Från självhat till en kärleksfull inställning till sig själv och andra

Det var först när Lina Eggen gick in i väggen som hon på allvar fann yogan – och inledde en bejakande, förlåtande och omfamnande livsresa.
När jag får kontakt med Lina Eggen är det över en knasterfri telefonledning från Stockholm till Göteborg. Vi har båda avsatt tid för ett samtal, och jag ska under närmaste timmen komma att inse att värdet av telefonintervjuer är orättvist förringat i journalistkretsar. Den närvaro som kan uppstå när synintryck och andra sinnesupplevelser utesluts och mer av uppmärksamhet kan ägnas röst, tonfall, andhämtning, pauser och flöden förtjänar i motsvarande utsträckning ett värdigt erkännande.
Lina har fått många nomineringar till hedersutmärkelsen Årets yogalärare. Med nästan alla nomineringar följer välformulerade och innehållsrika motiveringar. Det framstår med all tydlighet att de är författade av personer som går på yogaklasser för, eller kanske snarare med, Lina. Och att hon betyder mycket för dem.
Lina har några dagar före vårt samtal fått beskedet att hon är en av fyra yogalärare som vi på redaktionen till Yoga för dig vill intervjua inför Yogagalan och utdelningen av hedersutmärkelsen Årets yogalärare. Hon säger att hon fortfarande är så glad, så positivt berörd, av beskedet. Hon tycker att det känns närmast overkligt att hon på det här sättet får åtnjuta uppmärksamhet och bekräftelse.
Men så glad och upprymd av positiv energi har hon inte alltid varit. Långt därifrån.
– Jag började med yoga när jag brände ut mig, när jag kraschade rätt in i den där berömda väggen. Jag hade yogat tidigare, men då bara varit ute efter den fysiska biten. Jag hade sett yoga som fin träning för min kropp. När kraschen kom började jag tänka på vad läraren sagt, om andning och annat. Det var då jag fann yogan på riktigt.
Yogan blev en väg tillbaka
Lina hade nått en punkt i livet där det bara fanns en väg ut. En vändpunkt om man så vill. Tårarna kom. Svåra med nödvändiga val väntade henne.
– Yogan blev min väg tillbaka efter utbrändhet, som en livlina. Jag hittade till andetaget, och jag lärde mig att använda det som ett redskap när ångestattackerna kom.
Lina började genomskåda hur hon levt, tänkt, vilka föreställningar hon hade haft och vilka val hon hade gjort. Hon insåg att hon hade försökt leva för att uppfylla vad hon trodde var förväntningar från omgivningen. Hon beskriver det som att hon hade försökt spela olika roller.
Jag hade höga krav och var aldrig nöjd med mig själv eller min kropp. I grunden fanns ett självhat. Det var svårt att acceptera och inse det, men nödvändigt.
Nu var det dags att börja göra sig av med de där rollerna.
– Jag hade höga krav och var aldrig nöjd med mig själv eller min kropp. I grunden fanns ett självhat. Det var svårt att acceptera och inse det, men nödvändigt.
Med hjälp av yogan insåg hon att det som hörde utsidan till kunde hon skala bort.
– Jag började lossa, först på det som var lite enklare att vara utan, till slut kom jag till något som var väldigt hårt. Vad var det för mur jag hade byggt upp som gjorde att jag inte kom åt mig själv? Jag fick uppleva hur det var att börja leva utifrån ett autentiskt jag. Jag förstod att jag var helt okej och att jag kunde leva i min kropp. Jag började skala av det där med identitet och personlighet, för att se vad som fanns därunder. Jag tror att det är vanligt idag, att man bygger upp en identitet utifrån vad man tror att personer i ens omgivning har för förväntningar.
Elevernas resa liknar hennes
Idag kan Lina se hur flera av hennes elever ger sig ut på en resa som liknar hennes.
– Jag kan undervisa både inom yinyogan och den mer dynamiska globalyogan. Det du ger får du också tillbaka. Jag försöker vägleda. Viktigast för mig är att vara mentalt närvarande för alla mina elever, att jag får vara där fullt ut, att jag får vara i den där upplevelsen och resan, och se hur de växer.
Lina tycker om att emellanåt utmana sina elever, att få dem att lämna en – kanske skenbart – trygg sfär och låta dem ana nya gränser, nya världar. Gärna med hjälp av andetaget, som hon älskar att undervisa, eller med shaking och sångmeditationer.
– Jag vill att mina elever ska känna att de får en frizon där de kan lägga ifrån sig allt det andra.
Rollen som yogalärare bidrar till egen utövning
Lina älskar sitt yrke. Hon säger att hon emellanåt nästan måste nypa sig i armen för att förstå att det är sant, att hon inte bara ägnar sig åt något som hon tycker om, utan även livnär sig på det – att hennes yrke är yogalärarens.
Det finns tusentals fantastiska yogalärare och alla lär ut yoga på sitt sätt, ungefär som varje kock gör sin rätt på sitt sätt och med sina ingredienser.
Rollen som yogalärare underlättar dessutom för Lina att utvecklas i sin egen utövning.
– När jag undervisar yoga så hjälper det mig att ta mig till en plats som mitt eget praktiserande inte alltid kan ta mig till.
Hon jämför yogalärare med kockar.
– Det finns tusentals fantastiska yogalärare och alla lär ut yoga på sitt sätt, ungefär som varje kock gör sin rätt på sitt sätt och med sina ingredienser.
Vad är viktigaste utmaningen för dig som yogalärare?
– Att få sina elever att förstå att yogan inte handlar om att bli någon annan, utan om att bli den du redan är, men ännu mer. Yoga handlar inte om att gå på så många yogaklasser som möjligt, utan att bryta med också den typen av skapade förväntningar. Yoga handlar om att älska och uppskatta kroppen. Yogan handlar om att älska sig själv, för den du är, inte för den du vill bli.
Jag testar ett resonemang, och låter Lina kommentera det. Jag säger att det finns starka krafter i samhället som vill att vi ska vara missnöjda och ständigt söka efter någonting. Oförmågan att känna tillfredsställelse och vara nöjda gör oss till idealiska konsumenter. Lättpåverkade. Lättledda.
– Just så är det. Rusty Wells (en yogalärare för vilken Lina gått en utbildning) säger att det vi gör på mattan är uppvärmning för den riktiga yogan, som är livet. I bästa fall leda yogan leda till att jag kan gå ut och vara lite mer medveten. Det handlar om att tillåta att yogan för mig kan vara att möta min rädsla, att gå utanför komfortzonen eller att gå ut med mina hundar.
Berörd av egna känslor
Lina har utbildat sig till yogalärare inom globalyoga och yinyoga, och senare även till stresscoach inom mediyoga. Hon delar ett minne från den senare utbildningen:
– Jag minns vad läraren sa, att störst är det hjärta där även ägaren får plats. De orden landade verkligen i mig, de hjälpte mig att tillåta mig att bli berörd också av mina egna känslor.
Jag ber Lina att reflektera över yogans roll i samhället, och vad viktigaste utmaningen för yogan, ur den synvinkeln, kan vara. Hon kommer snart in på tillgänglighet, och att det helst inte ska behövas ett aktivt beslut för att komma i kontakt med yogan och yogans värld.
– Jag kan önska att yogan kunde vara en naturlig del av livet. Att yogan kom till folket istället för att folket måste komma till yogan.
Lina håller även kurser för utbrända. Det handlar om samtal, enklare yogaövningar, meditationer, andningsövningar. Femveckorsprogram med tre timmar per vecka. Ofta är det arbetsgivare som hänvisat personerna till henne. När Lina håller dessa kurser gör hon det i egenskap av certifierad stresscoach inom mediyoga.
– Det är ofta väldigt starka möten. Till dessa kurser kommer människor som är sköra och slutkörda. Det brukar vara sju, åtta personer på varje kurs. Det är bra att deltagarna får se att de inte är ensamma, att det inte är så konstigt att de känner och mår som de gör.
Den här typen av terapi kan en deltagare även få via sjukvården, och då finansierad med skattepengar (FAR – som bland annat innebär att en patient kan få ordinerad fysisk aktivitet som komplement, eller ersättning för läkemedel eller annan behandling).
Hindås har blivit en yogaort
För snart fem år sedan startade Lina tillsammans med yogaläraren Kristjana Helgadottir Berndtson, som då just hade träffat varandra på en utbildning inom globalyoga, företaget och yogastudion Yogabylink i Hindås, ett samhälle med cirka 3000 invånare några mil utanför Göteborg.
– Vi tänkte att kanske kan vi hålla någon klass i veckan här på landet i Hindås.
Det visade sig snart fullt möjligt. Intresset för yogastudion växte snabbt.
– Plötsligt ville alla yoga i den här lilla orten. Det gick fort från att vi hade det vid sidan av våra andra jobb, till att vi vågade satsa fullt ut. Idag har vi fyra yogastudios i lika många samhällen, håller 53 klasser i veckan och 17 yogalärare är knutna till oss. Vi har delat upp det ganska bra. Jag ansvarar för Bollebygd och Hindås, och Kristjana för Mölnlycke och Landvetter.
Yogan har, berättar Lina, blivit en del av flera personers liv i Hindås och till Yogabylink kommer idag tio procent av samhällets invånare.
– Hindås har blivit en yogaort, Ica-handlaren har tagit in yogatidningar och Yogabylink har blivit en träffpunkt.
Det har gått över en timme sedan jag bad Lina sammanfatta sin yogaresa. Vi känner oss båda nöjda med samtalet och är överens om att avsluta det.
Vi bryter den tillfälliga ledningen mellan Hindås och Stockholm.
När jag kort tid senare summerar samtalet tycker jag mig fortfarande kunna höra, och i någon bemärkelse se, henne.
Träffa Lina på Yogagalan
- Du kan träffa Lina och några av yogisarna i Hindås på Yogagalan 7 februari på Södra Teatern i Stockholm. Anmäl dig på www.yogagalan.se