Johanna Hector: Välj yogaform efter person och stil
Hur väljer man egentligen rätt yogaform i ett alltjämt växande utbud och vad är det för faktorer man ska titta efter? Vi har pratat med den erfarne yogaläraren Johanna Hector (tidigare Andersson) för att få en hint om hur man bäst navigerar och lyssnar till sin inre yogakompass.
– Jag har aldrig brytt mig om vilken stil av yoga jag utövat eller vad yogan har hetat, först och främst har jag inspirerats av läraren och därefter testat en klass, säger Johanna Hector, en av grundarna till mojo- och globalyoga samt certifierad yogalärare.
På den tiden, i början av 2000-talet, fanns inte Youtube och Facebook, så istället beställde Johanna hem böcker från USA och läste om olika lärare.
– Jag kände att det fanns något väldigt lockande i det de beskrev, säger hon.
Johanna befann sig i Swaziland i Sydafrika på ett gymnasiestipendium, när hon på allvar fann yogan.
Nackdelen är att uppmärksamheten av yoga inom media kan upplevas som smått hysterisk och det som först var inspirerande kan bli ett tvång.
– En indisk kvinna höll i yogapasset och där fanns människor från flera olika länder. Att bara göra något för mig själv som var helt prestationslöst var fantastiskt skönt och precis vad jag behövde.
Väl hemma igen, i Göteborg, fortsatte hon att plugga och gick regelbundet på bodybalance.
– Jag tyckte om att vi fick röra oss till musik och att det var förkoreograferat, då behövde man inte titta så mycket på instruktören utan man kom djupare in rörelsen och det var väldigt meditativt. Sedan kände jag att jag ville fortsätta förmedla den känslan som yogalärare.
Eftersom hon redan var lärare i dans blev det naturligt att fortsätta att undervisa i yoga efter ett antal yogalärarutbildningar. De vanligaste frågorna hon får är ”vilken yoga ska jag välja och hur ofta ska jag yoga”? Hon beskriver sig som tudelad till att kategorisera yogan.
– Vi stänger in oss i fack och jag förstår att man vill hitta rätt, folk behöver guidning och jag brukar säga att man ska välja efter de personer vars stil man gillar. Hur ofta man ska yoga beror på vad man är ute efter, vill man kunna praktisera avancerade positioner så rekommenderar jag att utöva yoga fyra till fem gånger i veckan. Men som sagt, det beror helt på vad man vill ha för resultat.
– Yogavärlden har öppnats upp mycket mer och kan man hantera det på rätt sätt är det fantastiskt. Nackdelen är att uppmärksamheten av yoga inom media kan upplevas som smått hysterisk och det som först var inspirerande kan bli ett tvång.
Johanna ser idag ett ökat behov av fysisk yoga i kombination med teori och filosofi.
– För mig är en bra lärare någon som utmanar mig att gå längre in i positionerna på mattan och som även inspirerar mig mentalt och själsligt.
Egen påfyllning hämtar hon från onlinetjänster och sammanräknat tre månader per år åker hon iväg på olika lärarutbildningar och retreats. Stora inspiratörer är Maty Ezraty, Ana Forrest, Shiva Rea med flera.
– Men man behöver inte resa utomlands, retreat kan man göra var som helst. Exempelvis ute på landet hemma i Sverige, man bestämmer sig bara för att den här veckan handlar jag inget extra och stänger av mejlen och mobilen. Sedan laddar man ner en yogalärare online som man yogar för varje dag i en vecka.
Tillsammans med Monica Björn grundade Johanna för ett par år sedan mojoyoga och hot mojo. Till hösten lanserar de den nya klassen yoga for athletes tillsammans med Sats, ett 45 minuter långt pass med fokus på funktionell rörlighet och styrka speciellt anpassad för den som tränar tufft.
– Vi hoppas nå dem som vill yoga för att bli en bättre löpare eller för att prestera bättre inom sin idrott.
Syftet med mojokonceptet är i stora drag att alla ska få chansen att yoga.
– Det började med att vi hade varit i USA och upplevt klasser där alla yogade tillsammans; studenten, kostymnissen, småbarnsmamman.
Hon menar att det finns många fördomar idag bland dem som aldrig har testat yoga, och att de känner sig exkluderade från den så kallade interna yogaklubben.
– Vi tog därför bort all filosofi och la till musik så att det inte behöver vara tyst under yogapasset, det blir en mjuk introduktion och inspirerar till att sedan utforska yogan vidare. Redan efter en månad ser deltagarna skillnad och då bli man motiverad att fortsätta.
Så väljer du rätt yogaform
- Fundera på varför du vill börja med yoga, är det för att bli rörligare, för att kunna stå på huvudet eller för att stressa ner?
- Fråga i sociala forum om det är någon som kan rekommendera någon yogaform.
- Bra om studion ligger nära bostaden.
- Testa onlinetjänster med olika lärare, ofta kan man prova ett par dagar helt kostnadsfritt.
- Botanisera i yogaböcker.
- Det absolut viktigaste är att man hittar något som man vill göra ett par dagar i veckan. Du måste tycka att det är kul, och se resultat.
- Döm inte ut yogaformen om du är missnöjd med läraren, testa då en annan lärare istället.
- Välj yogaform efter den stil du gillar.
En helg i mjukiskläder på Johannas vis
Så här enkelt skapar du en retreat på hemmaplan:
- Åk ut till landet eller stanna kvar i lägenheten för en vecka eller ett par dagar.
- Handla inget extra under dessa dagar.
- Stäng av mejlen och mobilen.
- Ät mycket bär, frukt och grönt och förbered för smoothies och gröna drinkar.
- Förbered maten noga och laga vegetariska rätter i förväg som du lätt kan plocka fram ur kylen/frysen.
- Ladda ner en yogalärare online och yoga för denna varje dag.
- Lägg upp ett schema och varva meditation med yoga och promenader i naturen.
- Drick mycket vatten.
- Bär mjuka och bekväma kläder.
Tillbehör: Meditationskudde eller meditationsstol, yogamatta, ögonkudde, filt, spikmatta, kuddar/bolster, dator för att lyssna på musik eller yoga online.