Elever i Husbygårdsskolan yogar flera gånger i veckan
Läraren och yogaläraren Miroslava Koch Jelacic håller i yoga för elever på Husbygårdsskolan. Vi träffar henne och hennes inspirationskälla och förebild Sofie Carlsson.
Årets första snö är bara några minuter bort när jag trotsar en isande motvind på min väg mellan Akalla tunnelbanestation och Akalla by, en av de bäst bevarade 1600-talsbyarna i Stockholmsområdet, där jag ska träffa yogalärarna och eldsjälarna Miroslava Koch Jelacic och Sofie Carlsson på ett café.
Jag vill veta mer om yogan i Akalla och kringliggande bostadsområden, och de är rätt personer att tala med.
Sofie startade den första yogan i Akalla för snart tio år sedan när hon tillsammans med två tjejer i 20-årsåldern öppnade en yoga- och dansstudio på Sibeliusgången intill tunnelbanestationen.
– Det var en förtrollande liten oas, säger Miroslava som ofta kom till Sofies klasser.
– När jag började här körde vi magdans och reggaeton, sådant var folk mer bekanta med. Många undrade vad yoga är för något. På Södermalm vet alla vad yoga är, så var det inte här, säger Sofie.
Ett frö hade såtts
Men studion lades ned redan efter ett par år. Intresse fanns, men studion gav inte den ekonomiska trygghet som Sofie hoppats på, och en del av den energi som hade fått henne att dra igång verksamheten – och glädjen hon upplevde då hon fick chans att sprida det hon tyckte så mycket om – hade mattats av på vägen.
– Jag ville ägna mig åt yoga, dans och konst. Istället satt jag där med ekonomiska frågor och en massa pappersjobb, och det gav inte så mycket. Mitt äldsta barn var då tolv år och jag började tänka på att flytta, säger hon påtagligt rörd över att vara tillbaka på den plats där hon bott och upplevt så mycket.
Men när Sofie tillsammans med sina två kollegorn bestämde sig för att ta ner skylten, hade hon redan sått ett yogafrö bland bostadshusen i Akalla. Hon fortsatte att hålla sin yogakurs i Akalla by i några år efter att studion hade stängts och förblev en källa till inspiration – och senare även mentor – för Miroslava.
För snart fyra år sedan utbildade sig Miroslava till yogalärare på Axelsons gymnastiska institut Sofie blev hennes mentor under utbildningen. Under utbildningen startade Miroslava sitt företag Komoyoga (KomOyoga).
– Under yogautbildningen höll jag i yogapass för vänner och lärarkollegor och mina ledord var ”kom och yoga”.
Utbildade sig till barnyogalärare
Miroslava höll sina första klasser och utbildade sig samtidigt till yinyogaläare på Yoga Devi hos AnneSophie Sjöblom och Pernilla Cristvall och gick en barnyogalärarutbildning för Malou Lejon, som även är verksam på Skolyoga.
Sina nyförvärvade kunskaper tog hon med sig till Husbygårdsskolan, där hon var – och är – lärare på mellan- och högstadiet.
Det började med att jag bara höll i några enstaka yogapass med min mentorklass för tre år sedan.
Som den eldsjäl hon är lyckades hon föra in yoga på skolans schema.
– Det började med att jag bara höll i några enstaka yogapass med min mentorklass för tre år sedan. Det ledde till att jag fick 15 minuter yoga per klass en gång i vecka för årskurs sex till årskurs åtta.
Tillsammans med några lärarkollegor ordnade hon så att de i augusti 2017 kunde gå Skolyogas utbildning för pedagoger, vilket resulterade i att skolan nu – som en del av ett projekt som skolan kallar Morgonpuls – utöver innebandy, friidrott, basket och en kampsport även erbjuder eleverna två yogapass tre gånger i veckan innan de första lektionerna börjar.
– Eleverna väljer frivilligt vilken aktivitet de önskar. Mina yogapass har varit välbesökta med upp till 17 elever per pass, av dessa har jag ibland haft tio pojkar.
Får in yogan i elevernas vardag
Miroslava försöker hela tiden hitta sätt för att yogan ska bli en naturlig del i elevernas vardag.
– Jag startar till exempel mina lektioner med kort meditation. Det är en utmaning att utföra yoga och meditation med tonåringar, de om några behöver hitta sitt inre lugn. Speciellt om man tänker på hur barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa ser ut idag.
Miroslava hyrde tidigare en lokal på Curves, en fittnessklubb för endast kvinnor här i Akalla, under en tvåårsperiod och höll där i yinyoga på söndagar. Men gymmet lade ned förra året, så nu återstår yogan i Akalla by på måndagar, och skolyogan.
Vilka kommer på dina klasser? Erfarna yogautövare eller nybörjare?
– Det är kvinnor i alla åldrar som söker sig till min yoga men jag skulle vilja säga att majoriteten är äldre. Det är blandat vad gäller deras yogaerfarenhet, allt från nybörjare till vana yogisar.
Yoga finns nu även på Klätterverket i Akalla och på Husbybadet.
Vad ser ni för attityder i Husby och Akalla gentemot yoga? Vad behövs för att yogan ska få samma genomslag i Akalla som på Södermalm?
– Jag tror att det kommer ta tid för yogan att etablera sig och bli stor i förorten, men jag ser det som en positiv utmaning att sprida yogan vidare. Som verksam lärare i grundskolan i Husby har jag träffat många föräldrar som är positiva till yogan och att deras barn har den som möjlighet, däremot har jag inte lyckats locka föräldrarna till mina klasser än i Akalla by, det finns säkert olika orsaker till det, säger Miroslava.
– Dels är det en fråga om ekonomi, det gäller att ha råd att betala för en kurs. Men det handlar också om att kunna frigöra tid, många känner sig stressade, det är inte så lätt att avsätta tid bara för att det är bra för en när man känner att man har barn att ta hand om och man ska vara på jobbet klockan sex i morgon igen, säger Sofie Carlsson.
Efter att Miroslava visat mig lokalen där hon håller en del av sina klasser, lämnar jag de två vännerna och kollegorna där vi träffades, i värmen i caféet i Akalla by, och beger mig tillbaka mot tunnelbanan.
Skogsparken mellan mig och Akalla centrum är nu vit – och tyst – av nyfallen snö.
Jag har vinden i ryggen, och efter att ha träffat Sofie och Miroslava vågar jag tro att det gäller även yogans möjligheter att nå ut och fram till dem som ännu inte haft kontakt med den.
Sofie och Miroslava till Yogagalan
Träffa Sofie Carlsson och Miroslava Koch Jelacic på Yogagalan på Södra Teatern 8 februari.