Vinyasa är som att yoga i medvind enligt Birgitta Ohrling
Improvisation och fokus på helhet lockade Birgitta Ohrling att börja med vinyasayoga för tolv år sedan. Här berättar hon mer om vad som utmärker yogaformen.
Egentligen gillar inte Birgitta Ohrling ordet yogaform. ”Yoga är yoga”, säger hon och menar att allt för många lägger beslag på yogan och kallar den för sin.
– Yoga är inte definierbart, yoga är hur man förhåller sig till livet. Som att ’just nu behöver jag yoga för att min kropp inte mår bra’ eller ’just nu behöver jag bara andas’.
Hon anser att man absolut kan blanda och ta med sig vissa kundaliniövningar in i vinyasaflödet, eller jobba mer med hatha för att få en mer jordande form.
– Jag vill låta allt vara en helhet. Det är tråkigt när man bryter ut delar och inte har alla de här verktygen.
Efter att i flera år ha jobbat med marknadsföring på Telia sa Birgitta Ohrling upp sig och utbildade sig till kinesiolog och vinyasayogalärare. 2004 startade hon sin yogastudio Nirvana som numera även hennes sambo Leif är delägare i.
– Vi håller på att bygga en rawfoodservering ute i entrén. Helheten med solrum, mat och yoga tycker vi är viktig så att människor kan komma hit och bara vara. De får hjälp att må bättre i själen, att röra sig och äta bra ekologisk mat. Vi inspireras av varandra. Det är kul!
Vinyasa följer inte någon fast serie, utan låter olika rörelser länkas samman i ett flöde med anpassade sekvenser som varierar från gång till gång utifrån ett specifikt syfte.
Hon berättar att vinyasayogan tillhör samma familj som ashtangayoga, men att den även innehåller inslag från andra yogastilar med övningar gjorda för att skapa flexibilitet och balans i både kropp och sinne.
– Vinyasa följer inte någon fast serie, utan låter olika rörelser länkas samman i ett flöde med anpassade sekvenser som varierar från gång till gång utifrån ett specifikt syfte. Vinyasa är mer ett sätt hur man yogar på mattan, i ett flöde, jämfört med den statiska formen av yoga där hatha- och bikramyoga ingår. Andningen är central och den länkar ihop rörelserna.
Oftast planerar hon passet innan men ibland improviserar hon och känner av vad klassen behöver.
– Om någon har problem med en axel så gör man på ett sätt, antingen utmanar man eller drar ner på energin, det gäller att se individen när den kommer. Yogan ska anpassas efter dig, inte tvärtom.
På så sätt passar vinyasayoga för alla, tycker hon. Fast kanske inte för dem med väldigt mycket energi.
– Då kan det vara bra att gå på ett jordande hathapass istället.
Sina mest flödande klasser kallar Birgitta Ohrling för ”Flowing Yang” samt ”Yin in the flow”.
– Där lägger jag bland annat in kullerbyttor som är bra för att sträcka ut ryggen men även för glädjens skull. Man kan känna på morgonen att ’blä jag vill inte kliva upp’, men gör man en kullerbytta så kommer livet tillbaka!
I passen jobbar man mycket med teknik, andning och den kvinnliga och manliga energin.
– Enligt sägnen fanns det för 5 000 år sedan en yogaguru vars alla barn var döttrar. Han trotsade konventionen att det endast var män som fick utöva yoga och lärde istället upp sina döttrar, som så småningom utvecklade en kvinnlig form av yoga. Det sågs inte med så blida ögon och hon som ledde det blev stenad till döds. Men yogan har levt vidare.
5 skäl att utöva vinyasayoga
- För att få ett bra flöde av prana och energi i kroppen.
- Genom att jobba repetitivt får man igång rörelsen i kroppen på ett annat sätt.
- Du skapar en glädje i kroppen.
- Bra mentalt, du kan jobba med olika chakraobalanser och olika mentala sinnesstämningar.
- En bra andning är väldigt läkande.