Trådtavlor och sackosäckar: Här är yogastudion med retrostil
I Vällingby finner vi en yogastudio som går i bruna, gröna och orangea toner. Med tidstypiska textilier och möbler från 1960-talet håller Tomas Sandehorn yogaklasser som skapar nya drömmar.
Retrostil, det är vad som genomsyrar atmosfären i yogastudion Yogaland i Vällingby i västra Stockholm. Tomas Sandehorn är i grunden civilekonom men för arton år sedan hittade han yogan och driver nu eget i den 165 kvadratmeter stora källarlokalen rakt under familjens lägenhet. Med fingertoppskänsla har han skapat en oas fylld med detaljer från 1960-talet.
”Vi satte en trend som verkligen blomstrade och det var en väldigt kreativ tid.”
– Vällingby byggdes som en ABC-stad (Arbete, Bostad och Centrum) i syfte att skapa en samlad bebyggelse där folk inom korta avstånd skulle kunna bo, arbeta och ha tillgång till butiker, samhällsservice med mera. Vi vill återskapa den andan med hjälp av den lokala placeringen och en tidstypisk inredning, säger Tomas, som håller klasser och utbildningar i kundaliniyoga och medicinsk yoga med inslag av gongar och klangskålar.
– Jag är tacksam över att få arbeta med det jag brinner för så nära bostaden och familjen, det är en hög form av lycka!
Lokalen inrymmer ett kontor, en stor sal med plats för yogaklasser och yogahäng, samt ett litet pentry varifrån olika teer sprider sin doft. Den stora familjehängmattan fungerar som en naturlig rumsavdelare. Fönstren ligger i två väderstreck; öst och väst, och skapar på så sätt ett flödande ljus som reflekteras mot de vitmålade väggarna, med undantag för en fondvägg klädd i en orangemönstrad retrotapet. Golvet täcks av en ekparkett som är mjuk att gå på och ger ett dämpat ljud.
Här och var hänger det noga utvalda tavlor, prydnadssaker och bonader i juteväv. Möblerna består bland annat av stringhyllor, sideboards i teak, fanettstolar, samt laminofåtöljer som Tomas hittat i secondhand-butiker, på nätet eller i miljöstugor.
– Teakmöbler är särskilt bra lämpade för återbruk i och med att det träslaget har små fibrer och inte spricker så lätt, i motsats till furu.
– Sveriges retrostil var när det begav sig känd över hela världen, vi satte en trend som verkligen blomstrade och det var en väldigt kreativ tid. På samma sätt kan vi hitta lekfullheten och det inre skapandet genom yogan när vi skalar av stressen från vardagen. Då hittar vi tillbaka till våra drömmar, och vad passar då bättre än att omge sig med en inredningsstil som bottnar i den filosofin och i ortens arkitektur?
Bumlinglampa, sackosäck, trådtavla, vaxduk från Marimekko, teaklampetter, saxlampor, ullfiltar designade av Viola Gråsten, teakskålar av Stig Sandqvist, allt är resultatet av ett gediget hantverk och solida material.
– Den hantverkskvaliteten eftersträvar vi även på mattan, yogan ger bestående effekter som gör att vi hittar tillbaka till vår intuition. Yoga handlar om att få kontakt med det som är, både det som är bra och det som är mindre bra, att möta och acceptera det – för att finna vår egen väg i livet.
Många elever fortsätter att yoga hos Tomas trots att de flyttat till en annan stadsdel, med lång resväg som följd. Ett gott betyg alltså, och han menar att den renovering som genomförts med hjälp av karmayoga har bidragit till de goda energierna i lokalen.
– Här ges människor möjlighet till läkning och återhämtning. Att vi omger oss med hantverk som någon stått och gjort för 70 år sedan gör den här platsen besjälad. Jag var inte ens född när de här sakerna tillverkades men uppskattar dem likafullt. De lever vidare och fortsätter vibrera sin kraft, det är fint.