delar yogaläraren Torgny Vikbladh med sig av sina erfarenheter.
Läs även: Yoga online – stor guide: Att tänka på när du väljer yogaklass på internet
Rytmen i yogaklasserna viktig för Torgny
Torgny säger att han länge var tveksam till att sända live, då han inte var övertygad om att den rytm som uppstår i en fysisk yogaklass skulle överleva det digitala formatet.
För att inte tappa rytmen vill han ha elever på plats i lokalen under klasserna.
– Jag har alltid några deltagare i lokalen samtidigt som jag sänder via Zoom, då mina Zoom-deltagare har friheten att stänga av sina kameror. Jag följer rytmen i lokalen och hos dem som har kameran på, och hoppas att de som stängt av hänger med. Hittills verkar det funka bra, säger han.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Lokalen är på 60 kvadratmeter, och Torgny tillåter max fyra elever.
– Platserna i lokalen är attraktiva och bokas direkt när de läggs ut. På Zoom har jag ett snitt på kanske 20 deltagare och har haft 65 som mest.
Torgny har många kontakter utomlands efter att under flera somrar ha hållit yogaklasser från ett stort tak i Falsterbo.
– Mina sommardeltagare från Rooftop Yoga finns i många länder så det är extra kul att kunna hålla kontakten även med några av dem. Dock är det långt ifrån alla av mina ordinarie deltagare som hängt med på Zoom, men i gengäld har jag en enormt trogen grupp som yogar flera gånger i veckan, så jag är mycket nöjd över att kunna hålla i gång verksamheten.
Ställer datorn vid kanten av yogamattan
När Torgny håller sina klasser ställer han sin dator på några yogablock framför kanten på yogamattan, startar Zoom och bjuder in alla som anmält sig.
– Jag skickar ut mejl med inloggningsuppgifter cirka 20 minuter före start. Alla ser bilden jag har lagt ut på Zoom när de loggar in. Både ljud och kamera är då avstängt på min dator, men jag ser alla som loggar in och kan manuellt stänga av deras mikrofoner om det inte sker automatiskt.
Cirka två meter framför mattan ställer han sin Iphone, monterad på ett stativ.
– Min iPhone får också en inloggningslänk och loggar in på samma sätt som alla deltagare.
Telefonens mikrofon är påslagen.
– På min höft sitter en sändare med sladd till en liten mikrofon som sitter på bröstet. På min Iphone sitter en mottagare för ljudet. I och med att alla har sina mikrofoner avstängda blir min Iphone huvudbild eftersom det är den som ”pratar”. Annars kan deltagarna välja ”pin” så är det bara min bild som syns.
Det har varit learning by doing med en hel del svordomar och tekniska missöden, men nu funkar det.
Torgny ser alla inloggade deltagare på sin dator, och kan även ansluta en större skärm, vilket kan vara en fördel om deltagarantalet är stort.
Datorn står så lågt att den inte syns i sändningen.
Fotolampor på stativ och filtar i taket
Torgny har även sett över ljussättningen och vidtagit åtgärder för bästa möjliga ljud.
– Jag har satsat mycket på bra ljus med riktiga fotolampor på stativ, samt hängt upp filtar i taket och strippat en soffa och satt kuddarna runt omkring mig för att få så bra ljud som möjligt. Inget av det syns i bild.
Allt går live – ingenting sparas
Torgny sparar inga klasser.
– Jag spelar inte in något och har därför heller aldrig sett mig själv leda yoga, men min fru tycker det ser bra ut, och hon är min värsta kritiker, säger han med ett skratt.
Torgny sammanfattar sitt första halvår med onlineyoga:
– Det har varit learning by doing med en hel del svordomar och tekniska missöden, men nu funkar det och yoga via Zoom lär fortsätta ett bra tag framöver. Även om Zoomyoga aldrig kan ersätta energin i en full yogasal, är det förhoppningsvis bättre än ingen yoga alls.