Yogaläraren Maria Cerboni står stadigt efter djup ätstörning
Yogan fick henne att börja äta och trivas i sin kropp. Maria Cerboni är en av kandidaterna till utmärkelsen Årets yogalärare som delas ut på Yogagalan 8 februari.
Yogaläraren Maria Cerboni har hittat ett sätt att leva efter att ha varit mycket illa däran av ortorexi, anorexi och senare även ett sammanbrott med bland annat epilepsi. Med yogans hjälp hittade hon en väg tillbaka, och delar sedan några år med sig av sina erfarenheter i rollen som yogalärare och reseguide.
Känner du dig stabil idag, eller faller du tillbaka i tidigare destruktiva livsvanor? Eller finns det en risk för det? Tänker du ofta på det svåra som du gått igenom?
– Har man haft en sådan djup ätstörning som jag hade så kommer det alltid finnas med i ens bagage. Jag känner mig mycket stabil, kanske stabilare och mer avslappnad i mitt förhållningssätt till mat och spretiga kostråd än folk som aldrig haft en ätstörning.
Maria Cerboni är vaksam och lyssnar lyhört till sin kropps signaler,
– Att verkligen stänga av och stänga ute allt och lyssna in till kropp och energi. Det är just det som yogan fick mig att göra och yogan fick mig att våga börja äta och landa i min kropp – och nu trivas i den. Idag äter jag det jag vill och mår bra av.
Att bli mentalt stark och stärka självkänslan är nummer ett. Med en stark självkänsla och kärlek till sig själv vill man inte längre skada sig själv.
Det var inte bara yogan som hjälpte henne att komma tillbaka, men den hjälpte henne att inse vad hon vill prioritera i livet och vad hennes kropp vill och behöver.
– Jag hade även en personlig coach i några år som gav mig många mentala träningsuppgifter och som inte fokuserade på mat och med de verktygen kunde jag hitta ett sätt att ta mig framåt och bli stark. Att bli mentalt stark och stärka självkänslan är nummer ett. Med en stark självkänsla och kärlek till sig själv vill man inte längre skada sig själv.
Sjukdomsperioden och vägen tillbaka gav erfarenheter som Maria nu delar med sig av som yogalärare.
– Jag kan arbeta med det som ett hjälpmedel för andra och jag kan se med en gång då någon har problem med maten.
Nyp mig i armen
Den bild jag får av dig idag är att du lever ett liv som du verkligen trivs med. Finns det något i din tillvaro i dag som du önskade vore annorlunda?
– Jag brukar säga till min pojkvän ”snälla nyp mig i armen, lever jag?” Jag lever just nu ett liv fyllt av kärlek, lycka och glädje och är så tacksam för att få leva och arbeta med mina passioner och det som tog mig ut och vidare från den djupa krisen. Jag älskar att även fortsätta driva nya projekt och event för att få människor att må gott och att ta lärdom från olika delar av världen och olika kulturer. Att lära mig nya saker är något jag haft med mig sedan barnsben. Jag känner mig fortfarande som ett barn och har ständigt en nyfikenhet inom mig och vill alltid prova på nya saker och lära mig mer och nytt. Livet är otroligt och går snabbt så varför vara rädd eller stå och titta på?
Du håller klasser i SUP-yoga – eller boardyoga – och aquayoga och är utbildad inom mediyoga. Därtill fungerar du som reseguide. Om du skulle skala bort något av det du gör idag, vilket skulle du då välja bort? Vad sätter du allra högst värde på av det du sysslar med?
– Jag håller klasser inom boardyoga och aquayoga som jag och min partner grundat och utvecklat tillsammans. Jag har även många olika studier inom yoga och friskvård så som massageterapeut, kinesiologi och ”yoga medicine” i USA. Samt det jag idag främst delar och verkligen står för – stralayoga. Jag är en av få personer i Sverige som delar stralayogan som är grundat av Tara Stiles. Ett nytänkande och revolutionerande synsätt inom yogavärlden, med ett mycket stort fokus på ett naturligt rörelsemönster för kroppen.
– Jag har bott och arbetat som reseguide och yogainstruktör för Langley Travel i Karibien i tre år, på paradisön Guadeloupe, och för tredje året i rad håller vi i år även yogaresor till Korsika och Kreta. Sedan blir det Guadeloupe igen till vintern 2018.
Numera bor Maria Cerboni i Göteborg och kommer stanna kvar på svensk mark med fler resor och event inrikes.
– Min syster Sandra driver en mycket mysig yogastudio – Vicino Yoga i Jokkmokk, så här planeras det yoga och SUP-resor i vackra Sverige.
Jag låter mig heller inte stoppas av vad andra tycker och tänker utan vågar dela nya saker, även när många ibland tvekar och är rädda och anser att yogan ska vara på ett speciellt vis.
Vad är din drivkraft som yogalärare?
– Jag älskar att träffa människor och se dem landa i sig själva, och inte bli någon annan, utan bara vara sig själva, fullt ut. Jag låter mig heller inte stoppas av vad andra tycker och tänker utan vågar dela nya saker, även när många ibland tvekar och är rädda och anser att yogan ska vara på ett speciellt vis.
Du är numera öppen med vilka svårigheter du har gått igenom. Har detta gjort att andra, företrädelsevis unga tjejer vågat komma till dig med liknande problem?
– Ja, många har kontaktat mig. Men det var mycket mer i början då jag blev offentlig med det. De senaste åren har jag varit lite mer tyst om ätstörningarna, självklart för att det inte är så aktuellt i mitt liv längre, och för att jag bara fick för mycket av det ett tag.
Vad gör du efter Yogagalan, i vår och i sommar?
– Det blir mycket yoga på västkusten, men även en del yogaresor för Langley Travel. I år håller vi även en SUP-Yoga-utbildning med stort teknikfokus på både ståpaddling och yoga. Något vi ser att det behövs i Sverige.
Mer om Maria Cerboni
Vad gör du om tio år?
– Jag fortsätter att vara nyfiken och utforska livet! Jag har en dröm att stötta och dela mer kunskap om psykisk ohälsa och kost. Och hjälpa till att utveckla och lyfta fram att det finns andra sätt att ta sig ur kriser än traditionella behandlingsmetoder. Jag har även ett brinnande engagemang för naturen och fokus på att rena havet, och har idag ett samarbete med The Perfect World Foundation för att rensa haven och naturen från skräp. Vi får se vart all min nyfikenhet och utforskning leder!