Vägen till en meningsfull tillvaro: ”Yoga of recovery förändrade mitt liv”
Mer än en väg ur missbruk. Yoga of recovery handlar om att skapa ett meningsfullt liv – med hjälp av yogans och ayurvedans visdom.
Varför hamnar vissa personer i ett sjukligt beroende? Yogaläraren Åsa Rexare Simonsen, som håller klasser och workshops med inslag av yoga of recovery, beskriver det som ett hål som behöver fyllas.
– Inom både yogan och ayurvedan menar man att orsaken till all sjukdom är att vi har glömt bort vår sanna, andliga natur. Man utgår från tanken att vi alla, i vår ursprungliga form, är en del av universum, säger hon.
– När vi föds in i vår kropp glömmer vi lätt vår spirituella del, att vi är en del av något större. Det är som att kontakten till anden eller universum bryts, och det gör ont. Det skapar ett hål i oss, och det vill vi fylla.
Vissa gör det med jobb eller relationer, andra med mat, droger eller alkohol.
– Många söker njutning och glädje i det förgängliga. I början kanske det bara är en dålig vana, men om denna får pågå en tid kan den lätt övergå i ett beroende. Ofta känns det bra i början, och därför luras man att tro att det kommer funka.
”Jag insåg att jag själv hade utvecklat sjuka beteenden. Jag ljög och manipulerade, och bidrog på olika sätt till att han kunde fortsätta sitt missbruk.”
Ett missbruk drabbar sällan bara en person. De som lever nära en missbrukare blir ofta mer eller mindre medberoende, vilket terapeuten och författaren Tommy Hellsten har definierat som ”en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet, utan anpassar sig till den”.
Åsa Rexare Simonsen berättar att hon själv tidigt i livet utvecklade olika typer av medberoendebeteenden, men att de blommade ut på allvar först i hennes förra äktenskap, där hon levde tillsammans med en person i ett aktivt beroende.
– Jag insåg att jag själv hade utvecklat sjuka beteenden. Jag ljög och manipulerade, och bidrog på olika sätt till att han kunde fortsätta sitt missbruk. Jag jobbade enormt mycket, och det blev på sätt och vis min egen drog, berättar Åsa Rexare Simonsen.
Vändpunkten kom för tre år sedan när hon medverkade vid Nämndemansgårdens anhörigvecka.
– Den förändrade mitt liv. Jag insåg hur sjuk jag var, men också att jag själv inte kunde bli frisk när jag levde med en person i ett aktivt beroende. Inom både västerländsk och österländsk filosofi säger man att man upprepar sina dysfunktionella beteenden tills man behöver ta tag i dem. Mitt val blev att lämna äktenskapet, för att få utrymme att jobba med min smärta och mina egna beteenden.
Hon berättar att yogan hela tiden har funnits med som ett stöd och en trygghet – och att den i olika perioder räddat henne från att krascha helt. Hon har också hittat stöd först i Al-Anon, en tolvstegsgemenskap för anhöriga till alkoholister, och nu inom organisationen Co-Dependents Anonymous, där personer med medberoende samlas för att hjälpa varandra.
– Där arbetar man dels med sina beteenden, men även med en andlig dimension i livet, som en väg till tillfrisknande. För mig har yogan alltid varit väldigt andlig, så jag började söka efter en brygga mellan de här två världarna, berättar Åsa.
I USA hittade hon yoga of recovery, och förra sommaren åkte hon och hennes man Erik dit för att gå en utbildning på 100 timmar.
– Metoden är utvecklad av Durga Leela, som själv är i tillfrisknande från beroendesjukdom. Hon har kombinerat visdom från yogan, ayurvedan och tolvstegsprogrammet.
– För mig var det en fantastisk upplevelse, att hitta den här helheten, där man arbetar med kroppen, själen och det andliga.
Hon beskriver metoden som en karta till ett liv i tillfrisknande.
– För mig är det mycket mer än en väg ur ett beroende. Det handlar inte bara om att hålla sig nykter eller att hålla sig ifrån dysfunktionella beteenden. Det handlar istället om att leva ett så pass gott liv att man inte längre behöver falla in i dessa.
Åsa och Erik har börjat dela med sig av metoden i workshops via sin egen studio, My Yoganess i Älmhult. Deras ambition är att framöver kunna hålla workshops på fler platser i landet och på så sätt sprida yoga of recovery till fler som behöver stöd i sitt tillfriskande.
– Men framförallt har vi båda börjat använda det i våra egna liv. Jag har börjat reflektera ännu mer över mina vanor och försöker fylla livet med det jag behöver för att må bra. Tillfrisknandet är den jag är, mitt hela varande. Inte något jag gör.
Åsa Rexare Simonsen
Ålder: 42
Bor: Älmhult
Familj: Två barn, min man Erik och hans tre barn
Gör: Jobbar med ledarskapsutbildningar på Ikea samt delägare och yogalärare på My Yoganess.
Intressen: Dans, jag har precis utbildat mig till dansledare på Friskis & Svettis.
Mer om Yoga of recovery
Vad består en utbildning av?
Utbildningen är på 100 timmar, där man går igenom de sex olika grundsatserna. Mycket utgår från ayurvedan, men det ingår även psykologi, och metoder för att förändra sitt sinne och skapa ett hälsosammare förhållande till sin kropp.
Vad innehåller dina workshops?
Jag har haft workshops med fokus på en av de olika grundsatserna, till exempel ’livet är längtan’. Då går jag igenom teorin, och väver in den som ett tema i de olika yoga- och meditationsövningarna.
Vilken är målgruppen?
Egentligen alla människor som vill hitta mer hälsosamma vanor, men vi vill hemskt gärna nå människor i tillfrisknande från olika beroenden, och även par som tillfrisknar tillsammans.