Yogan och skrattet räddade yogaläraren Tanja Dyredand

Nu sprider hon yogans budskap i Roslagen med omnejd och är en av de heta kandidaterna till utmärkelsen Årets yogalärare.
Det är svårt att berätta om yogaläraren Tanja Dyredand utan att först beskriva det allra svåraste i hennes liv, när hon gick in i väggen. Det fanns en Tanja före det, och det finns en delvis annan Tanja efter det.
Tanja Dyredand började yoga efter att Madonna gått ut med att hon gjorde det på 90-talet.
– Madonna-kroppen var mitt ideal då, jag körde ashtanga och bikram och jag tränade stenhårt på gym. Yogan såg jag som ett komplement till löpträning och annan träning. Bikramyoga för mig var någonting lugnt. Jag förstod inte yogans storhet, utan såg yogan mer som ett komplement. Men jag tror att andningsövningarna hjälpte mig och att jag hade kollapsat tidigare om det inte varit för dem.
Tanja gasade på för mycket, för länge, på flera plan. Utöver den hårda fysiska träningen, ofta utan nödvändig återhämtning, jobbade hon som journalist och bloggare.
– För några år sedan gick jag in i väggen med besked. Efter långvarig stress fick jag hjärtflimmer och en stroke. Yoga, andning, meditation och mycket skratt blev min väg tillbaka. Yoga räddade mitt liv bokstavligen. Då förstod jag inte vikten av återhämtning. Det förstår jag nu, och det är vad jag försöker förmedla till mina elever idag.
Utbildade sig till yogalärare
När Tanja Dyredand blev starkare bestämde hon sig för att utbilda sig till yogalärare för att kunna dela med sig och ge tillbaka.
– Idag är jag är tacksam varje sekund att ha styrkan att vara yogalärare och kunna sprida yoga till fler. Jag har kämpat så för att bli yogalärare. Extra tacksam är jag för alla yogisar som nu nominerat mig till denna fina utmärkelse: Årets Yogalärare. Det är en dröm!
Hon beskriver sig som en holistisk yogalärare med specialitet på återhämtning, medicinsk yinyoga, pranayama och yoga nidra. Därtill är hon skrattyogainstruktör, ”vipassana meditation teacher”, mindfulnesscoach och klangmassör i tibetanska klangskålar och gong.
– I mina yogaklasser och på mina event och föreläsningar syr jag ihop allt till en helhet. Istället för att renodla en yogaform plockar jag delar för att anpassa efter gruppen eller individen. Det är min styrka – att kunna se individen oavsett om klassen har tre eller 70 yogisar. Alla ska kunna vara med, oavsett dagsform eller fysiska och mentala utmaningar. Jag försöker stimulera alla sinnen under en klass och väver in doft, oljor, massage, ljud och djupandning.
Skrattet hjälpte henne
Inte bara yogan, utan även skrattet och humorn, hjälpte henne tillbaka.
– Ända sedan jag var liten har jag tacklat mycket i livet med humor, jag har alltid försökt se det roliga, även när det är tufft. Jag har nära till skrattet, även om det ibland kan vara så att tårarna kommer först. Det finns en styrka i att kunna skratta i eländet. Skrattet har gett mig styrka genom allt. Vi har skojat mycket om hur det var när jag inte ens orkade komma upp ur soffan. Då får det blir yoga i soffan istället skojade vi, säger hon – och skrattar.
När Tanja fick höra talas om skrattyoga ville hon lära sig mer.
– Där har jag hittat ytterligare en dimension. Yogan är för mig hela livet. Den går in i allting, även när du inte är i studion eller på mattan. Yogan är en aldrig sinande energikälla, skrattet i kombination med yogiska övningar är fenomenalt. Skrattyogan borde alla ha i sina liv. Skrattet motverkar stress, det masserar diafragman på liknande sätt som djupandning, när du skrattat och det klingar av ökar kroppens självläkningsförmåga.
Den mentala delen av yoga var Tanja inledningsvis inte alls intresserad av.
– Yinyoga skulle jag inte ta i med tång, jag fick krypningar i kroppen för att det kändes för lugnt. Nu förstår jag storheten med yoga på ett annat sätt. Förutom asanas och de fysiska fördelarna stärker den också den mentala biten och skapar en helhet.
Det finns tyvärr så mycket förutfattade meningar om vem som kan yoga. Att man måste vara vig och stark. Detta gör att många inte vågar ens komma på en klass och testa.
Vad är din drivkraft som yogalärare?
– Mitt ”mission” är att alla ska våga testa yoga och göra yoga tillgängligt för alla: oavsett du är nybörjare, ovig som ett kylskåp eller van yogi. Oavsett var du är. Det finns tyvärr så mycket förutfattade meningar om vem som kan yoga. Att man måste vara vig och stark. Detta gör att många inte vågar ens komma på en klass och testa. Yoga kommer från sanskrit och betyder förena – att förena kropp och sinne till en helhet. Exakt det är min drivkraft: att inspirera fler till att förena kropp och sinne. Men det handlar även om att bringa ljus till mörker och få det som är i obalans i balans. Att yoga är livet och att unna sig att ta hand om sig själv, sin kropp och sitt sinne. Det kan du göra oavsett du rullar ut din yogamatta eller väljer att ta några sköna djupa andetag var du än är.
I den här processen har jag förstått att vi alla är ansvariga för våra liv. Jag är så tacksam att jag lever, att jag har min dotter och man som stöttat mig
Utbrändheten, som du genomlevde och tog dig ur – var den nödvändigt för att ta dig dit du är idag?
– Ja, hur knäppt det än låter så är jag idag tacksam att det blev som det blev. Till en början klandrade jag mig själv och andra. Jag insåg till slut att jag hade tagit på mig för mycket. I den här processen har jag förstått att vi alla är ansvariga för våra liv. Jag är så tacksam att jag lever, att jag har min dotter och man som stöttat mig. Jag skämdes i många år, ville inte ens berätta om min stroke. Jag hade förutfattade meningar om vad andra skulle säga. Jag var rädd att jag inte skulle få några uppdrag. Rädsla att inte längre vara brukbar, att folk skulle dra sig för att arbeta med någon som de inte var säkra på skulle orka.
Att flytta ut på landet beskriver du som ett överlevnadsbeslut. Du har öppnat och driver din egen yogastudio och gårdsbutiken Vänliga Villan i Edsbro, du är aktiv bloggare med egen Youtubekanal, du samarbetar med andra yogastudios i Roslagen och ett tiotal i övriga Sverige. Hur får du tiden och kraften att räcka till?
– Jag har skalat av så mycket som jag bara kan. Är det något jag lärde mig efter att gått in i väggen är det prioritering och planering. Det kan låta mycket och se ut som jag har fullt upp hela tiden när du läser min blogg eller på sociala medier. Sanningen är att jag har mängder med tid att sova, återhämta mig och att också vara mamma och att leva i ett förhållande. Jag har lärt mig att tacka ja till sådant som ger energi och tacka nej till energitjuvar. Så jag laddar mina batterier i skogen, i meditationen, i andningen och i skrattet och när jag myser med familjen.
Men det finns plats för lite mer, som att nu skriva på en bok. Men förlaget får vänta.
– Ja, jag skriver på en självhjälpsbok, om yogan och det holistiska synsättet. Jag gör ett avstamp i min egen resa. Den kommer när den kommer har jag sagt till förlaget. Jag kan inte pressa fram en bok som handlar om stress, det går bara inte.
Håller yogaklasser i Knutby
– Nu vill jag sprida yogans ljus här ute i Roslagsmörkret. Min yoga är för alla: oavsett bakgrund, etnicitet, religion, kön och sexuell läggning. 2018 är mitt mål att ge tillbaka, dels till områden där det kan vara lite tufft, men även till instanser och organisationer som kanske inte har råd att ha yogafröknar. Jag bjuder på yoga, bara för att få in det här med andningen, kroppsmedvetenheten och vad man kan göra för att minska stress. Det kan vara allt från gratis tonårsyoga på fritidsgårdar till yoga för tjejer med självskadebeteenden, personer med adhd eller add, familjehem med ensamkommande och personer med kriminell bakgrund.
Tanja har under en termin hållit i yoga i medieuppmärksammade Knutby.
– Knutbyyogan är en av mina favoritklasser. Jag håller till i deras hembygdsförening under våren och intresset är kanonstort. På yogamattan samlas verkligen alla, oavsett din bakgrund, och förutom barnyoga och yogaklasser för vuxna kommer jag nu utöka klasserna med skrattyoga kommande termin.
Vem har du själv som förebild inom yogans värld?
– Inom yinyoga är det helt klart Paul Grilley och hans elev Sarah Powers. De har vävt in tvärvetenskap in på yogamattan på ett helt magiskt sätt. Sedan är Ulrica Norberg en av mina favoriter, alla kategorier. Jag älskar hennes klasser. Jag har inte kunnat gå någon utbildning hos henne, ännu, men jag följde henne på andra sett och hon är verkligen en person som jag ser upp till. Jag gillar hennes sätt att blanda det muskulära med det sinnliga.
Träffa Tanja på Yogagalan 8 februari
Tanja är en av kandidaterna till utmärkelsen Årets yogalärare, som delas ut på Yogagalan 8 februari
Mer om Tanja kan du läsa på hennes blogg www.stressaav.nu, där hittar du bland annat rubriken Fuck you Ego – yoga & verkliga livet