Prisad på Yogagalan: Lina Eggen utnämnd till årets yogalärare

Inför Yogagalans gäster i fullsatta Kägelbanan på Södra Teatern fick Lina Eggen ta emot hedersutmärkelsen Årets yogalärare.
Yogagalan bjöd på underhållning med Zinat Pirzadeh, Regina Lund, Lasse Nilsen och en stämningsfull gongsession med Feel the vibes. Dessutom kunde gästerna njuta av fantastisk mat, en poesistund med dikter från Yoga för digs poesiutmaning och känslofyllda tal av årets pristagare.
Årets hedersutmärkelser gick till:
Årets yogalärare: Lina Eggen
Motivering: Ni har hört liknande berättelser många gånger: Ambitiös, höga krav på sig själv, oklara drivkrafter, vill vara en duktig tjej men upplever missnöje och även självhat. Så står den där, väggen.
Utbränd inifrån. Och där någonstans hittar hon något i yogans värld som hon dittills inte tagit fasta på.
Det handlar om andning, om att acceptera, sig själv och andra. Att bejaka. Hon genomgår en livsstilsförändring i djupet av sig själv. Och sedan den dagen delar hon med sig av erfarenheter och kunskaper till människor i sin omgivning. Och hon ser sina elever, många elever, göra henne sällskap på resan.
Årets yogi: Ylva M Andersson
Motivering: I sina olika chefsroller på medieföretag som TV4, Sveriges Radio och SVT har hon skapat utrymme för ett hållbart arbetsliv. Som högsta chef på SVT Göteborg införde hon ett stilla rum för alla medarbetare.
”Vi kallade detta pauspass och erbjöd fyra tillfällen i veckan. Både passen och rummet i sin helhet blev väldigt uppskattade och inspirerade andra orter och enheter inom SVT”, säger hon.
För knappt två år sedan sade hon upp sig för att fortsätta sitt uppdrag i egen regi. Men insatserna på sina forna arbetsplatser är bestående, och rummet på SVT finns kvar och används än idag.
Årets forskning: Josephine Selander
Motivering: Den forskning som ledde fram till pillret aspirin och dagens yogaforskning har en hel del gemensamt.
Långt innan vetenskapen lyckades visa hur den bärande beståndsdelen i aspirin fungerar, så användes ämnet till att bota många värkande huvuden.
När forskarna hade löst gåtan kunde pillret tillverkas, och många fler få lindring. Forskningen om yoga befinner sig idag där aspirinforskarna befann sig före genombrottet på 1800-talet. Vi vet att yoga kan sänka blodtrycket, kan ha goda effekter vid diabetes, kan vara bra vid rehabilitering av olika slag och motverka ryggont, med mera.
Men den stora gåtan är ännu olöst. Än vet vi inte varför och hur yogan i sin helhet fungerar, och hur det kommer sig att den kan medverka till så stora livsstils- och attitydförändringar.
Hur kommer det sig att den tycks stärka vår förmåga att vara inkännande, accepterande och bejakande? I år väntar ytterligare 1000-tals studier och forskningsrapporter av olika slag.
Men troligt är att gåtan är olöst även om ett år. Men vi vill inte vänta med att dela ut utmärkelser. Tydliga framsteg har gjorts inom ett annat område. Inte minst inom idéhistorien.
Vi vet nu med vilka märkliga hopp kunskapsspridningen skedde, när yogan tog sig från öst till väst. Hade det inte varit för att några brittiska kolonisatörer i Indien översatte gamla sansitskrifter för att lära sig mer om landet och kunna styra det bättre, så hade vi sannolikt inte varit här på Södra Teatern ikväll. Detta vet vi nu, bland annat tack vare vetenskapliga bidrag från idéhistorikern Josephine Selander.
Årets yogahäng: Studio Karma (Angelica Henriksson)
Motivering: Den här yogastudion har på ett anmärkningsvärt sätt etablerat sig, och yoga, i en kommun vars invånarantal ökar kraftigt under semestertider. De många fina rösterna om vad studion gör och betyder, talar ett eget språk. Här är några exempel:
”På den här studion får man vara som man är och det finns klasser för alla, det blir lätt att yoga då.”
”Studion blev min räddning – från trasig själ till möjlighet till förändring. Jag vet redan nu att jag kommer att bli hel igen.”
”På ett personligt och engagerat sätt har de som driver studien, mjukat upp såväl ogrundade uppfattningar som kroppar på fördomsfulla Norrtäljebor.
Årets #NOmaste-utmärkelse: Tirild Oftedal
Motivering: Att yogan för mycket gott med sig kan vi alla bekräfta.
Men yogans värld är inte befriad från oönskade inslag.
Under det gångna året har vi på Yoga för dig fått anledning att dela med oss av berättelser om en mörk sida av yogans, meditationens och ayurvedans värld. Företeelser som det hittills på sin höjd hade skvallrats om, blev till detaljerade vittnesmål om övergrepp, maktmissbruk och utnyttjande av beroendeställning.
Och i spåren av dessa artiklar och reportage följde nya frågor, i samma anda, men med andra förtecken. Det mesta arbetet kvarstår, det är vi på redaktionen övertygade om. Men under det gångna året hände något.
I sann metoo-anda sattes ett hjul i rullning. Metoo har nått in i snart sagt varje samhällsgren. Varje gång har det krävts att en eller flera individer har trätt fram, och haft modet att överskrida en hittills orörd gräns. Tirild Oftedal har gjort just det – hon har tagit ställning, slagit larm och brutit en tystnad.
Vi anser att hennes initiativ och insatser är oumbärliga för att yogans värld ska förmå skingra det mörker som tidvis och delvis omsluter den.
Vi på Yoga för dig tackar konferencier Zinat Pirzadeh som var briljant och fantastisk hela kvällen – grattis till alla er som fick chans att uppleva tusenkonstnären Zinat live! Vi tackar också Yogagalans huvudsponsorer Yoga Resort Thailand, Kristallrummet, Yogalove, Kids Yoga Foundation och Soulfoodsthlm.
Se bilder från kvällen på Instagram: #yogagalan
På Facebook kan du även se livesändningen från Yogagalan i efterhand.