Mediechefen som inrättade ett stilla rum på SVT och nu får chefer att landa i medeltida kloster
Den tidigare mediechefen Ylva M Andersson, som bland annat infört ett stilla rum för alla medarbetare på SVT i Göteborg, ska nu få ledare att komma i balans i ett medeltida kloster.
Chefer i balans blir trygga ledare som skapar framgångsrika organisationer. Så säger den tidigare mediechefen Ylva M Andersson, som bland annat infört ett stilla rum för alla medarbetare på SVT i Göteborg, vill nu få ledare att komma i balans i ett före detta kloster vid Gardasjön.
Ylva, som är garvad chef med toppjobb i olika medieföretag och Helena Karlsson, som jobbar som professionell yogalärare i mer än tio år, lanserar en utvecklingsresa för chefer och ledare som söker ett hållbart förhållningssätt till ett intensivt yrkesliv.
– Kombinationen av yoga, andning, reflektion och arbete med sin egen ledarroll är kraftfull. Vi erbjuder en oas för chefer att tanka ny energi för att leda sig själva och sina organisationer på ett klokare sätt. Chefer i balans bygger sundare organisationer och mer motiverade medarbetare, vilket i sin tur skapar lönsamhet, berättar Ylva M Andersson.
För knappt två år sedan sa Ylva M Andersson upp sig som högsta chef på SVT Göteborg för att i stället starta eget bolag inom ledarutveckling.
Under Ylvas tid på SVT lade hon tid och resurser på att skapa ett gott arbetsklimat för de cirka 200 medarbetarna. Bland annat inrättade hon ett stilla rum som alla har tillgång till – från receptionister till kända programledare.
– I mina olika chefsroller på medieföretag som TV4, SR och SVT har jag försökt skapa utrymme för ett hållbart arbetsliv. Jag har månat om möjligheten för medarbetarna att kunna ”skjuta ut sig” en stund under arbetsdagen för att tanka lugn och fokus. Många mediearbetsplatser är tuffa med öppna landskap, täta deadlines, krav och stress. SVT i Göteborg var en sådan arbetsplats.
När SVT-huset renoverades sommaren 2015 såg Ylva möjligheten att göra en förändring.
En yta som till en början var tänkt som ett konferensrum blev i stället ett stilla rum, som är drygt 20 kvadratmeter stort. Rummet är öppet dygnet runt för vem som helst att använda. Det finns två regler: inga skor och inga telefoner.
Vi kallade detta pauspass och erbjöd fyra tillfällen i veckan. Både passen och rummet i sin helhet blev väldigt uppskattade och inspirerade andra orter och enheter inom SVT
För att få alla att känna sig bekväma i rummet anlitade Ylva yogaläraren Mariell Ehlin, som fick uppdraget att sätta samman ett program på 20 minuter som innehöll enkla rörelser, andning, stillhet och fokus. Programmet anpassades så att ingen behövde byta om och så att alla kunde delta.
– Vi kallade detta pauspass och erbjöd fyra tillfällen i veckan. Både passen och rummet i sin helhet blev väldigt uppskattade och inspirerade andra orter och enheter inom SVT, berättar Ylva.
Och Ylva har fortsatt att driva på utvecklingen mot ett mer hållbart arbetliv, numera genom det egna företaget MAY Strategies. Hon träffar många chefer och andra personer med ledaransvar, vilka hon coachar i individuella möten och i grupp.
Ylva ser ett stort behov hos många chefer att hitta balans och självkännedom. Hennes drivkraft är att hjälpa enskilda chefer och hela grupper att, som hon säger, bygga mod och trygghet.
– En chef som förstår och känner sig själv kan leda sig själv. En chef som kan leda sig själv kan också leda andra. Här saknar många verktyg för självhjälp.
Under åren som chef letade Ylva efter egen vägledning för att hantera en extremt hektisk yrkesvardag.
– Jag saknade ett ledarutvecklingsprogram som stärker självkännedom och ger balans och stabilitet. När jag inte hittade det så drömde jag om att skapa ett, säger Ylva.
Nu genomför hon sin dröm tillsammans med Helena Karlsson, som driver Yogaakademien.
Ylva och Helena möttes när Ylva anslöt till en yogaretreat till det före detta klostret vid Gardasjön i Italien 2014.
De insåg snabbt att de delade samma syn på vad som krävs i ett sunt arbetsliv och blev också vänner.
Nu är de samarbetspartners i ett helt unikt ledarprogram som har sin premiärvecka i maj 2018.
– Kombinationen är helt oslagbar, säger Ylva.
– Yogan ger jagade och splittrade chefer konkreta verktyg för att samla ihop sig och stilla sina tankar. När vi kommit ner i varv är vi redo för att jobba med våra ledarförmågor. Vi integrerar yogan och ledarutvecklingen under dagarna.
Varför just ett medeltida kloster vid Gardasjön?
– I allt utvecklingsarbete är miljön helt avgörande. I det här klostret, som är från 1400-talet, finns såväl stillhet som energi. Det är här Helena haft sina kurser i många år och jag har själv varit här flera år i rad.
I dag är det ett enkelt hotell i klostermiljö.
– Jag är så förtjust i hela anläggningen och förstås också i personalen. Dessutom finns en medeltida kyrka med ett fantastiskt klockspel som spelar varje morgon klockan sju och varje kväll klockan sju. Dagarna inramas av klockspelet.
Under kursen kommer deltagarna att få arbeta både på egen hand och i grupp.
– Många famlar efter ett hållbart och medvetet sätt att navigera både för sig själva och sina medarbetare. De letar efter en riktning så de slipper köra slut på sig själva – och sin omgivning.
Vilka är utsikterna för att yoga och meditation sprider sig inom näringslivet?
– De är mycket goda, tror jag. Och det handlar ju om rena affärsvärden. Om vi fortsätter att ha en samhällsutveckling där tempot höjs och kraven på flexibilitet och ständig förändring ökar så måste vi hitta sätt att samla ihop oss och hitta balans. Vissa löptränar, andra målar, men styrkan i yogan är att du på så kort tid kan försätta dig i ett tillstånd där du stannar upp. Det kan handla om tio andetag på en toalett mellan två möten, eller om en handrörelse på ett möte.
Ylva fortsätter i den anda som kännetecknat hennes insatser på SVT. De verktyg som kan hjälpa dig att komma till ro och självinsikt och få dig i balans ska vara lättillgängliga.
– Tröskeln kan bli lite hög om man säger att ”nu ska vi köra lite andningsövningar eller ha pranayama”. Då blir många obekväma. Jag försöker ge utrymme för lite tid och tystnad när jag jobbar med ledarutveckling i dag. Reflektion och tanketid räcker som rubrik.
Går det att vara bra chef utan att må bra själv?
– Det finns många chefer som kämpar så in i bomben. De sliter livet ur sig och har inte nycklarna för att slå av på takten. Många undersökningar vittnar om chefer som upplever att de är fast i ett ratrace och om medarbetare som känner sig utarbetade. Om Helena och jag kan inspirera till nya attityder och insikter så ger det förhoppningsvis några ledare och grupper nya verktyg att jobba med i vardagen.
Bakgrund: Ylva började med yoga när hon var gravid
Ylva M Andersson började med yoga när hon väntade sin äldsta son, för 26 år sedan. ”Det var helt nytt för mig. Jag hade inte haft någon kontakt med yoga innan men blev rätt ”hooked” direkt. Det var superflummigt då, i mitt minne gick allt i orange, det var rökelser och levande ljus. Min man var med och fick lära sig andningsteknik. När det sedan var dags för förlossning slapp jag smärtlindring. Jag vet inte om det hade med yogan att göra, men att jag lärt mig att andas igenom smärta och svåra saker har jag haft stor nytta av. Det är helt klart en teknik som fungerar.”
Ylva är från Göteborg, och har bland annat gått hos Leela G Hansen som driver Göteborgs yogacentrum och för Mariell Ehlin, Yogiflow.
Den egna utövningen gick på sparlåga under åren då barnen var små. För cirka tio år sedan började Ylva utöva yoga mer intensivt igen. Bland annat med flera yogaresor med Helena Karlsson och Yogaakademien.
Träffa Ylva M Andersson och Helena Karlsson på Yogagalan
Ylva M Andersson, MAY Strategies och Helena Karlsson, Yogaakademien, kommer till Yogagalan 8 februari.