Leela Grethe Hansen om ett liv i yogans tjänst
Hon startade en av Sveriges första yogastudios när de flesta inte visste vad yoga var. Efter över trettio år av yogaundervisning, och passerad pensionsålder, har Leela G Hansen inga planer på att varva ned. Marie Grahn har träffat henne.
Många är vi som stiftat vår första bekantskap med yoga genom Leela G Hansens gravidyogakurser. Då, på tidigt 90-tal, var hon en av de första i Sverige att erbjuda gravidyoga. Än idag är det just de kurserna som fortast blir fulltecknade på Göteborgs Yoga Centrum, som hennes studio heter.
Läs även vår senaste intervju med Leela Grethe Hansen om hur coronakrisen påverkar henne och verksamheten.
– Om jag stöter på nya människor på någon tillställning som känner till mig är det nästan alltid från gravidyogan. Det var nytt för de flesta då, men jag tycker att det togs emot väl. Många barnmorskor var nyfikna och feedbacken från föräldrar var att de tyckte att de blivande mammorna kunde hantera smärtan vid förlossningen på ett bättre sätt.
Yogan i Göteborg på 1980-talet
Under de år hon har varit aktiv som yogalärare har yogan utvecklats från något ganska okänt till nära nog en massrörelse.
– När jag började undervisa i yoga på 80-talet fanns bara två andra personer i Göteborg som gjorde det, en var en kvinna som hade yogalektioner i sin lägenhet. Då trodde de flesta att yoga var att sitta med korslagda ben, tända rökelse och meditera. Vilket på ett sätt inte var helt fel, men inte i min yogaundervisning, säger Leela med ett skratt.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
Leela G Hansen pratar fort och glatt, med tydlig dansk brytning. Hon säger att hon tidigt tog som sin uppgift att förmedla att yogan, förutom den inre resan, även gav ett fysiskt välmående.
– Idag har det nästan blivit tvärtom, folk tänker på yogan som en fysisk träningsform. Alltså, det är ju bra, men något fattas. Asanas är ju bara en av yogans åtta grundgrenar.
Vad är det man förlorar om man ser på yogan enbart som fysisk träning?
– Det är inte nödvändigt att vara intresserad av yogans filosofi för att utöva yoga, det är inte det jag säger. Och jag tror att man hittar den lärare som ger en det man vill ha. Men i värsta fall kan yogan bli mer och mer urvattnad. Jag tror inte att det håller i längden.
När yogan var mer oskuldsfull
Vi pratar länge om dagens yogatrend och alla yogisar som uppdaterar, ibland flera gånger dagligen, på sociala medier.
– Jag är glad att jag började med yoga när den var mer oskuldsfull och inte en så stor industri. Om man bara visar unga, smala, vackra människor i spektakulära ställningar blir det väldigt ytligt och budskapet försvinner.
Men Leela G Hansen är långt ifrån att vara dömande.
– Jag kan förstå att man vill finnas på sociala medier, det är ett sätt att dela med sig av sina kunskaper och det man brinner för. För mig fungerar det bara i små doser, annars blir det som att jag är åskådare till mitt eget liv, säger hon och ler.
Här kan du ta del av en klass med Leela Grethe Hansen
Uppvuxen i Danmark
Själv är hon född och uppvuxen i Danmark. Hon kom första gången i kontakt med yoga på 70-talet när hon studerade på universitetet i Köpenhamn.
– Det var på den tiden man nästan hade slängt ut alla professorer och alla bestämde sina egna scheman. Jag var med i en grupp som studerade zenbuddhism, det var mitt första möte med österländsk filosofi.
I kollektivet där Leela bodde gick några av de andra på yoga och hon blev nyfiken.
– De allra första yogaklasser som jag var med på var verkligen dansk hemmafruyoga! När jag sedan var klar med sociologistudierna på universitet fick jag möjlighet att komma med i ett forskningsprojekt. Men då hade jag redan gått min första yogalärarutbildning. Jag kände att för att få ett liv som hängde ihop fick jag välja: akademisk karriär eller yogalärare. Jag valde yogalärare och det har jag aldrig ångrat, nej, nej!
Skärpta sinnen
Leela G Hansen förklarar att hon fastnade för just yogan för att hon alltid tyckt om att röra på sig och att den mentala påverkan hon tidigt kände var så stark. Redan efter en av sina första yogalektioner upplevde hon att hennes sinnen skärptes.
– Mitt medvetande förändrades, jag fick en glimt av att vara både väldigt klar i huvudet och på samma gång väldigt grundad i min kropp. Samtidigt får man en stor förmåga att se och vara i världen runt omkring sig. Senare när jag kom lite mer in i yogan upptäckte jag vilken oändligt stor värld det är!
Just hur man kan påverka sin varseblivning med hjälp av yoga är ett intresse hon har haft med sig från starten.
– För alla av oss ändras allt många gångar varje dag – energier, hur man mår, tankar och känslor. Genom yoga och meditation kan man själv påverka sitt sätt att uppleva detta.
Och inte vara ett offer för sina egna känslor?
– Precis.
Nya lokaler efter 30 år
Vi går runt i Yogacentrums nya lokaler i centrala Göteborg. Efter 30 år på samma adress fick fastigheten nya ägare som ville göra om huset till en bostadsrättsförening och verksamheterna sades upp. I början kämpade hyresgästerna emot. Nu ser Leela G Hansen det som en nystart och är påtagligt stolt över utsikten över Göta älv.
Väggarna är målade i ljusa, mättade färger och pryds endast av en grupp foton, samtliga närbilder av en yogande B K S Iyengar, yogamästaren från Indien som Leela G Hansen kom i kontakt med på 90-talet och som hon gradvis lade om sin yogautövning efter.
– Jag blev tillfrågad att vara med på en yogakonferens i London där B K S Iyengar var huvudperson. Jag fick förtroende för honom redan där, han levde verkligen det han lärde ut. Ända in i det sista utformade han nya idéer och hade så mycket inspiration. Och jag upptäckte hur mycket mer det fanns att lära sig!
Har utbildat många
Idag är hon certifierad iyengar-yogalärare och har själv utbildat mer än hälften av de nästan sjuttio lärare som finns i Sverige. Iyengaryogan skiljer sig från andra yogaformer genom att vara systematisk och precis. Positionen justeras så den blir anatomisk rätt med tanke på att kroppen ska hålla hela livet. Läraren kan hjälpa nybörjare, folk med skador eller de som är mycket stela eller svaga genom att ge dem enkla hjälpmedel som en vägg, en kloss eller några filtar. Det betyder att de ändå kan utföra yogan med rätt hållning och märka att de gör framsteg.
– Förr undervisade jag i klassisk hathayoga. Där är det mer att man går in i positionen och sedan slappnar av. I iyengaryoga stannar man kvar i ställningarna, men man är hela tiden aktiv i kroppen. Till exempel kan man tänja vissa kroppsdelar samtidigt som man håller emot i andra. Man arbetar med många små muskler i kroppen som aktiveras och bygger därigenom upp styrka, smidighet och kroppsmedvetenhet, förklarar Leela.
Rigorös utbildning
Iyengaryoga är ett skyddat varumärke som kräver att lärarna först går igenom en rigorös treårig utbildning, fortsätter att gå fortbildningar och sedan inte blandar olika tekniker eller traditioner.
– Jag tycker att jag har haft glädje av min tidigare yogatradition och av alla andra utbildningar som jag har gått. Till exempel är jag också diplomerad gestaltterapeut. Eftersom iyengaryogan är så precis och har ett slags idealbild framför sig om hur ställningen ska eller inte ska se ut, kan många bli ganska upptagna av det. Då är det viktigt att man som yogalärare påminner om att det som egentligen är viktigt är det som händer i medvetandet, att man känner sig mer samlad, koncentrerad, lugn och närvarande efter ett yogapass.
En av bilderna på väggen föreställer B K S Iyengar i ställningen Setu Bandha Sarvangasana, eller Bridge Pose, vilket också är Leela G Hansens egen favoritställning.
– Det är en riktigt bra ställning för att samla sig och få ro i nervsystemet.
Hur gör du själv för att hitta balans i en stressad stund?
– Det beror på vilken situation jag befinner mig i. Egentligen tycker jag inte att det finns någon quick fix. Men om man har en regelbunden praktik som till exempel yoga, som gör att man samlar sig och blir mer medveten, då har man det med sig som en grundton i livet. Sedan kan det gå upp och ned, men man har sin grundton, som man kan hitta tillbaka till. Man stärker sitt nervsystem och blir mer stabil, även om ingen av oss blir fulländad.
Det finns så många medvetna, duktiga unga människor, många fler än när jag var ung.
Vad tycker du om yogans roll i dagens samhälle, med den ofta aggressiva ton som finns i diskussioner och på sociala medier?
– Jag tycker såklart att yogan kan vara en bra motvikt. Men är det verkligen så mycket negativt som händer? Eller är medier och andra snabba att ta upp just det, det är svårt att veta. Jag tycker också att det finns mycket positivt i samhället idag. Det finns så många medvetna, duktiga unga människor, många fler än när jag var ung.
Om fem år tror Leela G Hansen att intresset för yoga fortfarande är lika stort. Hon hoppas på en utveckling där yoga ännu mer är en självklarhet. Mindre yoga i samhället? Nej, det tror hon inte på.
– Idag finns ju ölyoga, hotyoga och ananasyoga, så nej, jag tror inte att intresset kommer att minska.
Vill fortsätta utvecklas
Själv vill hon fortsätta att utvecklas, dels genom att fortlöpande utbilda sig hos ”lärare som kan mer än jag”, dels genom att fortsätta undervisa i yoga.
– Det är fantastiskt att få vara med och tända den där yogagnistan. De allra flesta märker redan efter sin första yogaklass att de mår bättre och blir klarare i huvudet.
I många år åkte Leela till Indien för fortbildning, något som upphörde när B K S Iyengar gick bort 2014. Idag åker hon på retreat till Frankrike varje år och leder själv ett årligt retreat som snabbt blir fulltecknat.
Efter ett helt yrkesliv i yogans tjänst och passerad pensionsålder har hon inga planer på att sluta undervisa, tvärtom.
– Yogan är mitt största fritidsintresse! Min önskan är att ägna mer tid åt yogans filosofi. Att leda yogalärarutbildningar är utmanande men har också fördelen att man får stå för sina kunskaper på ett annat sätt. Man blir aldrig fullärd.
Intervjun gjordes 2019