Josefine Bengtsson klar för Yogagalan – här berättar hon om livet som mamma
Yogaläraren och numera mamman Josefine Bengtsson ska hålla en yogaklass på Yogagalan. Här berättar hon om hur moderskapet har fått henne att ändra sina träningsrutiner och hur relationen till hennes egna föräldrar mognat och blomstrat.
Vad fick dig att tacka ja till medverkan på Yogagalan, det finns så många event och du är hett efterfrågad?
– Supersmickrad att ni vill ha mig med!
Hur har livet som mamma förändrat ditt förhållande till yoga och meditation?
– Yogan och meditationen har blivit ännu viktigare, men betydligt kortare rent tidsmässigt, nu när jag blivit mamma. Tidigare kunde min morgonpraktik vara i tre timmar och sen hade jag ofta även en meditationstimme på kvällen.
Som mamma till en liten bebis är det enligt Josefine omöjligt att avsätta fyra timmar om dagen för yoga.
– Sedan Noah föddes har jag fått minst en timme om dagen i stort sett varje dag. Tack Karl! Den timmen har blivit otroligt dyrbar och lyxig. Just nu är det egentligen enda stunden på dagen som handlar om mig. Där jag får känna in mig själv, balansera och läka min kropp.
Josefine Bengtsson med Karl Dyall och sonen Noah på deras retreatgård Lyckhem. Foto: Sophia Jansson
Kommer snabbare in i meditativt stadie
De begränsade möjligheterna att ägna sig åt träning har påverkat Josefines sätt att yoga och meditera.
– Eftersom jag bara har en timme så har jag också tvingats att justera min praktik så att den blir mer effektiv. Lite motsägelsefullt att använda ordet effektiv när det kommer till meditation och yoga kanske, men mammarollen har fått mig att hitta in i ett meditativt stadie på kortare tid.
Vad kan det bero på, tror du?
– Antingen är det tidsbegränsningen som gör att jag blir mer fokuserad och därmed snabbare lyckas släppa tankarna och landa inåt eller också är jag dopad av alla amningshormoner just nu, skrattar hon.
Yogan läker kroppen efter förlossningen
När träningstimmen är till ända ser Josefine fram emot att vara med sin son igen.
– Efter ”min timme” så är jag alltid så pepp på att få mysa med Noah igen och jag känner verkligen hur den timmen gör mig till en bättre mamma. Vet faktiskt inte hur jag skulle klara av att vara mamma utan yogan och meditationen. Majoriteten av alla mammor har ju inte yogans verktyg så det skulle ju såklart gå, men jag tror att det skulle vara mycket tuffare.
Yogan hjälper Josefine att läka kroppen och kompensera sömnbrist.
– Rent fysiskt så behöver min kropp just nu yogan för att läka efter förlossningen samt balansera allt bärande och ammande. Och savasana och meditation fungerar som substitut för sömnbristen, som jag tror är ofrånkomlig med spädbarn.
Josefine Bengtsson vill få dig att både släppa och ta kontroll över kroppen. Foto: Sophia Jansson
Släpp kontrollen på Yogagalan – med ögonbindel
Programpunkten med dig på Yogagalan beskrivs på kortast möjliga sätt: Yoga. Kan du precisera vad du kommer att bjuda deltagarna på?
– Jag ser fram emot att få dela med mig av något jag kallar soul flow. Här mixar jag aktiva meditationer och ”fuldans” med mer traditionell vinyasayoga.
– I stora drag leker vi lite med att pendla mellan att ”släppa kontrollen” och ”ta kontrollen” över kroppen, andetaget och känslor. Jag börjar alltid mina klasser med tekniker för att släppa kontrollen. Då de flesta av oss lever våra liv väldigt kontrollerat så kan det vara utmanande att plötsligt bli ombedd att göra motsatsen, men enligt min erfarenhet är det precis det de flesta av oss behöver mer av för att må bra.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
För att göra det lättare att gå in i sig själv och våga släppa kontrollen låter Josefine alla deltagare ha ögonbindlar på sig under denna del.
– Ögonbindlar gör ju att man tvingas stanna kvar i sig själv och känna sin kropp snarare än att bli självmedveten eller fokuserad på det yttre.
Under den andra delen av klassen tar alla av sig ögonbindlarna och fortsätter med lite mer traditionella yogarörelser.
– Men även här ligger fokus helt på att landa i vår kropp – känna hur den känns på insidan. Jag vill med mina klasser få de som är där att lämna huvudet och det yttre skalet för att börja få kontakt med sig själva och visdomen på djupet av sina egna kroppar.
Vill in i hjärtat
När Josefine själv går på yogaklasser upplever hon ofta att hon, som hon säger, kommer upp i huvudet snarare än in i hjärtat.
– För mig tycks det som att yogalärare ibland vill rabbla all information de kan om en viss position eller yogastil snarare än att guida folk till deras inre kropp. När jag hamnar på en sådan klass kan en del av mig bli fascinerad och tycka wow vad mycket den här yogaläraren kan men efter en stund känner jag ofta just det – oj nu är jag är mer uppe i huvudet än nere i kroppen och hjärtat.
– Kort och gott – jag hoppas på att soul fow kan få människor att lämna huvudet för att istället möta sitt inre.
Förstår sina egna föräldrar
I vår stora intervju vi hade med dig för några år sedan berättade du om tonåren och hur viktigt det då var med det yttre (du kan läsa intervjun här). Sedan dess har du ägnat mer tid åt den inre sidan av dig själv.
Nu har du själv barn. Vad tar du med dig från din egen uppväxt in i föräldraskapet?
Har du någonsin tänkt: Det här gjorde inte mina föräldrar, men det tänker jag göra, eller omvänt: Det här gjorde mina föräldrar, men det tänker inte jag göra?
– Tack, för dessa spännande frågor! Sedan jag själv blivit förälder har jag märkt hur relationen till mina egna föräldrar automatiskt har läkt på många plan och fyllts av en ny respekt, ärlighet och sårbarhet. Den har faktiskt blivit väldigt vacker.
– Mina föräldrar har alltid funnits där till 100 procent, varit otroligt hjälpsamma och engagerade när det kommer till exempelvis läxhjälp eller köra till träningar. Detta har givit mig en trygghet och gjort att jag vågat kasta mig ut på lite galna äventyr. Jag har liksom alltid vetat att om något går snett så kommer de hålla mig.
Kände av högt ställda förväntningar
Föräldrarnas engagemang medförde även en form av press.
Jag känner att mina föräldrar alltid velat mitt bästa, men kanske inte alltid vetat mitt bästa.
– Deras otroliga engagemang i mig har dock samtidigt gjort att jag känt mig pressad att leverera på hög nivå såsom att få höga betyg eller guldmedaljer. Prestationsångest har liksom blivit lite av ett resultat av deras engagemang. En annan aspekt av det är att de ofta styrt in mig på banor som de tyckte var bra, exempelvis fick jag extrem stöttning när jag pluggade ekonomi på Handels men när jag sen bytta bana till yogalärare fick jag ingen som helst hjälp, utan de sa under en tid upp kontakten med mig. Jag känner att mina föräldrar alltid velat mitt bästa, men kanske inte alltid vetat mitt bästa.
Vet du ditt barns bästa? Här Josefine Bengtsson med Karl Dyall och sonen Noah. Foto: Sophia Jansson
Lätt att man tror sig veta barnets bästa
Josefine inser, som förälder, att det lätt kan bli så att man tror sig veta vad som är bäst för sitt barn.
– Jag har dömt mina föräldrar för detta men nu när jag själv blivit mamma förstår jag problematiken lite mer. Jag inser att det som förälder är väldigt lätt att tro att man vet sitt barns bästa i alla lägen. Klart det kommer vara en utmaning för mig att inte peppa Noah mer till att yoga och meditera än att spela datorspel eller plugga till revisor.
Josefine inser att det är en balansgång, att å ena sidan vara djupt engagerad, å andra sidan inte orsaka den form av prestationsångest som hon själv upplevt.
– Jag älskar ju honom så djupt och inser också hur svårt det kommer vara att inte engagera mig eller hjälpa honom för mycket. Det är ju lätt att tro att man enbart gör sitt barn en tjänst om man är superengagerad men jag vill ju inte ge honom prestationsångest.
– För några år sedan, innan jag blev mamma, gick jag Bara Varas 1,5-åriga ”training” som i stort sätt handlar om att skala bort fasaden och möta alla delar av sig själv. Där blev det tydligt för mig hur mycket av våra egomönster och sår som faktiskt kommer från våra första levnadsår. Just dessa år har ju föräldrarna oftast en nyckelroll.
Josefine valde aktivt att gå denna utbildning innan hon blev förälder.
– Jag kände att jag ville försöka läka och förstå mig själv så mycket som möjligt innan jag tar på mig ansvaret för någon annan. Om vi inte jobbar med att försöka se oss själva tror jag nämligen att mycket av våra sår och mönster omedvetet går över till våra barn.
Gav det resultat?
– Jag vill absolut inte påstå att jag på 1,5 år helt lyckades bryta mig loss från mitt egogrepp för att nu kunna uppfostra Noah på ett totalt medvetet sätt. Jag fick däremot många viktiga nycklar och ledtrådar där som jag har med mig in i min mammaroll.
Mammas röst ekar än idag
Josefine säger att hon tydligt märkte hur föräldrars röster ofta har en förmåga att sätta sig väldigt djupt i medvetandet så att de i vuxen ålder nästan blir till sin egen inre röst. Att det kan vara svårt att skilja på det man själv vill och vad som kommer från föräldrarna.
– Ett enkelt exempel är hur min mammas röst än idag ekar inom mig varje gång jag ligger och drar mig i sängen ”Du är lat när du bara ligger här, gå upp och få någonting vettigt gjort”. En annan mening som ofta kommer är när jag ger mig hän ”om du släpper kontrollen kommer allt du har försvinna”. Vi alla kan förmodligen hitta mängder med sådana subtila röster om vi stannar upp och vandrar på djupet av oss själva. Men det är inte lätt att observera vad som är ”jag” och vad som faktiskt kommer från ”mina föräldrar”.
– Det är nog tyvärr helt ofrånkomligt att inte överföra vissa omedvetna mönster till våra barn men ju mer vi vågar möta oss själva desto färre saker kanske vi överför till våra barn.
Samtliga bilder till denna intervju är tagna på Josefine Bengtsons och Karl Dyalls retreatcenter Lyckhem. Foto: Sophia Jansson
Först till kvarn – anmäl dig till Yogagalan nu!
(Uppdaterat 2021-11-11 – Yogagalan flyttad till 2022) Missa inte denna heldag och minifestival med yogaklasser, yogamarknad och underhållning. Allt avslutas med en bankett/galamiddag med underhållning och god mat.