Josefin Wikström håller yoga för personer med livstids fängelsestraff
Josefin Wikström undervisar livstidsdömda män I USA, kvinnliga interner i Mexiko och svenska fångar på Hinseberganstalten och har nyligen startat Prison Yoga Skandinavien tillsammans Eva Seilitz och tidigare intagna Samir Sabri och Tony Puustinen.
Josefin har fått flera nomineringar inför Yogagalan i kategorin Årets yogalärare, och är en av fyra yogalärare som Yoga för dig intevjuar inför galan.
Du håller bland annat yogaklasser för interner på anstalter, du var tidigare huvudlärare för Kriminalvårdens yogaprogram krimyoga?
– Jag hade den stora turen att samarbeta med Eva Seilitz som var nationell samordnare för Kriminalvården och grundare av krimyogan redan när projektet blev ett nationellt uppdrag år 2008. Jag var delaktig i att ta fram projektet genom åren tillsammans med Eva, senare även med Maria Johansson vid Västerviks anstalten och andra kolleger fram till år 2017. Vi utbildade Kriminalvårdens personal till att leda yogan på anstalterna. Ett uppdrag som var utmanande men också oerhört givande och roligt.
Yoga på det flesta anstalter
Krimyogan finns i dag på de flesta anstalter i Sverige. När den stora forskningsstudien ”Yoga på anstalt ” publicerades 2016 bestämde sig personerna bakom krimyogan att skapa ett nytt omfattande utbildningsmaterial med uppdaterade metoder och forskning om yogans potential i anstaltsmiljö. Ett uppdrag som ledde till kontakten med James Fox grundaren av USA:s internationella program Prison Yoga Project och San Quentin-anstalten i USA.
– Krimyogautbildningarna leds nu av Kriminalvårdens personal med hjälp av materialet som togs fram av oss genom ett internationellt samarbete mellan fängelseyogaorganisationer och forskare. Jag arbetar idag med krimyogans metoder med intagna men arbetar inte längre centralt med projektet.
Det upphör aldrig att beröra mig hur mycket kreativitet och kraft det finns i alla som jag möter
Du undervisar regelbundet vid Hinseberg. Undervisar du även på andra anstalter?
– Jag har dansat och yogat med kvinnorna och personalen på anstalten Hinseberg de senaste tio åren, det upphör aldrig att beröra mig hur mycket kreativitet och kraft det finns i alla som jag möter. Det är också roligt att se personalen på Hinseberg yoga och dansa tillsammans med kvinnorna, det bidrar till en bra stämning på anstalten som har varit oerhört positivt och stöttande till den undervisning jag bedriver där.
Josefin skriver just nu på en yogabok tillsammans med interner på Hinseberg.
– Boken kommer att bestå av deras texter, konst och kvinnornas favoritprogram för sömn, ångest och ökad energi, Yogaterapi från insidan har vi kallat den. Kvinnorna hoppas kunna bidra till något positivt via boken, eventuella inkomster kommer att gå till organisationer som arbetar med utsatta barn och barn till intagna.
Dans, stresshantering och yoga
Josefin undervisar även intensivkurser för kvinnorna vid anstalten Ystad på sommaren i dans och stresshantering, och undervisar krimyoga för männen på Kumla som ett led i den utbildning som hon går i Boston med en fördjupning kring yogans effekter i slutna miljöer.
– Mitt samarbete med James Fox har lett mig till ett större uppdrag som ansvarig koordinator och huvudlärare för Prison Yoga Projects internationella program. Jag har undervisat livstidsdömda män vid San Quentin anstalten i USA de senaste två åren, kvinnliga intagna i Mexico city och även grundat Prison Yoga Project-program i Mumbai, Indien. I år lägger vi till flera länder i Europa och även Israel senare i höst.
Josefin och Eva Seilitz samarbetar nu med Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena i ett pilotprojekt med yoga som terapeutiskt stöd inom rättspsykiatrin.
Kan du kort berätta hur du hamnade just där, som yogalärare för interner?
– Jag har alltid känt att yogan har en terapeutisk potential genom mina egna upplevelser där jag var utsatt för ett sexuellt övergrepp som barn och utvecklade posttraumatiskt stressyndrom. Yogan tillsammans med stöd från människor och familj som trodde på mig var det som fick mig att vända efter en kaosartad och utåtagerande tonårstid.
– Det jag upplever inom yogan och även dansen är en känsla av frihet, lugn och samhörighet utan ord, utan att behöva förklara hur jag mår eller vad jag gått igenom kunde jag återfinna en stabilitet och en känsla av egenkraft och gemenskap.
– De flesta av de intagna som jag möter kommer från en otrygg barndom, med erfarenheter av övergrepp, våld och missbruk och många har ofta inget stöd från familjer eller anhöriga.
Min känsla när jag ringde till Hinseberg för första gången för tio år sedan var att just yogan kanske skulle vara ett bra stöd och förhoppningsvis bidra till samma effekter som jag själv upplevt. Jag vet att många intagna män och kvinnor varken har möjlighet eller råd att yoga på utsidan.
Håller du även klasser utanför fångvården?
– Alltså… jag önskar mig 48 timmar per dygn! Jag arbetar och undervisar väldigt mycket och är engagerad i flera olika projekt. Vi har nyligen startat Prison Yoga Skandinavien tillsammans med tidigare intagna Samir Sabri och Tony Puustinen som är yogalärare idag där vi bland annat försöker starta upp yogaprojekt och evenemang för utsatta ungdomar och tidigare intagna för att hålla igång yogan på utsidan som ett led i att förebygga återfall i brott.
– Jag har även utbildat mig som yogaterapeut de senaste fyra åren och har fördjupat mig i yogans effekter för posttraumatiskt syndrom och psykisk ohälsa där jag håller lärarutbildningar inom traumaanpassad yoga här i Sverige tillsammans med psykolog Frode Neergard.
– Jag arbetar även med traumaanpassad yoga för brottsoffer och andra som varit utsatta för olika trauman på utsidan, i tillägg till detta undervisar jag öppna klasser i Askersund där jag bor när jag inte är ute och reser.
Vad är din drivkraft som yogalärare?
– Min drivkraft kommer från de stunder jag upplever med de jag möter genom yogan och dansen. Att få uppleva glädje, gemenskap och stillhet i slutna miljöer och även på utsidan tillsammans med människor som kanske aldrig fått upplevt det förr är oerhört stora och vackra ögonblick.
– Dansen och yogan i anstaltsmiljö har en enorm terapeutisk potential, något som forskning också bekräftar. Deltagarna sover bättre, upplever mindre ångest, får ökad koncentrationsförmåga, färre depressioner och upplever en känsla av glädje och samhörighet.
– Personerna vi möter har begått brott, det finns inga ursäkter, de har orsakat andras lidande och även skapat en djup smärta för sig själva och sina familjer. Man hamnar inte i fängelse för att allt har gått bra i livet. Det känns viktigt att inte förlora hoppet och tron på människan förmåga att förändras och att göra bättre, något vi upplever dagligen i våra projekt, detta bidrar till en oerhörd energi och inspiration för det jag arbetar med. Så småningom kommer de här människorna att komma tillbaka till samhället, förhoppningsvis stärkta och hoppfulla snarare än som ”tickande bomber”.
Om du försöker fjärma dig från din egen roll och position, vad ser du för utveckling inom yogan i Sverige idag – på gott och eventuellt ont?
– Jag ser ett ökat intresse för yogans terapeutiska potential och mer forskning kring just yogans effekter, något som vi alla som praktiserat yoga alltid känt men att det nu även finns evidens är fantastiskt.
– Jag upplever en brist i kunskap och förståelse gällande psykisk ohälsa inom yogalärarutbildningar, något vi ofta stöter på i de deltagare vi möter i våra klasser. Det vore bra att komplettera med mer kunskap och utbildning gällande försiktighet och tips och råd gällande vissa diagnoser och symptom. Yogan kan fungera som ett fantastiskt stöd men ersätter aldrig annan terapi och behandling från sakkunniga. Jag är väldigt hoppfull för yogans framtid som är här för att stanna och att allt fler får uppleva dess positiva effekter,
Vad hoppas du se inom fem till tio år?
– Yogaterapi som ett etablerat och erkänt stödbehandlingsprogram för psykisk och fysisk ohälsa inom all kriminalvård och sjukvård globalt. Att det kommer finnas mer resurser, bra och längre utbildningar för de som arbetar inom krimyogan här i Sverige och att detta att kommer att satsas på i framtida budgetar.
– Vi som arbetar med Prison Yoga Project arbetar i stort sett ideellt jorden runt med omfattande program för att vi brinner för det vi arbetar med och de effekter vi ser i våra deltagare.
Mer om Prison Yoga Project
- Prison Yoga-projektet som är en ideell organisation grundades av James Fox i San Quentin-fängelset i Kalifornien USA 2002. Idag omfattas Prison Yoga Project i ett internationellt samarbete och har implementeras i mer än 330 anstalter i USA, men även i Mexiko, Nederländerna, Norge , Sverige, Indien och Storbritannien. Närmare tvåtusen personer har utbildats i deras pedagogiska program speciellt anpassat för anstaltsliknande miljöer och över 30 000 yogaböcker med terapeutiska program har skickas till intagna utan kostnad.
- Prison Yoga Project startades med övertygelsen att yoga- och mindfulnessövningar är mycket effektiva som stöd till annan behandling och för att förbättra den psykiska ohälsan hos intagna, vilket också kan leda till att man även kan börja bearbeta beteendemässiga problem.