Yogapanelens Johanna Hector: Så överlever du på en yogalärarlön
Går det att leva på en yogalärarlön – eller måste man driva studio och företag också?
Yogapanelens Johanna Hector svarar:
Vilken viktig och intressant fråga! Svaret är att det beror helt på. Om du idag går från ett etablerat jobb med okej månadslön har du kanske liknande månadskostnader som du behöver täcka upp för. Då kan det vara tufft att gå från en månad med fast inkomst till att nästa månad jobba timvis med klasser. Men mitt svar är: ja, det går!
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Jag kan dela med mig av min personliga resa. Jag började undervisa och få betalt som yogalärare när jag var runt 18 år. Jag hade precis tagit studenten och var upp över öronen förälskad i yoga. Jag var helt fri, hade ingen egen familj, väldigt låga månadskostnader och kunde tacka ja till i princip alla tider och dagar i veckan. Under flera år instruerade jag runt 20 klasser i veckan och reste på helgerna för att hålla workshops. Jag började på ganska låg timlön som då låg för mig runt 150kr i timmen och jobbade mig upp. Jag levde på min yogalärarlön.
Jag startade en enskild firma för att kunna utbilda mig och investera tillbaka min inkomst i mina studier. Jag gillade friheten och älskade att undervisa. Efter några år började jag även utbilda för andra företag och startade så småningom min egen skola som idag är Global Yoga.
Jag känner flera lärare som inte gillar att driva företag, de vill endast undervisa och tar hellre timlön än fakturerar. De flesta studios är idag okej med att man undervisar på flera olika ställen, vilket är bra. Det viktiga är att vara professionell och lojal mot studion man är på och inte marknadsföra en annan studio samtidigt. Sunt förnuft helt enkelt.
4 tips från Johanna
Så det viktiga är att du ställer dig själv lite frågor för att kunna svara på om DU kommer kunna leva på en yogalärarlön:
1: Gör övergången långsamt: Har du en annan inkomst idag, kan du behålla delar av den och börja undervisa så smått för att få erfarenhet, knyta kontakter och elever för att så småningom kunna boka in fler klasser där du verkligen är efterfrågad som lärare?
2: Hur ser en ideal vecka ut för dig? Hur många klasser undervisar du, när och vilka dagar? Kan du jobba helger? Kan du hoppa in på vikariat? Utgå från din dröm och räkna sedan ihop en klassisk budget: Vad har du för månadskostnader och vad behöver du få in för att täcka dessa varje månad?
3: Var redo att bygga din karriär långsiktigt: Att börja undervisa yoga kan man göra ganska snabbt men att bygga en hållbar karriär är en annan femma. Hur ser livets planer och drömmar ut för dig långsiktigt? Jag känner många som gått ut starkt för att sedan tappa sitt eget utövande och utveckling och snabbt därefter blivit utbrända och tappat kärleken till att undervisa. Vilka förebilder inom branschen har du? Hur har de gått tillväga och vad är det du beundrar hos dem?
4: Våga vara sann mot dig själv: Jag fick flera gånger chansen att starta en egen yogastudio men jag visste att det inte var för mig, jag ville inte öppna och stänga, ha hand om personal, lägga schema och ha höga fasta kostnader. Även om alla erbjudande lockade och mitt ego ofta blev smickrat fick jag känna in och vara sann mot mina värderingar, hur vill jag leva, vad är det med yoga som jag älskar och hur jobbar jag bäst och mest med det! Vad är det med yogaläraryrket som DU älskar?
Med värme, Johanna Hector – Global Yoga
Ulrica Norberg: Att driva studio innebär oerhört mycket administrativt arbete
Yogapanelens Ulrica Norberg svarar på samma fråga:
Denna fråga har inget enkelt svar. För det beror på. Om man till exempel har arbetat länge och är kunnig, rutinerad samt motiverad och tycker om att vara i rörelse och byta arbetsmiljö, så absolut går det att leva på en lön.
Man behöver inte driva studio eller hålla utbildningar. Du kan arbeta med företag, hålla föreläsningar, kurser och workshops. Att driva studio och utbildningar kan verka fantastiskt, men det är oerhört mycket administrativt arbete och mycket mer tid man lägger på kringliggande aspekter än att undervisa.
Så jag skulle säga att börja med att känna på detta med att undervisa. Men se till att samtidigt ha ett ”vanligt” arbete.
Sedan kan du kanske gå ner i tid och undervisa lite mer. Det är alltid skönt att inte låta undervisningen vara enda inkomsten. För om du blir sjuk så uteblir en stor del av din inkomst, och då krävs det att man har goda försäkringar samt förstår att arbetet som yogalärare också handlar om att driva sitt eget företag med allt vad det innebär.