Yinyogapionjären Magdalena Mecweld slår ett slag för vilan
En av pionjärerna i Sverige inom yinyoga har tackat ja till medverkan på Yogagalan. ”Bara namnet gala låter ju härligt. Vi behöver fler galor efter allt elände. Jag kände att det dags för något sådant”, säger hon.
(Artikeln uppdaterad 2021-11-11 med anledning av att Yogagalan byter datum till 2022.)
Yoga blir allt folkligare, onlineyogan är här för att stanna och det är hög tid att på allvar popularisera vilan.
Ungefär så kan mitt samtal med yogaläraren Magdalena Mecweld sammanfattas.
När jag ringer upp henne efter beskedet att hon ska hålla en yogaklass på Yogagalan, sitter hon på passagerarplats i bilen.
Vad fick dig att tacka ja till att medverka på Yogagalan, det finns ju så många event att delta i, och du är hett efterfrågad?
– Så ”het” är jag nog inte ha ha, men tack för att du säger det. Det verkar vara ett väldigt fint och generöst event. Bara namnet ”gala” låter ju härligt. Vi behöver fler galor efter allt elände. Jag kände att det dags för någon sådant!
Vad kan deltagarna vänta sig från dig och den klass du ska hålla på Yogagalan?
– Att komma ner i varv, att vila på djupet och att grunda energin i kroppen.
De som driver och samordnar Yogagalan i år, Filippa Göthberg och Maja Palmgren, skriver på Instagram att eftersom Yogagalan äger rum under den mörkaste perioden i Sverige ”har vi valt att fokusera mycket på yinyoga för att återfå livsenergi”.
Varför är just yinyoga så bra för att fylla på med energi?
– Man väntar in och bara vilar i de olika positionerna under en längre tid än i annan yoga. Just tiden och avslappningen har enorm effekt på kroppens chans att återhämta energin. Vi fyller på och jordar hela systemet. Det är alltid en påtagligt skön känsla efter ett yinyogapass, säger Magdalena.
Den digitala yogastudion här för att stanna
Magdalena varit ett välkänt namn inom yogakretsar under många år. Hon höll en av de första yinyogalärarutbildningarna på svenska hösten 2013, ett år efter att hon gett ut din boken och appen ”Vila dig i form med Yinyoga”.
Kan du peka på någon trend/utveckling inom yogan i Sverige under det gångna decenniet? Hur har yogan utvecklats, och vart är vi på väg?
– Onlineyogan har blivit allmänt godtagen och populär under pandemin. Det kan vara ett stort steg att ta sig till en yogastudio för många. För dem är det tryggare att stanna hemma och ändå yoga med en bra lärare digitalt. Att vara med online sparar även mycket på miljö och inte minst ekonomi. Onlineyogan öppnar upp gränserna på många sätt och jag tror att den digitala yogastudion är här för att stanna.
Yogan blir folkligare
En annan trend som pågått betydligt längre handlar om hur yogan blir alltmer folklig, det gäller inte minst yinyogan.
– Min intention med boken och appen var att göra yogan och särskilt yinyogan mera folklig och inte exklusiv för så kallade yogisar, ofta ovanligt viga och vackra människor. Jag tycker att jag har lyckats förmedla detta med den yinyoga jag står för och undervisar, och jag tror och hoppas att även andra yogalärare och yogastudios har den inställningen.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
All yoga har, enligt Magdalena, blivit alltmer allmänt välkänd och accepterad som en mycket bra och effektiv aktivitet för hela kroppen.
– Men även dess påverkan på vår psykiska och mentala hälsa har blivit mera erkänd.
Yinyoga var en relativt okänd yogaform när Magdalena höll sina första utbildningar. Nu är den en av de populäraste yogastilarna.
Yinyogan är enkel och tillåtande
Vad tror du kan ligga bakom den utvecklingen?
– Jag tror att yinyogan är så pass enkel och tillåtande, en slags folkyoga. Handlar mest om avslappning och släppa spänningar.
Att yogan blir alltmer folklig, är det något du kan märka av på din egen publik?
– Ja, absolut. I början då jag började utbilda i yinyoga var de flesta eleverna på kurserna yogalärare eller andra som jobbade med kroppen. Nu går de flesta utbildningarna mest för sin egen skull, vilket jag tycker är underbart! Sedan några år är det även många skollärare, sjuksköterskor, poliser, psykologer, kontorsarbetare och alla möjliga andra yrkeskategorier som har yogan som ett komplement till sina huvudsakliga jobb. Och fler män har börjat dyka upp på utbildningarna.
Innebär det även mer blandade åldrar på dina klasser?
– Gud ja, dels kommer samma målgrupp som alltid, 40 och uppåt. Men nu även seniorer och hel del unga tjejer.
Hon förklarar att hennes partner på Yinyogacenter, Mats Nielsen, nickar instämmande från sin plats i förarstolen.
Magdalena slår på högtalarfunktionen, och vi blir tre som samtalar.
Det första man får lära sig: att backa
Det finns en återkommande diskussion om hur djupt man ska gå i positioner.
Om du går för djupt och pressar dig, så kan de goda effekterna utebli.
– Det första man behöver lära sig är att backa. Många har gått för långt, hela livet. Så initialt, inom yinyogan, handlar det om att lära sig att backa. Sedan kan man lära sig att hitta sin gräns. Det innebär inte att yinyoga är bekvämt. Det är en stor skillnad mellan vad som är obekvämt och vad som är smärta.
Yoga som konflikthantering
Sedan, när man lärt sig skillnaden, vill Magdalena att man ska få in yogan i livet.
– Att ta en konflikt är aldrig skönt, men ibland nödvändigt. Yinyogan är på många sätt en konflikthantering. Självklart lyssnar man på kroppen, och man försöker nyfiket ta reda på vad det är för obekvämligheter som man upplever.
Ett nyfiket utforskande av vilan
– På Yogagalan ska vi lära oss att backa och nyfiket utforska gränserna. Det är för mig att vila i stunden, i det som är.
Magdalenas klass på Yogagalan har fått namnet Yin flow. Kanske kunde den lika gärna benämnas Backa och vila på Yogagalan? Jag testar tanken på Magdalena och Mats.
– Men vila är inte alltid populärt, säger Mats med ett skratt.
Vi pratar en stund om just detta. Alla vill vara utvilade, men inte alla vill eller kan ta sig tid att vila.
Yogagalan slår ett slag för vilan
Kanske är trots allt det ökande intresset för lugna former av yoga som yin och restorative tecken på att allt fler trots allt omfamnar vilan.
Vi enas om att det kan bli ännu bättre, och att Yogagalan har en uppgift här: Att ytterligare popularisera vilan.
Så den 11 december slår ett slag för vilan.
Du kommer väl?
Nominera till Yogagalan!
Nominera någon du tycker om och som betyder mycket för dig – nomineringsfönstret är öppet till november 2022.