Tio år med Hot Yoga Stockholm och fortfarande nybörjare
När yogalärarna Angelica Majoros och Johanna Horisk startade studion Hot Yoga Stockholm på Södermalm för tio år sedan, var det för att ha någonstans att vara yogalärare på.
– Vi ville inte i första hand driva en egen studio. Undervisningen har alltid varit vår prioritet och drivkraft, säger Angelica.
Studion är knappt synbar för förbipasserande på Gotlandsgatan, men inbäddad mellan de välbesökta stråken Götgatan och Östgötagatan är den lätt tillgänglig för många, dels personer som jobbar i området dagtid, dels för Södermalmsbor.
Fastighetsägaren var positiv till en yogastudio i kvarteret och investerade i en total ombyggnation, vilket gjorde att Angelica och Johanna slapp skuldsätta sig för att kunna komma igång. Utrymmena är smakfullt och funktionellt inredda, där finns en stor sal som bland annat är anpassad för hotyoga, två omklädningsrum, utrymmen att hänga och umgås i före och efter klasserna, en receptionsdisk och en mindre butik.
– Butiken byggde vi till efter några år. Då var det inte så lätt att hitta yogautrustning och yogakläder, så en butiksdel behövdes, säger Angelica.
Hot Yoga Stockholm firar tio år
Hot Yoga Stockholm firar tioårsjubileum i dagarna. Studion är i stort sett oförändrad sedan premiären, men verksamheten har hela tiden förändrats och utvecklats och fungerar idag som tillflykt för 1000 aktiva medlemmar vilka yogar från en gång i månaden till dagligen. Hot Yoga Stockholm är dessutom en av kandidaterna till utmärkelsen Årets yogahäng som delas ut på Yogagalan.
De kommer för att de lider av stress- och utmattningssyndrom, för att må bättre rent fysiskt, för att jobba igenom diverse skador.
Vilka är de vanligaste skälen till att elever kommer för att yoga på Hot Yoga Stockholm?
– De kommer för att de lider av stress- och utmattningssyndrom, för att må bättre rent fysiskt, för att jobba igenom diverse skador, framför allt ryggskador, för att bli smidigare, starkare och för ett allmänt bättre välmående, säger Angelica, som dessutom är en av kandidaterna till utmärkelsen Årets yogalärare.
Angelica tog sin första yogaklass i New York för tjugo år sedan.
– En vän som visste att jag gillade att träna tog med mig. Jag hade ingen aning om vad yoga var då, utan kom mest dit för den fysiska träningen. Nuförtiden yogar jag främst för att komma närmare mig själv, för att skapa och frigöra energi, för mitt mentala och själsliga välmående. Det fysiska välmåendet får jag liksom på köpet.
Bred bakgrund
Angelica har provat bikramyoga, vinyasa, ashtangayoga, dharmayoga, yinyoga och kassisk hathayoga. Därtill har hon erfarenhet av att vara aktiv skidåkare och från yrken inom restaurang och media och hon har jobbat med personer med funktionsnedsättningar.
Vad betyder din bakgrund för dig som yogalärare?
– Jag har jobbat med människor i olika åldrar, från olika bakgrunder, från samhällets olika vrår, med diverse diagnoser och personer med speciella behov. Detta har gjort att jag är van att möta alla slags människor vilket gör det lättare för mig i mitt arbete som yogalärare. Till vår yogaskola kommer verkligen alla slags människor. Vi har inte bara den ”vanligaste” yogatjejen som är runt 30 år. Vi har män och kvinnor mellan 18 och 70. Vi har även barn som är med i de vanliga klasserna, utöver själva barnyogan som vi nu har börjat med.
Angelica har erfarenheter av svåra skador, vilka hon läkt med hjälp av yoga.
– Jag har ådragit mig tre större skador under min tid när jag åkt skidor: Utdraget ledband i knät, avslitna muskler i nacken och en grov bäckenförskjutning. Knät läkte relativt fort när jag började med yogan. Det gick snabbt att bygga upp muskler och stabilisera knäleden igen. Nacken var smärtsam, men dessa avslita muskler läkte också oerhört snabbt med hjälp av yogan. Det var smärtsamt de första veckorna, men läkaren gav klartecken och sa att jag kunde yoga även om det gjorde ont.
Cirkulationen i nacken förbättrade läkningsprocessen enormt, enligt Angelica.
– Vi har ett flertal bakåt- och framåtböjningar som främjar cirkulationen till alla muskler runt ryggraden vilket är en anledning till att folk med ryggproblem får snabba resultat med denna yoga, så även jag. Bäckenförskjutningen har varit det som tagit längst tid att återställa. Det är stora muskler runtom som ska balanseras upp, nervbanor som ska neutraliseras och avtraumatiseras. Det tog tid och krävde tålamod och acceptans. Skadorna har varit väldigt lärorika för mig.
Yogalärarna deltar på varandras klasser
Att många yogalärare skadat sig på grund av yoga är något som vi skrivit om mycket i Yoga för dig, och något som Angelica är välbekant med. På Hot Yoga Stockholm träffar lärarna varandra – och yogar för varandra – regelbundet i syfte att säkra en hög kvalitet.
– Jag undervisar i snitt fyra klasser i veckan. Vi lärare träffas i en lärarklass en gång per vecka för att fördjupa oss och byta erfarenheter. Ibland yogar vi tillsammans, ibland har vi utbildning av något slag. Dessutom yogar vi såklart på varandras klasser flera gånger per vecka.
Att bli yogalärare idag är alldeles för lätt tyvärr, och all så kallad yoga är inte bra yoga.
Utöver undervisning, yogautövning och vidareutbildning så blir det många timmars administration på kontoret.
– Vi är en relativt stor studio som har öppet alla dagar om året och erbjuder cirka 32 klasser i veckan. Så det är mycket som ska klaffa för att det ska flyta på fint för all personal och för våra fina yogisar.
Vad ser du fram emot härnäst?
– Att fördjupa mig i yogan och alla dess grenar. Jag har träffat en mentor som kommer från Krishnamacharya i rakt nedstigande led och henne har både jag, min vän och delägare och även våra övriga lärare börjat jobba närmare med. Jag ser fram emot att lära mig mer från henne, och även på andra sätt, ska till exempel läsa basmedicin till våren, det ska bli spännande. Det finns så mycket att lära, jag har yogat i 20 år, undervisat sedan 2004, drivit yogaskolan i tio år, men känner ändå att jag är en nybörjare.
Angelica är tveksam till hur snabbt en del blir yogalärare.
– Att bli yogalärare idag är alldeles för lätt tyvärr, och all så kallad yoga är inte bra yoga. Jag ser en tendens till att yoga idag för många handlar om att bli så mjuk som möjlig, att vara så ”spirituell” som möjlig, att utföra de ”svåraste” och ”coolaste” asanas som möjligt. Men att den verkliga meningen med yoga har suddats ut lite. Jag hoppas och tror dock att det kommer att vända. Att folk mer och mer blir intresserade och känner vad yogan bidrar till för ens välmående på ett helt annat plan än bara fysiskt. Yogan bör skapa kontakt, öka acceptens, frigöra energi och är så mycket mer än bara stretcha muskler.
Vad gör du om tio år?
– Då undervisar jag fortfarande, lägger mer tid på min egen yogautveckling, delar med mig av det jag kan, men ägnar mindre tid på kontoret.
Träffa Angelica och Johanna på Yogagalan
Angelica Majoros, Johanna Horisk och flera andra lärare från Hot Yoga Stockholm kommer till Yogagalan 8 februari.