Joelina Claesson får hela Skälderviken att yoga
Från truppgymnastik till aerobics och vidare till yogan. ”Till dig vågar alla komma, sa en elev till mig. Det gjorde mig så glad”, säger Joelina Claesson, en av de heta kandidaterna till hedersutmärkelsen Årets yogalärare som delas ut på Yogagalan den 8 februari.
Joelina Claesson började gympa vid fem års ålder. Hon tränade och tävlade i trupp i matta, hopp och fristående till cirka 15 års ålder då hon fick problem med ryggen.
– Istället hamnade jag då i ”aerobics-träsket”, inte så konstigt då fristående och dans var det jag tyckte var roligast, jag bara älskade aerobics och step up, säger hon.
Aerobicsträsket, säger du. Förklara gärna mer!
– Aerobics var väldigt hett då. Man skulle ha stringtrosor utanpå tajtsen. Det var det där amerikanska som kom till Sverige, jag gillar den träningsformen. Till Energidagarna (Joelinas egen baby – ett numera etablerat event i Båstad i mars och oktober varje år) bjuder jag varje år in kända aerobicstränare som Oscar Jöback, Jorge Mix och Per Markussen.
Jag drevs av att alla skulle känna sig lika välkomna, sedda, bekräftade och nöjda med sin egen insats.
Joelina flyttade till Göteborg och utbildade sig 1996 till aerobics- och step up-instruktör och började hålla klasser på Onyx Sportcenter i Borås.
– Jag älskade redan då att instruera, leda och inspirera. När jag nu tittar tillbaka på den tiden kan jag se en röd tråd för mig som instruktör. Jag ville redan då bara ha ”basic”-klasserna. Jag drevs av att alla skulle känna sig lika välkomna, sedda, bekräftade och nöjda med sin egen insats. Oavsett du var vältränad och aerobicsvan, eller otränad nybörjare. Jag drivs än idag av att få folk att trivas i sina kroppar och i rörelse.
Joelina slutade som aerobicinstruktör på grund av foglossningar och barnafödande 2004 och flyttade hem till Ängelholm 2006. Med då hade hon redan fått en första kontakt med yogan.
– Redan 2000 gick jag en Power Hour-utbildning (yoga, kickar/sparkar och mental träning) för Cecilia Gustafsson och yogaintresset och nyfikenheten väcktes någonstans redan då.
När Joelina hade fött sitt första barn 2004 längtade hon efter en frizon, fri från prestation och ”high impact” – en zon för att ta hand om sig själv.
– Då hittade jag av en slump en yoga-dvd från Casall med yoga som man kunde köra hemma på egen hand, vilket jag gjorde, och jag älskade det! Jag fann kontinuitet och konsekvens i min praktik med denna dvd och kombinerade mina powerwalks och löprundor med yogastunder.
Joelina blev mer och mer nyfiken på yoga och ville fördjupa mig, men bara för sin egen skull, inte alls i syftet att bli yogalärare. Hon tog kontakt med Cecilia Gustafsson.
– Men Cecilia rekommenderade då istället den som hon ansåg var mest lämpad i Sverige att utbilda i yoga, och det var en tjej som jag då aldrig hört talas om: Johanna Andersson. Men jag litade såklart till 100 procent på Cecilia, som under åren blivit en god vän till mig. Så 2010 utbildade jag mig till Global Yogainstruktör för Johanna Andersson, 100 timmar. Tanken var att hålla denna kunskap för mig själv för min egen fördjupning och praktik. Men i utbildningen ingick att hålla en klass för fyra fem personer och sedan filma det. Jag samlade ihop ett gäng tjejer i byn (Skälderviken utanför Ängelholm). Och när jag var klar med utbildningen så sa de: Nu vill vi ju fortsätta att yoga med dig, du måste bli vår Yogafröken. Så jag började instruera och startade mitt eget aktiebolag.
Jag har ”tvingats” in i yin, av Johanna Andersson.
Joelina beskriver sig själv som ”jättemycket yang”, men att hon med tiden kommit att uppskatta även lugnare träningsformer.
– Jag har ”tvingats” in i yin, av Johanna Andersson. Jag var på träningsresa i Portugal med Springtime, och Johanna var med. 2013. Yinyoga var då ganska nytt i Sverige. Vi hade varit på bergspasset, ute och sprungit och gått. När vi kom tillbaka skulle vi köra yinyoga. Johanna sa att ”du kommer inte tycka om det här, du kommer att känna dig rastlös och frustrerad”.
Johanna Andersson hade rätt. Men med tiden landade Joelina också i den yogaformen.
– Först hatade jag yin, nu älskar jag yogaformen. Nu har jag fördjupat mig i yinyogan tillsammans med bland andra Johanna och Ulrica Norberg, säger hon.
Som yogalärare vill hon gärna se sina elever utveckla en relation både till yin och yang.
– Det är en filosofi jag har, jag vill inte att folk ska göra bara det ena. En del av dem som redan tränar mycket och är starka frågar mig om jag inte bara kan ha tuffa yang-klasser. Andra, som nästan aldrig tränar, frågar om jag kan tänka mig att ha bara yin. Till mina yin- och yang-klasser får de som helst bara vill mysa röra lite på sig och på de klasserna får yang-prinsessor försöka ta det lugnt och vila.
Joelina ådrog sig en axelskada efter att hon under en period hållit i tolv klasser i veckan. Skadan medförde insikter som hon idag är tacksam över.
– Före skadan hade jag svårt att förstå fysiska skador hos mina deltagare. På det sättet är jag en mer ödmjuk lärare idag. Nu tänker jag att om jag mår bra av det jag gör så bör det fungera för andra också. Jag följer många internationella yogaprofiler på Instagram och jag tycker att bilderna där ibland kan ge en felaktig bild av yogan, som gör att folk inte vågar yoga. Där visas ofta extrema positioner som det kanske tagit tio år att ta sig in i. Att stå på huvudet är inget quick-fix, och förenat med risker. På mina söndagsklasser gör jag ingenting som kan riskera att någon skadar sig. Jag har ansvar för 50 kroppar där inne. Min mission är inte att de ska klara svåra positioner, utan att få dem att älska sina kroppar.
Vad ser du fram emot härnäst?
– Jag ska gå en utbildning i vår för Magnus Ringberg, där jag får ännu mer av det anatomiska perspektivet på yogan. Älskar att lära mer och mer av de bästa, och sedan dela och sprida detta vidare.
Jag vill verkligen att yogan skall vara för alla, det är superviktigt för mig.
Vad är din drivkraft som yogalärare?
– Jag fullkomligt älskar att inspirera och dela med mig till andra människor av det jag tror på och det som jag mår bra av. Om jag har hittat något som er mig väldigt mycket och som funkar för mig, så borde det kunna funka och ge mycket även till andra. Vi är alla ganska lika – vi är ”bara” människor – varken mer eller mindre. Jag har gjort, och gör, varje dag min egen resa, precis som alla andra gör sina resor. Och jag drivs av att se andra lite lyckligare, lite mjukare, lite behagligare, lite mer kärleksfulla – framförallt mot sig själva – för att kunna dela med sig till sin omgivning. Så sprider vi det så vidare och vidare.
– Jag vill verkligen att yogan skall vara för alla, det är superviktigt för mig. En av mina deltagare sa nyligen till mig: Joelina, alla vi som går på dina klasser pratar om att du verkligen har gjort yogan folklig – till dig vågar verkligen alla komma. De orden gjorde mig så glad – för det är verkligen det jag vill!
För Joelina är det viktigt att klasserna alltid är fria från prestation.
– Mina klasser är en frizon – så som yogan är och alltid varit för mig. 2 kvm frizon är DIN matta. Vi presterar, levererar, analyserar, jämför oss, konkurrerar, och är prestationsprinsessor (och prinsar) hela dagarna här i väst – men inte på mina klasser! På mina klasser är det tjejer och killar från 16-75 år. Och jag älskar det! Alla är där av samma syfte, att bli mjukare och skönare i kropp och knopp.
Du vill hålla på med sådant som du själv brinner för och sådant som känns rätt för dig. Du har en tjänst på Scandinavian Cosmetics, där du ansvarar för PR och utbildning. Brinner du även för den tjänsten?
– Ja, jag behöver annat än yoga i mitt liv, och det blev för mycket yoga en period, både fysiskt och mentalt. Det handlar om att hitta balans. Jag behöver yang och lite business, som att hålla i event och utbildningar, för att må bra.
– Jag skulle nog inte kunna jobba med något som inte brinner för. Scandinavian Cosmetics är ”outer beauty”. Vi jobbar mycket med dofter och med varumärken som Gucci, Hugo Buss, Hermès, några av världens starkaste varumärken, lyxvarumärken. Med väldigt fina dofter. Dofter är väldigt förknippade med välmående. Att jobba med dofter går hand i hand med att vara yogalärare, det handlar om att inspirera och väcka känslor. Jag tror på en kombination av ”inner” och ”outer beauty”.
Hur ser din egen utövning ut?
– Jag yogar varje dag. Inte för att jag måste. Aldrig för att jag måste – utan för att jag vill. Ibland fem minuter, oftast 15-20 minuter, någon gång 60-90 minuter. Via Yogobe, i min lilla egen hemmastudio i källaren som jag bara älskar att vara i, min frizon. Där har jag plats för två mattor, en för min man eller barnen – eller PT-kunder. Varje torsdag kväll leker jag på mattan i Båstad, på Yogalito, med underbara yogafröknar, Elin eller Stephanie, och massa härliga gamla Båstad-kompisar till mig.
Yogan kombinerar Joelina med 30 minuters styrke- och fyspass i det egna gymmet hemma, tre gånger i veckan.
– Inte för att jag vill, utan för att jag måste – haha – för min rygg och för en axel som krånglar emellanåt. Men det är alltid väldigt skönt efteråt.
Därtill tar hon powerwalks med hunden Bamse fyra till fem morgnar i veckan.
– Alltid längs havet. Det är min meditation.
Om du får bjuda in några av dina förebilder till Yogagalan, vilka skulle det bli?
– Cecilia Gustafsson, Johanna Andersson och Ulrica Norberg. De står för allt det jag känner att yoga står för, på olika vis.
Träffa Joelina Claesson på Yogagalan 8 februari
- Anmäl dig till Yogagalan även du, senast 25 januari!
Energidagarna är Joelinas egen baby.
Mer om Energidagarna:
Joelina startade och driver Energidagarna i Båstad. Energidagarnas ledord är glädje – energi – inspiration.
– Där anlitar jag ”the best of the best” inom sina respektive områden – dans, yoga, föreläsningar, fysträning, meditation. Har Sveriges absoluta elit på plats varje gång. Till de första Energidagarna, som var en Energidag 2012, kom 22 deltagare. Energidagarna besöks numera av cirka 250 tjejer och typ två killar. Har faktiskt en enda liten yinklass i slutet av dag tre. Annars är jag projektledare och arrangör.
Läs mer om Energidagarna 2-4 mars och andra event i vår kalender.