Per Höglund visar hur du undviker knäskador vid yoga
Yoga klokt – och slipp trasiga knän. Yogaläraren Per Höglund berättar hur du undviker knäskador och instabila knäleder.
Det är inte bara fotbollsspelare som skadar knäna. Yogaläraren Per Höglund, som även undervisar i Alexanderteknik, stöter nästan dagligen på elever med någon form av knäproblem.
– Många har gamla knäskador som kommer upp till ytan när de börjar yoga, men det händer tyvärr också att de drar på sig nya när de yogar, berättar Per Höglund, huvudlärare på Yogahimsa i Stockholm.
Det kanske vanligaste problemet är meniskskador. Men det som oroar Per mest är att folk på sikt ska bli överrörliga och få instabila knäleder på grund av översträckta ligament. Det är dock inte positionerna i sig som är problemet – utan att man försöker komma in i dem innan man är redo.
En person kan vara född med anatomiskt sett öppna höftleder och därmed ha lätt för olika positioner, medan en annan kan ha helt andra förutsättningar.
– Plus att man inte alltid tar hänsyn till individuella förutsättningar. En person kan vara född med anatomiskt sett öppna höftleder och därmed ha lätt för olika positioner, medan en annan kan ha helt andra förutsättningar. Är höften stel och man försöker komma in i till exempel lotuspositionen kommer allt tryck på knäleden, och därför blir det ofta problem med knäna.
– Skulle vi fortsätta att sitta på huk och i skräddarställning, som vi gjorde som små, skulle det se helt annorlunda ut. Men har man inte gjort det sedan barnsben kan man inte förvänta sig att komma in i till exempel lotusställning på en gång som vuxen.
När Per lär ut meditation låter han alltid eleverna sitta på en kudde med fötterna bakåt på varsin sida av kudden, istället för i lotus, just av hänsyn till knäna. Se bild 1.
– Lotuspositionen har vissa fysiska och energimässiga fördelar för kroppen. Men vissa kommer aldrig att kunna sitta i lotus utan att våldföra sig på sina knäleder. Andra kommer in på första försöket, eftersom de är födda med öppna höftleder.
Han poängterar att yoga inte handlar om akrobatik eller att bli en gummimänniska – utan om att göra en resa.
– Som lärare blir jag mycket mer tillfreds av att se en människa halvvägs in i en position, men med full närvaro och fokus inåt, som följer sin andning och är i samklang med sin kropp, än om jag ser någon som kämpar och sliter för att komma så djupt som möjligt in i en position, säger han.
För att det ska bli rätt är det viktigt att släppa sitt ego i dörren, och istället helt gå in för att lyssna på sin lärare, menar Per.
– Vi går ju till en klass för att vi vill ta del av någon annans erfarenhet. Det är först när vi verkligen ger oss hän och följer instruktionerna som vi lär oss något. Att kunna vara elev och bara följa någons instruktioner är en otroligt viktig övning för vår personliga utveckling.
Text: Tomas Tirén
Per om lotusställningen:
”Det är en väldigt stabil position, och rent energimässigt är det som att man ’sluter cirkeln’. Om du sitter med benen rakt fram eller utåt sidan är det som att den kroppsliga energin flödar ut, men i lotus får du till ett kretslopp. När ryggen är stabil och öppen skapar du optimala fysiska förutsättningar för att kunna öppna upp dig på ett energimässigt plan.”
För att skydda knäna kan det vara bättre att sitta på en kudde, än att tvinga sig till att sitta i lotusställning.
Så skyddar du dina knän i lotuspositionen:
- Knäna är så kallade gångjärnsleder – de böjer sig fram och tillbaka, men inte i sidled. Börja med att böja knät så mycket du kan, då är leden skyddad. Genom att sedan flexa fotleden till 90 grader (och hålla den flexad) aktiverar du musklerna kring knät och får ytterligare stabilitet och skydd.
- Med fotleden aktiverad och knät böjt kan du börja jobba långsamt in i positionen med en fot i taget. Det ska kännas i höften och ljumsken.
- Dra inte in foten i lotusposition med ett avslappnat knä – då ökar risken för att du sätter tryck på menisken och ligamenten om dina höfter inte är redo.
- När du sitter korsbent – oavsett om det är i lotus- eller skräddarställning – så ska dina höfter vara på minst samma nivå som knäna, men helst aningen högre upp. Använd en kudde under rumpan om det behövs.
- Två förberedande positioner som hjälper oss att öppna höfterna är supta baddha konasana (”sleeping godgess”) och raja kapotasana (”pigeon pose”). Se bilderna nedan.
”Supta baddha konasana” och ”raja kapotasana”.