Vi träffar Helena Wintre mellan årstider och prestationsperioder
Möt yogaläraren Helena Wintre, som här talar om drömmar, längtan, och vikten av att behålla fokus. Och om swimrun.
Södermalm en varm dag i augusti. Jag tar trapporna upp från tunnelbanans morgonrusning, och blir sedan stående vid ett övergångsställe i väntan på att höghastighetscyklarna, drivna både av manuell kraft och av el, ska passera. Med viss tvekan följer jag den i mobilen förprogrammerade rutten. Och mycket riktigt, efter att ha korsat Götgatan och Repslagargatan, är det magkänslan som segrar när det visar sig att adressen istället ligger österut, i riktning mot Katarina kyrka. Medan mina steg, som inte längre är kidnappade av Google Kartor, hastigt flyger runt nästa kvarter, och nästa, i hopp om att vinna några dyrbara sekunder och hinna fram till mötet i tid, kastar solen långa skuggor mellan husfasaderna.
Träffa Helena Wintre på Yogagalan den 7 februari!
Det är fortfarande varmt, även om löven hunnit gulna och falla till marken. Man glömmer det från år till år, men fascinationen över sensommarljuset kommer alltid tillbaka. Och vilken lycka det är. Ungefär som den där pirriga känslan man hade när man skulle välja bänkpapper och bokomslag inför den allra första skoldagen, eller att plötsligt bli varse den bortglömda godisgömman längst in i skafferiet. För att inte tala om glädjen som infinner sig när den, under flera månader undanstoppade grovstickade favorittröjan, slutligen omfamnar kroppen igen. I övergången mellan två årstider blir kontrasterna tydliga, och det ska senare visa sig att den intervju jag är på väg att fullfölja, kommer att handla mycket om just det – mellanrummet.
När Helena Wintre möter upp i yogastudion på Högbergsgatan i Stockholm, är det med ett leende och ett sagolikt lugn som smittar lika lätt som tonerna ur isländska Sigur Rós album Valtari. Trots en intensiv arbetsperiod med mycket planering, logistik och undervisning, är hon högst närvarande. Ett år har gått sedan Helena öppnade sin andra studio, och den är med sina många kvadratmeter, helt klart en av Sveriges till ytan största yogastudior. I dagsläget är 30 yogalärare knutna till verksamheten, som erbjuder 72 klasser i veckan. Att Helena Wintre, som hållit på med yoga i över 15 år, skulle bli entreprenör var dock inte ett självklart val. Under uppväxten i en förort till Stockholm, närmare bestämt i Viksjö i Jakobsberg, lockades hon av att prova lite olika saker, men en ledtråd till hennes yrkesval, säger hon, kan finnas i den andliga biten.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
– Det andliga bär vi alla inom oss, och jag har fina minnen från när jag var liten, när man börjar tänka andliga tankar och upplever att världen blir utökad. Jag kan se samma sak hos mina döttrar. Man blir medveten om att det finns en annan närvaro bortom det vi gör i vår vardag, en inneboende magi, säger Helena Wintre.
– Jag tror att vi alla har sådana minnen, men så kommer man in i prestationsperioder i livet då man ska plugga, jobba och bli något, men det andliga ligger därunder och väntar på att bli medvetandegjort igen, och många bär på en längtan att återuppväcka den känslan.
Hon menar att det kan räcka med att ta en promenad ute i naturen för att skifta fokus.
– Jag har vuxit upp med långa somrar ute i skärgården och där är det så naturligt för mig att en djupare närvaro infinner sig. Nu när jag är äldre går jag och yogar, och det är längtan efter det där som jag har upplevt som barn som jag eftersträvar att uppleva på mattan också. Det är så lätt att den andliga dimensionen försvinner i en skol- och jobbmiljö. Man pratar inte heller om andlighet, så yogan fyller en funktion där, att ge uttryck för de tankar och känslor som vi alla bär med oss.
Som tonåring designade och sydde Helena Wintre sina egna kläder, och därifrån var steget inte långt till att under gymnasieåren utbilda sig till damskräddare.
– Jag har alltid följt det jag tycker är roligt. Egentligen skulle jag ha gått ekonomisk linje, och på den tiden fanns det inte så mycket att välja på. Men så ändrade jag mig i sista sekund, jag tyckte inte att det var roligt med matte och ekonomi, och sökte istället in till en beklädnadsteknisk linje på S:t Görans gymnasium. Sedan visade det sig att det inte riktigt var vad jag ville göra, så därefter läste jag till marknadsekonom.
Maria Boox och Lotta Bertilsson har betytt så enormt mycket för yogans utveckling, många har hittat yogan via dem.
I samma veva började hon jobba extra på ett gym och blev snabbt engagerad i företagsvärlden.
– Det tyckte jag var jätteroligt. Jag tror att allt man gör har en röd tråd oavsett hur spretigt det kan se ut emellanåt.
Allt rullade på i snabb takt och Helena hann på bara ett par år starta upp ett eget klädföretag med träningskläder, och börja jobba för Safe och Les Mills, där hon så småningom blev koordinator och marknadsförare, samtidigt som hon jobbade som instruktör på Sats. Därefter provade hon yoga på Yogashala Stockholm.
– Maria Boox och Lotta Bertilsson har betytt så enormt mycket för yogans utveckling, många har hittat yogan via dem, säger Helena.
– När Sats började med yogaklasser letade de bland sina instruktörer med yogavana, och på den vägen är det. Jag och Josephine Selander lärde känna varandra på Sats och Les Mills, och vi höll vår första klass tillsammans på Sats efter att endast ha gått en fyra dagar lång utbildning.
De kände att de vill ha en mer gedigen yogautbildning och åkte därför till USA och gick en 200 timmars ashtangayogalärarutbildning på It’s yoga i San Fransisco, eftersom det inte fanns några långa yogautbildningar i Sverige på den tiden.
– I San Fransisco gick vi på massor med yogaklasser och kom i kontakt med anusarayoga.
Redan under den allra första klassen kom idén till henne om att öppna en egen yogastudio.
– När jag klev in i salen var det en sådan otroligt härlig stämning med mycket glädje, och sättet man använde för att lära ut yogan, med mycket teknik och linjering, tilltalade mig.
När Helena sedan kom hem till Stockholm igen började hon undervisa på It’s yoga och Sats. Sedan hittade hon lokalen för yogastudion på Södermalm, där hon för övrigt har bott i över 20 år.
– Det blev anusarayoga för hela slanten. Sedan gjorde jag och Josephine Selander en Indienresa till Pattabhi Jois ashtangayogacenter. Vi har följt varandra genom åren, hon har skrivit böcker, skapat konceptet Viryayoga och hållit sina utbildningar, och jag har jobbat på hennes utbildningar och hon har undervisat i min studio.
Jag frågar hur hon tycker att yoga gör skillnad i hennes liv, och hon svarar att det är svårt att definiera.
– Yoga är en del av livet, det är svårt att särskilja den när den är så integrerad efter många års praktiserande. Yogapraktiken på och utanför mattan ändrar sig hela tiden, men skillnaden i mitt liv är att den hjälper mig att hålla en grund och ett flöde.
Hur gör du för att få syn på, och bli medveten om, dina drömmar?
– Drömmar för mig är en vision av livet, det behöver inte vara i framtiden, utan kan vara här och nu. Hur vill du uppleva ditt liv? Försök skapa en bild och en känsla som väcker något i dig som ger kraft och mening. Jag måste hela tiden skala bort allt som inte är viktigt, annars glömmer jag bort vad det är jag vill och då blir det bara de vardagliga uppgifterna som jag fokuserar på. Fråga dig själv vad som är bra i livet och vad du är glad över, skapa dig en bild och en känsla för hur du vill uppleva din vardag.
– Att varje dag göra så gott man kan och lära sig av misstagen, är också ett bra förhållningssätt. Samtidigt kan det finnas saker i livet som man inte är nöjd med, och då får man fundera på hur man kan transformera det till någonting konstruktivt. Det kan ta olika lång tid och vara svårt. För en del går det fort, men jag är en ganska tålmodig person. Man är olika, jag är ingen snabb förändrare, jag måste gå och klura på saker ett tag, sedan kan förändringen komma snabbt.
– Det jag pratar återkommande om på mina yogaklasser handlar om att vi måste fråga oss själva om det som är viktigt, vad man står för och den man vill vara, och göra sitt bästa efter livets förutsättningar. Vi vill växa som människor och det kan vi göra varje dag bara genom att ta plats i våra liv. Det finns ett bra uttryck på engelska som heter ”show up”. Det kommer alltid finnas mycket att jobba på, och man kan tycka att man inte har kommit någonstans, men vi kan göra så gott vi kan med det vi är och det vi har.
Så värst många motgångar har hon inte behövt hantera genom livet, men när hon började med yoga väcktes en känsla i henne att hon satt fast, och att hon behövde göra något annat som var meningsfullt för henne som person.
– Men det var jättesvårt att bryta de invanda mönstren, då jag hade ett jätteroligt jobb, samtidigt som det fanns saker jag inte trivdes med som tog mer och mer plats. I samband med att jag blev gravid och fick min dotter så gjorde jag förändringen.
– Jag var i sjunde månaden när jag startade min första yogastudio här runt hörnet, så mina barn är i allra högsta grad uppväxta på en yogastudio. Yogastudion har gett mig friheten att kunna ha med mig barnen överallt.
Hur ser du på längtan och hur viktigt är det att ha en längtan?
– Längtan är en stor del av vad som driver oss, det har med passion och kreativitet att göra, och det sätter igång något. Jag tror att vi ofta fastnar i att vi måste sätta ord på vad vi vill, och att vi måste ha en plan och sätta upp ett mål, men en längtan är innan det är något annat, det är något bortom det jag ser eller kan sätta ord på just nu, den känslan är djup och sätter igång något.
– När jag tittar tillbaka så ser jag att jag har trott att jag måste ha en plan för framtiden, men jag visste bara inte hur min plan såg ut, och jag tror att det är därför jag har följt min känsla. Den har guidat mig bra. Jag ser bilder mer, och drömmar, och känner längtan och passion. Varje människa har sin uppväxtmiljö och sina erfarenheter, men jag tror att längtan väcker en nyfikenhet, som tar oss framåt.
Vad är viktigt under uppväxten för att få syn på sin längtan?
– Längtan hänger ihop med passion och nyfikenhet för mig. Mina föräldrar är snälla och grundade, och de har gett mig och min syster mycket frihet, de har inte styrt våra livsval och jag har fått testa mig fram, och lära mig av misstag. Det som är viktigt tror jag, är att ge barn utrymme för att uttrycka egna tankar och känslor utan att tillrättalägga, vi har en naturlig längtan, nyfikenhet och passion i oss.
Vad är yoga för dig?
– Om jag ska säga något som är grundläggande med yoga för mig, så är det ju att vi är perfekta precis som vi är, det gäller bara att komma ihåg det, och vi kommer till yogan för att minnas det vi är.
– Det är lätt att söka sig till yogan för att vi tänker att den ska göra oss bättre eller fixa till något med oss, men det finns inget som behöver fixas till.
Vilka är för- och nackdelarna med att driva en egen yogastudio?
– Fördelen är att jag kan bestämma över min egen tid, att jag får jobba med min passion, och lära känna massor med fina människor.
– Att driva två lokaler är ett stort ansvar. Som tur är har jag fantastiska människor som jag jobbar med, och jag lär mig hela tiden att delegera arbetet mer och mer.
Hur gör du för att behålla glädjen i jobbet, när administrativa arbetsuppgifter periodvis dominerar?
– Genom att vara medveten om vad jag lägger tiden på, och varför, hur det är kopplat till den större intentionen med vad vi gör. Det finns alltid små saker att göra, men jag försöker sortera ut vad som är viktigt och lägga fokus på att få det gjort.
– Jag sköter inte heller administrationen själv, som tur är. Tekniken blir också bättre och bättre. Nu ska vi exempelvis få ett bättre bokningssystem som kommer underlätta det administrativa arbetet. Man får försöka förfina allting, och det är kul i sig.
Vad beror din framgång på?
– Om jag tittar tillbaka på det jag har åstadkommit, är det med inställningen att det kommer att gå, jag ser inte så många eller stora hinder. Vi kan göra det mesta om vi bara hittar de rätta vägarna, jag omger mig med fantastiska människor och att driva en studio innefattar receptionspersonal och yogalärare.
– Ju mer studion växer desto mindre handlar den om mig som person, studion får ett eget liv och en egen personlighet. Det är väldigt häftigt att kunna vara mer i bakgrunden och se det, att få vara en del av det.
Krävs det inte en stor portion självkännedom för att upprätthålla ett gott samarbetsklimat?
– Det uppstår färre konflikter om man pratar och kommunicerar med varandra. Konflikter beror oftast på missförstånd, och missförstånd försöker man lösa. Jag vet själv hur viktigt det är att ha en chef som uppskattar engagemang och egna idéer hos sina medarbetare.
– Då känner man att man utvecklas, och blir mer delaktig. Jag försöker se och ta till vara människors egna unika egenskaper, vilket gör att vi hela tiden skapar och växer tillsammans.
Hur ser din övriga träning ut?
– Jag tycker det är roligt att utmana mig själv, och har alltid löptränat. För två år sedan anmälde jag och en kompis oss till en crawlkurs, med målet att sommaren därpå delta i ett swimrunlopp. Vi fick träna på alla fyra simsätt, och det var otroligt kul att som 46-åring göra något helt nytt. Sedan sover man så gott efter simträning också.
– Swimrun är egentligen helknasigt, man ser lite knäpp ut när man springer omkring i en våtdräkt. Jag skrattar lika mycket som jag springer när jag deltar i ett lopp, men det är utmanande och roligt.
– Förutom loppet förra sommaren har jag genomfört ett förra helgen, och ett tidigare i sommar. Jag är helt fast i simningen nu, det är så himla kul.
Hur behåller du ditt fokus?
– Genom meditation, löpträning, simning och promenader. För mig handlar det mycket om att jag måste röra på mig, i kombination med stillheten, med yogan och med andetagen. Jag måste få ihop kroppen, annars hamnar jag alltför mycket uppe i huvudet.
Vilka är dina mål i livet idag?
– Vi har precis startat upp och kommit igång med den nya studion, nu handlar det om att utveckla den. Det är lätt att vara kvar i det gamla tänket, och det finns många oskrivna blad. Jag har en ambition så klart, men exakt hur allt ska se ut håller precis på att ta form.
– Min tanke med att öppna en till studio, är att det ska vara en plats för människor att komma tillbaka till. Att få återupptäcka sig själva hela tiden, att yogastudion är en plats där man känner sig hemma i sig själv, och där man kan grunda sig själv.
– Yoga är en del i att vi kan utvecklas och växa. Det finns en massa möjligheter nu och det är jättespännande, avslutar Helena Wintre.
Helena Wintre – med tålmod som styrka och svaghet
Bor: Södermalm, Stockholm
Familj: Sambo och två döttrar, elva och nio år
Aktuell med: Har nyligen öppnat en av Sveriges största yogastudior.
Senast sedda film: Alice i Spegellandet, med min elvaåring
Senast lästa bok: Ljuset vi inte ser, av Anthony Doerr
Favoritasana: Hunden, den har liksom allt.
Längtar efter: Promenad och picknick i skogen med vänner och familj. Jag har alltid en längtan efter träd, och havet.
Äter helst middag med: Min familj
Stark sida: Tålmodig
Svag sida: Tålmodig(!)
Vill påverka och förändra: Synen på oss själva, vi är fantastiska och grymma som vi är.
Viktigaste vändpunkten i livet: Att få barn.
Senaste vägskälet: När jag tog beslutet om att öppna en till studio.
Största utmaningen idag: Alltid att hålla fokus på de rätta sakerna, det som är viktigt.
Förebild: Min farmor som är 90 år och en superkvinna, hon är klok och kärleksfull och har alltid funnits där för mig.
Inspireras av: Mina barn, fotokonst, naturen, böcker, ljusets olika skiftningar och speglingar.
Favoritårstid: Alla på sitt eget sätt, men sommaren om jag måste välja.
Roligaste yogaminne: Ojoj, jag och Josephine har många roliga från Indien som jag inte ska berätta om här… Annars så är det när vi var i San Fransisco på yogalärarutbildning, det var så många nya dörrar som öppnades.