Vi träffar yogaläraren som vet hur man lockar män till yogastudion
Det kan betyda mycket om en person skriver något om sin yogalärare eller yogastudio.
När många gör det så väcker det intresse även utanför studions väggar.
I det här fallet är det så många som skrivit personligt och engagerat om yogaläraren Torgny Vikbladh i Höllviken att vi bestämde oss för att kontakta honom, och göra ett besök i denna södra utpost vid Falsterbohalvön.
Ja tack, jag vill se Yogagalan och samtidigt få full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
När jag först får kontakt med Torgny sitter han i bilen på väg till sin revisor.
– Jag fick ställa in klassen i morse, jag tar den i morgon istället, säger han och berättar att solen skiner och att han inte ser en snöflinga.
Torgny Vikbladh. Foto: Cecilia Vikbladh
Yogainstruktör – inget annat
Höllviken vid Falsterbo är för många mest känd som en semesterort i Malmös närhet.
Under senare år har många som tidigare nöjde sig med att fira sina semestrar där flyttat ut permanent, vilket gjort orten till en av de snabbast växande i Sverige.
Torgny började med yoga 2003 och har varit yogalärare sedan 2005. På sin hemsida Yoga i Höllviken beskriver han sig själv, och andra som av och till hållit klasser där, som yogainstruktörer.
Att läsa det känns som ett ”statement”.
Gurus göre sig icke besvär.
Delägare i Sweden Models
Torgny har drivit flera företag, och som delägare i Sveriges äldsta fotomodellagentur, Sweden Models var han förstås välkänd i bygden långt innan han började med yoga.
– Jag körde dubbelt fram till 2015, säger han.
Om åren i modellbranschen säger han att det är en ytlig värld som han aldrig kände sig bekväm i. Yogan hjälpte till att skapa en bra balans.
– Jag figurerade mycket i radio och teve och fick ofta försvara modebranschen, säger han och förklarar att han emellanåt plågades av panikångest.
Men efter att han börjat med yoga så försvann dessa attacker, och återkom aldrig.
Tror att yogan har pikat
– När jag började med yoga var det klassisk yoga, jag hade en ung duktig yogalärare. Nu har det blivit vanligt med yoga men då var det nästan skumt, många trodde att yoga var något sektliknande, och det kanske det var, och är, på vissa ställen. Nu har det blivit mer allmänt accepterat, och jag har följt med i den utvecklingen.
– Jag tror att yogan på något sätt har pikat. Det finns inte någon som inte längre känner till yoga. Finns inget företag som inte vill peta in lite yoga i sin reklam. Inte lika lätt att fylla en nybörjarklass som tidigare. Förut hade jag kö.
Bjöd in namnkunniga lärare
Han var en hängiven yogaelev och kunde köra två pass om dagen. Så fick han en fråga om han kunde leda en grupp som stod utan yogalärare.
På den vägen är det.
Det ena ledde till det andra och Torgny var exempelvis tidigt ute med att bjuda in namnkunniga yogalärare från andra länder.
När jag tog in de här kända yogalärarna kunde det komma 80 elever. Förr var yogan sämre i Sverige än i exempelvis USA. Men kvaliteten på yogan i dag har blivit ohyggligt mycket bättre.
Att bjuda in utländska gäster gav upphov till möten som inspirerade honom.
– Det där gav en annan dimension. Att det gick att förstå anatomiskt vad som händer i kroppen vid yoga. Det gjorde mig otroligt intresserad av biomekanik och anatomi.
Torgnys yogaverksamhet växte och han hade under en period sju yogalärare som jobbade för honom.
– Jag hade klasser från morgon till kväll. Idag är jag helt själv, jag styr mitt liv helt.
Hög andel män
Efter att ha pratat både med Torgny och ett par av hans yogaelever så förstår jag att han har en mycket trogen krets av yogisar. Snittåldern ligger mellan 45 och 50 år och uppemot 40 procent är män.
En andel som få om ens någon studio i landet kan matcha.
Andelen män är vanligtvis mycket lägre.
Jag ber honom förklara vad en studioägare bör göra för att locka så mycket män.
– Jag känner mig lite som en förebild där. Jag kan verkligen relatera till hur det är att vara så stel att man knappt kan sträcka armarna över huvudet. Man får nog jobba väldigt mycket för att vinna deras förtroende om man är ung vig kvinna. Män kan känna sig lite utanför om de går i en blandad grupp med viga kvinnor.
Det blir en speciell stämning när det bara är män som släpper taget och kämpar på – och det är mycket skratt.
Själv har han valt att hålla separata pass för män.
– Det bästa sättet att få in män är att köra en introduktionshelg, enbart för män. Och kör på tider som passar män. De mest populära klasserna är sena kvällar.
Och han säger att han ser att tävlingsinstinkten hos många män gradvis försvinner när det går på hans yoga.
– Det enda jag predikar, om man kan säga så, är att alla ska yoga i sitt eget andningstempo. Jag yogar sällan med när jag leder yoga, utan vill att var och en ska hitta sin egen takt och utföra alla rörelser efter egna förutsättningar. Det blir en speciell stämning när det bara är män som släpper taget och kämpar på – och det är mycket skratt.
Sammanhållning sattes på prov när pandemin slog till
Torgny har under åren även arrangerat många årliga yogaresor för och med sina yogaelever. Resor med vandring, cykling, skidor och rena livsnjutarresor, ofta till Italien.
Dessa resor har sannolikt bidragit till att svetsa samman communityn.
När pandemin slog till kom det som en chock och först ställde Torgny in alla klasser.
Men så fick han tillgång till större lokaler – ett par lokaler som tidigare använts vid bröllop – och höll yogan där. Och när sommaren kom återupptog han sin sommartradition med utomhusyoga på ett stort tak, Rooftopyoga.
– Det är ett 250 kvadratmeter stort tak i Falsterbo. Jag har haft 60 elever där, i somras satte jag gränsen vid 20-25.
Yoga på ett tak – rooftopyoga.
Utmanad att börja med onlineyoga
Men när hösten kom, och allt strängare restriktioner, blev det allt svårare för Torgny att värja sig för onlineyogan.
I november höll det inte längre. Under säsongens sista klass i en av bröllopslokalerna började eleverna på allvar att pressa honom, och efter det började han med Zoom.
– Alla hade sagt varför kör du inte online, det räcker om du lägger ut din röst. Jag hade ingen koll, visste inte ens hur jag skulle ta betalt. Sista klassen på bröllopsgården började de att tjata på mig. De tyckte att jag hade utmanat dem, nu kunde de utmana mig. Det var unga tjejer som började piska mig, de tyckte jag var för rigid.
Fördelen med fysiska pass är att man kan anpassa för var och en, säger han.
– I Zoom väljer många att stänga av sina sändningar. Jag har två till tre personer som yogar med mig i studion när jag sänder, då kan jag följa deras rytm i lokalen, och då får jag det att flyta rätt bra även där ute.
Nu har Torgny på sina Zoomklasser deltagare från Tjeckien, England, Tyskland, Stockholm, Örebro – yogisar som annars bara går på hans sommaryoga.
– Jag når en större grupp med Zoom, och i framtiden blir det så att jag kör parallellt, Zoom och i lokal.
De stela männen tvekade
Men alla i hans community var inte lika benägna att haka på Zoom-yogan.
– Jag hade svårt att få med mig de stela männen. Kanske för att de inte vill att partners eller barn skulle stå och tjuvkika bakom hörnet, andra uttryckte motstånd mot Online och ville ha den personliga kontakten. Jag skrev därför nyligen ett provocerande mejl om hur kvinnor hade mycket enklare för omställning än män.
Det gav resultat.
Häromdagen hade Torgny 25 män på en Zoomklass.
Lite mer om Torgny Vikbladh
- Gift med Cecilia och också är entreprenör och kokboksförfattare.
- Dottern Vera, född 1991 med Pit Hopkins syndrom och sonen Oliver född 1987, hjärnforskare i London.
- Håller varje sommar Rooftopyoga i Falsterbo
- En av favoriterna till hedersutmärkelsen Årets omställning som delas ut på Yogagalan.