Därför åker allt fler på tystnadsretreat
Tysthetsretreat blir allt populärare i Sverige. Vipassana-kurserna blir ofta fullbokade samma dag som platserna släpps och väntelistorna är långa.
Människor har i alla tider och kulturer sökt svar på livets stora frågor. Varför lider vi? Hur kommer det sig att vi skadar oss själva och andra? Vad är egentligen sant och viktigt?
Att råda bot på detta är just syftet med en av Indiens äldsta meditationstekniker – vipassana.
Det var läraren S.N. Goenka som såg till att metoden spreds i Indien i slutet av 1960-talet. Drygt tio år senare öppnade han det första vipassana-centret i samma land. Sedan dess har utvecklingen exploderat.
Idag finns det drygt 160 center runt om i världen och cirka 200 000 människor gör vipassana varje år.
Det svenska centret ligger utanför Ödeshög och har funnits i elva år. Långt innan det fanns ett etablerat center arrangerades kurser av några pionjärer. Det var före internets tid och för att få ihop deltagare hölls informationsmöten i olika städer. De flesta som kom till kurserna var hängivna Asienresenärer.
”Framför allt tror jag att praktiken har blivit populär för att den faktiskt fungerar och är så djupgående. Hade den inte gett goda resultat eller bara ytliga resultat hade den snart dött ut, med tanke på hur krävande kurserna kan vara.”
Idag är det annorlunda. Samma dag som Ödeshög-centret släpper platserna till sina tiodagarskurser bokas de i regel upp direkt och väntelistorna är långa. Populariteten kan dels förklaras med stressen i dagens samhälle.
– Tempot är mer uppskruvat nu och det finns mycket mer som distraherar och det gör nog att många attraheras av tystnad och stillhet. Men vipassana är mycket mer än att tillbringa tid i tystnad och koppla bort vardagen, säger Kenneth Truedsson, lärare på centret som har varit med sedan starten.
Han tror också att det beror på att tekniken är enkel och praktisk, och handlar om att bli medveten om sin naturliga andning och kroppens förnimmelser. Den lärs också ut på ett traditionellt sätt – utan att ha anpassats till väst.
– Framför allt tror jag att praktiken har blivit populär för att den faktiskt fungerar och är så djupgående. Hade den inte gett goda resultat eller bara ytliga resultat hade den snart dött ut, med tanke på hur krävande kurserna kan vara.
Så vad handlar en kurs i vipassana om och hur går det till?
Under tio dagar lever deltagarna i en klosterliknande miljö med en rad rigorösa regler. Redan första dagen måste mobiltelefoner, böcker och anteckningsblock lämnas in. ”Ädel” tystnad gäller under dygnets alla timmar. Ingen form av kommunikation är tillåten med de andra kursdeltagarna. Ögonkontakt och fysisk kontakt ska undvikas.
Varje morgon klockan fyra är det väckning med en burmesisk gonggong. En halvtimma senare ska alla sitta med korslagda ben och rak rygg på varsin meditationskudde. De flesta sitter i den gemensamma meditationssalen, kvinnor och män separerade. Totalt mediterar deltagarna i elva timmar per dag, där varje tillfälle pågår i en eller två timmar. Däremellan ges pauser för mat och vila.
Könsuppdelningen beror på att distraktion ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt.
– Då kommer den givna följdfrågan varför vi utgår från att alla är heterosexuella? Visst, det blir en extra distraktion för dem som inte är det. De flesta uppskattar att vi delar upp efter kön, särskilt kvinnor. Men det innebär inte att vi anser att det är fel att män och kvinnor träffas. Alla regler är till för att folk ska få så bra resultat av kursen som möjligt.
Kärnan i vipassana är att kursdeltagarna ska förstå och få en direkt erfarenhet av att allt inom oss uppstår och försvinner i varje ögonblick. Att allt är i ständig förändring.
– Det är det som renar sinnet. Negativa reaktionsmönster och tankar och vår självupptagenhet försvinner och ersätts av positiva känslor och tankar.
Det krävs inga förkunskaper eller förberedelser inför en vipassanakurs. Däremot lämpar den sig inte för alla.
– Det är en intensiv metod. Av den anledningen lämpar den sig inte för folk som har allvarliga psykiska problem. Det finns lättsammare alternativ, säger Kenneth Truedsson.
Hans allra viktigaste tips för den som har bestämt sig för att genomgå Vipassana är att noga läsa igenom kursföreskrifterna, ha en positiv inställning och ge det en ärlig chans.
– Motivationen att göra vipassana ska inte vara medicinsk, den ska vara andlig. Att du vill rena sinnet och leva ett lyckligare och bättre liv.
Mer om vipassana
Vipassana betyder att se något som det egentligen är och är en av Indiens äldsta meditationstekniker, som återupptäcktes av Buddha för över 2 500 år sedan.
Men det är inte buddhism som lärs ut på kurserna. Vipassana är en icke-sekteristisk teknik som handlar om att gå till roten av sitt lidande och förbli lycklig och balanserad oavsett vad som händer. För att nå dit lär sig kursdeltagarna steg för steg hur de kan tämja och rena sinnet.
Det finns över 160 vipassana-center i världen och kursen finns på uppemot 50 språk. De flesta center, runt 80 stycken, är placerade i Indien. Europas första center öppnades i Frankrike, tätt följt av Storbritannien. Sverigecentret ligger utanför Ödeshög i Östergötland och etablerades 2007.