Härskarteknik – uppskruvat tonläge när Yogapanelens råd till traumatiserad elev ifrågasätts
När experterna i Yogapanelen tidigare i år fick frågan från signaturen Carina, som lider av trauma och ”kämpar i vardagen” och undrar om det finns övningar som kan passa henne, var Göran Boll en av paneldeltagarna som svarade.
Carina förklarar för Yogapanelen att hon är utbildad inom mediyoga. Hon skriver också att hon varit i kontakt med Josefin Wikström som utbildar inom traumaanpassad yoga, men då hon inte såg svaret från Josefin valde hon att söka råd också hos Yogapanelen. Du kan läsa frågan och Yogapanelens svar här.
Reagerade starkt och ville följa upp svaren
När yogaläraren Veronica Jäderlund (som Yoga för dig intervjuade inför Yogagalan 2020) läste Göran Bolls svar reagerade hon starkt.
Hon skrev till Yoga för dig och de deltagare i Yogapanelen som svarat Carina och förklarade att hon tar frågan på mycket stort allvar. Hon skriver att hon vidareutbildat sig inom kroppsbaserad stress- och traumahantering i flera år och nu utbildar sig inom traumaanpassad yoga och ”kände att svaren behövde följas upp och utvecklas för att ge en tydligare bild av vad trauma faktiskt är”.
Förminskar det komplexa
Med hänvisning till Göran Bolls svar skriver hon: ”Här vill jag börja med att jag inte alls motsätter mig att vi pratar om de filosofiska och esoteriska delarna av yoga. Jag tror att det är en viktig del av vår existens och en styrka som följer då yogan är så omfattande.
Just i det här sammanhanget anser jag dock att reducera det komplexa som trauma är till obalans i våra chakra är att brista i det ansvaret jag menar att vi har. Särskilt i de auktoritära rollerna som en får som utbildare och expert i en yogatidning.”
Risk för att skuldbelägga
Veronica Jäderlund skriver vidare: ”Det finns mycket forskning som visar vad som faktiskt hjälper som traumahantering, där yoga är en av de behandlingsmetoderna, och det omfattar vissa specifika aspekter och faktorer (bland annat psykoedukation, rörelse, medveten närvaro, fokus på agens och förmåga att påverka).
Formuleringar så som ’oförmögen’ att processa känslor kan också ytterligare skuld- och skambelägga personer som varit utsatta för trauma. Och att fokusera på ’nedre triangeln’ vid eventuella sexuella trauma kan vara triggade med risk för återtraumatisering.”
Oerhört komplext och mångbottnat
Göran Boll svarar: ”Det känns som att du läser mig och det jag skrev i Yoga för dig-inlägget aningens slarvigt. Jag ’reducerar’ inte komplexa trauma till ’obalans i våra chakran’. Tvärtom. Jag har arbetat med människors mående sedan 1996 och vet att trauman och psykisk ohälsa av olika slag kan vara något oerhört komplext och mångbottnat. Jag tar detta på oerhört stort allvar.”
Guidar utifrån de kunskaper Carina redan har
Göran Boll skriver vidare: ”Det du ordagrant läser mig säga till signaturen Carina är att jag föreslår henne en enskild session med mig, som första alternativ – och som generellt svar, och ingenting annat – till en person som beskriver sig själv vara utbildad inom just mediyoga, och uttryckligen ber om konkreta råd (och som redan sökt Josefin Wiklund utan att ha fått eller sett svar, redaktionens tillägg), med speciella yogaövningar just för hennes behov – så guidar jag till yoga som jag utifrån hennes mediyogautbildning förstår att hon kan, övningar för första, andra och tredje chakrat plus hjärtchakrat.
Göran Boll hade önskat ”en enkel öppen inbjudande fråga”.
Skillnad på auktoritär och auktoritet
Göran Boll poängterar även Veronica Jäderlunds bruk av begreppet auktoritär, han skriver:
”Jag har synpunkter på en del formuleringar du använder i det du skriver nedan, bland annat auktoritär. Tror inte någon läsare kan uppfatta någon av medlemmarna i Yogapanelen som auktoritära, möjligen som auktoriteter – vilket språkligt är en helt annan sak. Jag upplever också redan från start ett grundläggande och tydligt ifrågasättande från ditt håll – i stället för att bara ställa en enkel öppen inbjudande fråga: Hur resonerar du när du skriver som du skriver?
Veronica Jäderlund svarar att hon alls inte anser att hon läst Göran Bolls svar Carina slarvigt. ”Tvärtom har jag läst det flera gånger och försöker få en bättre förståelse, därav min artikel och att jag kontaktar dig.”
Valde att inte kommentera
När Veronica väl publicerade artikeln på sin hemsida, valde hon att inte kommentera det Göran skrev om användandet av begreppet auktoritär, hon valde också att inte närmare gå in på den omständighet som Göran Boll lyft fram: Att Carina redan har kunskaper inom mediyoga.
Jag sökte Veronica Jäderlund med anledning av detta.
Göran Boll försökte göra dig uppmärksam på skillnaden mellan en auktoritär roll och den auktoritet som följer med vissa roller, exempelvis utbildarens eller expertens i en panel i en yogatidning.
Du har dock behållit formuleringen ”auktoritära roller” och valt att inte kommentera just denna reflektion. Jag tar gärna del av dina tankar kring den detaljen, allra helst som din artikel handlar just om yogalärare och deras ansvar.
”Härskarteknik” och ”auktoritär stil”
Veronica Jäderlund svarar Yoga för dig:
”Göran har rätt i att en auktoritet inte behöver vara auktoritär, men jag anser hans svar vara det och lät det därför den formuleringen stå kvar.
Exempel är att han med härskarteknik försöker få mig att känna att jag läst frågan slarvigt, och att jag ställt frågor till honom på ett felaktigt sätt.
Jag hade samma ton när jag ställde mina frågor till dig Mikael, och till Stefan, och fick av er ett trevligt, öppet och sakligt bemötande.
Jag valde att inte bemöta den delen av Görans svar då jag önskade dialogen fortsätta i saklig ton, men Göran fortsatte i sin auktoritära stil (och roll) att hävda att sin yogiskhet över mig.”
Kan ge en felaktig bild
Du visste inte, vilket Göran och övriga i Yogapanelen visste när de svarade, att Carina redan hade sökt Josefin Wikström (som kan betraktas som en auktoritet inom traumaanpassad yoga). Om du hade vetat det, hade det då förändrat din syn på Görans svar? Tror du att du hade reagerat på samma sätt inför Görans svar om du hade haft den kännedomen?
Veronica Jäderlund svarar att hennes reaktion hade varit densamma, och förtydligar:
”Att lyfta den esoteriska energiaspekten är inte vad som gjorde att jag reagerade. Det är att Görans svar, i min mening, inte utgår från det som bevisats verka som stöd vid behandling av PTSD. Och att hans svar faktiskt kan förvärra trauma.
Och att frågan och svaret lyfts i Yoga för dig gör att fler än Carina läser det, och då får en felaktig bild av hur yoga kan verka
Det i kombination med att Göran är en framstående lärare och utbildare inom yogavärlden, och att frågan och svaret lyfts i Yoga för dig gör att fler än Carina läser det, och då får en felaktig bild av hur yoga kan verka som stöd vid behandling trauma – för det kan det!”
Ifrågasatte källa
Veronica Jäderlund ställde sig även frågande till svaret från Yogapanelens Stefan Lagrosen och att den artikel som han hänvisar till inte alls visar att TM har god effekt som behandling vid PTSD.
Ifrågasättandet ledde till ett meningsutbyte mellan de två, som utmynnade i en djupare förståelse för hur komplicerat det kan vara att tolka vetenskapliga artiklar.
Blev bättre på att kritiskt läsa och tolka
Veronica Jäderlund skriver:
Stefans öppenhet för att samtala om artikeln hjälpte mig att bli bättre på att kritiskt läsa och tolka artiklar. Jag insåg att det var en del saker jag inte hade förstått.
Utifrån det jag (tror att jag) förstått drar vi olika slutsatser. Det kan vara så att med mer erfarenhet och kunskap så skulle jag dra samma slutsatser som Stefan, eller så är det så att våra olika ingångar gör att vi tolkar datan olika och att det finns utrymme för olika tolkningar.
Det här är det intressanta inom vetenskap som jag ser det, att vi kan vrida och vända, provprata och resonera oss fram för att fortsätta undersöka och studera och upptäcka ännu mer.
Enighet om att sätta eleven i första rummet
Yoga för dig anar en enighet kring vikten av att sätta eleven i första rummet, och att som yogalärare vara ödmjuk inför sina egna begränsningar.
Kring en del av frågeställningen anar Yoga för dig en stor enighet bland såväl experter i Yogapanelen som många andra ansvarsfulla yogalärare: vikten av att sätta eleven i första rummet, och att som yogalärare vara ödmjuk inför sina egna begränsningar.
Om du som yogalärare inte har kompetens och kunskap att hantera den situation som det innebär att ha en elev med trauma så bör du hänvisa eleven vidare, till ett sammanhang där personen har chans att komma vidare och i bästa fall bearbeta sina trauman.
Så hur gick det för Carina, kanske du undrar?
Carina skickade nyligen en hälsning till Yoga för dig med vilken hon tackar för att tidningen och Yogapanelen tagit upp hennes fråga. Carina har även fått kännedom om de invändningar som svaren gett upphov till.
Carina låter hälsa att hon nu ska fortsätta genom att ta kontakt med Göran Boll.
Josefin Wikström har meddelat Yoga för dig att även hon har haft kontakt med Carina och erbjudit vägar framåt.
Mer om yoga och trauma i Yoga för dig
Yoga för dig kommer inom kort att berätta mer om yoga, meditation och mindfulness vid behandling av trauma.