Intervju: Yogaläraren Miroslava Koch Jelacic om utbrändhet, nedlagd yoga och vägen tillbaka
Det finns områden där yogan länge varit, och fortfarande är, underrepresenterad. Det handlar om områden som vi i en reportageserie för några år sedan valde att kalla socialt utsatta.
Vi på Yoga för dig blir påminda om denna obalans gång på gång. Senast i samband med vårt årliga arrangemang Yogagalan.
Dessutom var några av mina deltagare i riskgrupp. Alla var väldigt förstående och tacksamma över att jag var noga med säkerheten.
Till galan fick vi nomineringar från många av Sveriges hörn. Men inte från alla.
De områden som vi nämnt här ovan var närmast obefintliga. Och det finns anledning att tro att denna obalans inte bara gäller Yoga för dig och Yogagalan, utan att den gäller all yoga.
Djupt personligt och samtidigt allmängiltigt
Vi kontaktade yogaläraren Miroslava Koch Jelacic, för att få en bild av vad som hänt sedan hon för drygt tre år sedan emottog hedersutnämningen Årets insats i socialt utsatta områden på Yogagalan.
Hon valde att svara via mejl, och inom några dagar kom ett långt brev, både djupt personligt och allmängiltigt.
Om en yogaverksamhet som tvingats stänga i spåren av pandemin.
Om en yogalärare som själv gick in i väggen.
Om ett nedlagt skolprojekt som syftade till att ge elever yoga och meditation.
Och om elever som längtar tillbaka till studion.
Ett utmanande år
– 2020 har varit utmanande på alla sätt och vis. Ett mycket tungt år för mig personligen, då jag förlorade min pappa i sviterna av covid-19 i våras och jag fick hantera allt kring dödsbo själv då min bror bor i New York.
Sorgen finns fortfarande där, förklarar hon, då de stod varandra nära.
– Jag fick själv corona våren 2020 och fick ställa in stor del av yogaklasserna. Sedan gick pappa bort och jag funderade mycket på hur jag skulle göra med yogan och valde att ställa in hela vårterminen. Jag kunde inte erbjuda den säkerheten som efterfrågades med två meters avstånd (liten sal) och kunde inte heller göra rent mattorna efter varje klass. Dessutom var några av mina deltagare i riskgrupp. Alla var väldigt förstående och tacksamma över att jag var noga med säkerheten.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Till sommaren 2020 hade Miroslava sin allra första yogaretreat inbokad med sju deltagare. Resan skulle gå till Maltas systerö Gozo.
– En magisk ö. Jag skulle hålla i morgonyoga på hotellets takterrass och kvällsyoga på Gozos fantastiska klippor. Hotell var bokat, flygbiljetter inköpta. Men så kom corona och i maj 2020 var det bara att slänga in handduken. Jag fick ställa in hela yogaresan.
Ställde in yogan i Akalla By
Till hösten var Miroslava osäker på hur hon skulle göra med yogan i Akalla By.
– Jag ville så gärna starta upp en yogakurs men våren hade varit så tuff att jag inte vågade binda upp deltagare till en kurs och valde istället drop-in-verksamhet. Jag bytte till en större sal i Akalla By, deltagarna anmälde sig en vecka i taget utan bindning, så som det passade varje enskild individ. Yogadeltagarna hade sina egna yogamattor med sig.
Inställt skolprojekt
Höstterminen på Husbygårdsskolan där Miroslava tjänstgör som lärare inleddes med att skolans rektor tog bort de så kallade energipassen på morgnarna, ett projekt som syftet till att alla elever skulle få en aktiv start på dagen med olika former av fysisk aktivitet, bland annat yoga.
Utmaningen att få till energipassen enligt den vision som skolans rektor, Magnus Duvnäs hade haft, blev helt enkelt för stor, säger Miroslava.
– Främsta orsaken var morgontrötta elever och det fungerade inte att ha en så stor satsning där elevernas lektionsstart sköts upp en halvtimme, när endast cirka 60 procent av eleverna kom till energipassen. En alldeles för stor del av eleverna skolkade från energipassen och nyttjade tiden som sovmorgon istället. Det i sig skapade en irritation hos lärarna, eftersom elevernas schema förlängdes och dagarna blev längre.
En start tro på meditationens kraft
Miroslava valde att trots detta fortsätta att inleda sina lektioner med introduktioner till korta andningsövningar och medveten närvaro.
– Jag tror starkt på meditationens kraft som ett sätt att lugna kroppen och sinnet samt reducera stress som många barn lider av idag, men det var blandat intresse från eleverna och inte alltid så lätt att genomföra.
Miroslava säger att hon skulle ha fortsatt med andningsövningarna om det inte varit för att hon, som hon uttrycker det, hade kraschat totalt i oktober.
– Nu är jag sjukskriven på heltid för utmattningssyndrom. Jag trodde att jag hade alla verktyg för att inte hamna där jag är idag, men så fel jag hade. Att se sina egna mönster, se mekanismer och strategier som längre inte fyller någon funktion tar tid, men framför allt tar det tid att bryta dessa mönster, att lära om, lära nytt och bara vara.
Ska göra henne till en bättre yogalärare
Miroslava tänker att denna erfarenhet kommer att göra henne till en bättre yogalärare.
– Jag har förstått att yogan verkligen är mitt liv. Jag vill förmedla och inspirera andra människor, att våga se sin egen storhet och att man duger precis som man är. Jag är i återhämtningsfasen nu och det får ta den tid det tar att återhämta sig helt.
Hon hoppas att en av dörrarna som ska öppna sig är möjligheterna till vidareutbildning, hon vill gå ett 500-timmars Teacher training-program.
– Jag vet att jag har så mycket att erbjuda men först ska jag se till att hjälpa mig själv bli stark innan jag slänger mig ut och börjar hjälpa andra.
Elever hänvisades till Youtube
Något riktigt alternativ till den yoga hon hade erbjudit sina elever kunde hon inte rekommendera.
– Till mina yogadeltagare i Akalla By lade jag upp en instruktiv video (solhälsning) på min Facebooksida Komoyoga som jag hade hittat på Youtube. Jag rekommenderade dem att göra åtminstone tre solhälsningar om dagen.
Det har varit svårt med träning överlag, säger hon.
– Stockholms stad har även stängt ner alla sina simhallar och ställt in alla sina gruppträningar inklusive gym. För vår del här i Akalla/Husby/Kista är den närmaste simhallen den i Husby, och den är stängd sedan december. Vad gäller yoga är den närmaste yogastudion som jag känner till tio minuter. När jag har råkat stöta på någon av mina yogadeltagare ute på promenad i området har personerna berättat att de praktiserar lite yoga hemma men hoppas få återgå till att yoga med mig.
Lär sig se vanor och tankemönster
Miroslava får nu professionell hjälp, bland att måste hon lära sig att se sina vanor och tankemönster.
– Vad gäller min egen hälsa fick jag i första hand hjälp av min husläkare och psykolog på Husby Akalla vårdcentral som i sin tur remitterade mig till stressmottagningen vid Fridhemsplan.
Miroslava blev antagen till stresshanteringsprogrammet efter at ha fullföljt olika tester som pekade på en svår grad av utmattning. Rehabiliteringsprogrammet pågår fram till maj och består av psykoterapi, fysioterapi och arbetsterapi.
– Nu får jag helt enkelt hjälp med att se mina vanor, tankemönster och hur jag kan förändra dessa med små myrsteg, för att sakta, sakta bygga upp mig själv på nytt. Jag måste lära mig att vara snäll mot mig själv, släppa kontrollen och tysta den inre kritikern som gapar och dömer. Familj och vänner finns här för mig och det är jag tacksam för.