Julia Ilke: Jag kan inte sluta vara yogalärare
När Julia Ilke halkade in på ett yogapass på ett gym i Uppsala i 16-årsåldern blev det början på en resa som fortfarande pågår. Idag driver hon Yogahuset i Uppsala och håller yoga i Botaniska trädgården om somrarna. Yoga för dig byter några ord med henne mot bakgrund av att hon är en av fyra nominerade i kategorin Årets yogalärare, som delas ut på Yogagalan på Södra teatern den 7 februari.
– Redan som tonåring kände jag att yogan kunde vara ett verktyg att få svar på mina frågor. Den känslan drev mig att fortsätta med yoga.
Julia Ilke uppfattade att yogan kunde ge svar både i det lilla och det stora, dels på för en tonårstjej vanliga och personliga frågor om sig själv och sina känslor, dels på frågor av filosofiskt slag om livet och existensen betraktade ur ett vidare perspektiv.
– Ett sökande efter svar på de stora frågorna, det har jag alltid haft med mig. Efter den där första yogaklassen på gymmet var det klart för mig att jag hade hittat något. Så när alla andra backpackade och åkte till Thailand, reste jag till Indien.
I Rishikesh i Indien kom Julia i kontakt bland annat med en munk som hade flytt munklivet för att han inte trivdes med det. Julia yogade med honom varje morgon under en period.
– Den sekvensen utgick jag ifrån när jag höll mina allra första klasser som 20-åring.
Detta var flera år innan hon hade en formell yogalärarutbildning.
– Jag började hålla klasser för andra elever på en folkhögskola i Skåne och på gymmet. Och jag har hela tiden bara fortsatt att undervisa i yoga.
Kom i kontakt med Sky
Några år senare, på en yogafestival på Öland, kom hon i kontakt med yogaläraren Sky, som undervisar i samayoga. Då som först stod det klart för henne att hon skulle gå en utbildning.
– Där är han, tänkte jag, min lärare. Att jag skulle gå en yogalärarutbildning hade jag vetat långt tidigare, jag hade i bara inte vetat vilken. Sky hade en utbildning som startade om en månad, den kostade 40000 kronor.
Julia Ilke kontaktade sin far och förklarade att hon behövde ett lån.
– Pappa känner mig och han vet att jag är ganska ordningsam av mig. Han fick tillbaka sina pengar inom ett år, det var en bra investering. Han är ett av mina största fan företagarmässigt, men jag har fortfarande inte fått honom med på något yogapass.
Yogahuset i Uppsala öppnade Julia för snart tre år sedan. Idag erbjuder studion ett 20-tal klasser i veckan med totalt fem fasta yogalärare, plus ett tiotal lärare som håller klasser och workshops då och då.
Att undervisa bästa sättet att lära sig
Julia har senare även gått en kortare kurs i gravidyoga. Men hon är inte den typ av yogalärare som går den ena fortbildningsutbildningen efter den andra. Att vara med på festivaler, hon nämner bland annat Yoga Games, ger henne inspiration och ny kunskap.
– Att undervisa är bästa sättet att lära sig. Elever ställer frågor hela tiden som jag försöker hitta svar till.
Jag ber Julia ta tempen på yogan i Sverige i dag, och dela med sig av de trender och utvecklingsskeenden som hon ser.
– Yogan är här för att stanna, det är jag övertygad om. Med den stress som många av oss upplever behövs yogan som en motpol. Det är mycket som är fel i vårt sätt att leva idag. Många av oss bär på ett behov av att uppleva den här pausen som yogan kan ge, att få en chans att vända sig inåt, att uppleva hur det är att leva inifrån och ut.
Julia kan även ana en utmaning för yogan.
– Det är viktigt att yogan behåller sin kärna, så att inte också yogan blir en prestation. Yoga handlar inte om att göra en cool bakåtböjning som gör sig bra på Instagram.
Yogahuset i Uppsala håller klasser i hathayoga, yinyoga och gravidyoga. Ytterligare yogaformer kan tillkomma, beroende på vilka yogalärare som för tillfället håller klasser.
Vilka kommer till era klasser?
– Det är mycket blandat. Uppsala är en studentstad, men jag riktar mig mer till dem som är klara med sina studier. Den stora gruppen är kvinnor över 30, men givetvis yogar även kvinnor i alla åldrar och män. Jag tror det ser ungefär likadant ut på de flesta yogaklasser runt om i landet.
230 deltagare på en enda klass
På somrarna håller Julia klasser i Botaniska trädgården. 30 klasser per sommar, och så har hon hållit på de senaste fem åren. Yogan i trädgården har blivit något av en institution, med i snitt ungefär 100 besökare per klass. Som mest hade hon i somras 230 deltagare.
När jag ser att det kommer en person klädd i jeans och med en handduk som underlag, då blir jag lite extra glad.
Till uteklasserna lyckas hon även locka en hel del personer som annars inte hittar till studion.
– När jag ser att det kommer en person klädd i jeans och med en handduk som underlag, då blir jag lite extra glad.
Det var det stora intresset för hennes uteklasser som gjorde att hon vågade ta steget att öppna Yogahuset i Uppsala.
Hur lyckas du kombinera affärsverksamhet med egen praktik?
– Jag har två svar på det. Det ena svaret är att tack vare att jag driver yogastudio så har jag möjlighet att bjuda in lärare som jag själv vill yoga för. Det andra svaret är att man måste ha rimliga förväntningar, inte ställa en massa krav på sig. Jag är inte en perfekt yogi och försöker inte vara det.
Vad är din drivkraft som yogalärare?
– Någonstans har jag nog inte riktigt fattat att jag är yogalärare. Yogan gör jobbet, och jag bevittnar magin som den gör med människor. Jag behöver inte driva det, det är yogan som driver det. Uppenbarligen kommer folk och vill yoga med mig. Jag gör det nog för att jag inte kan sluta göra det.
Vad är din drivkraft till att driva studio?
– Det är otroligt kul. Jag ville ha ett stort projekt att bita i, med yogastudion fick jag det. Friheten, att det är upp till mig att ta initiativ till och genomföra olika saker, tilltalar mig. Jag har aldrig varit anställd längre än sju månader. Jag tycker om att vara min egen projektledare.
Mer om Julia Ilke
- Son, 6 år och två bonusbarn.
- Driver sedan 2016 Yogahuset i Uppsala.